Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Chip magazin 2022. októberi számának cikkajánlója

Kedves Olvasóink!

Nagy örömünkre Pregh Balázs ismét elérhetővé teszi számunkra a Chip magazin tartalmait. A már megszokott biztonsági hírekkel, profi tippekkel és érdekességekkel megérkezett és a Lapról hangra oldalon elérhető a Chip magazin októberi száma. Ebből válogattuk össze legfrissebb cikkajánlónkat, fogadják szeretettel!

 

1. Aktuális – Adatbiztonság

A TikTok a legnépszerűbb kémprogram? Mit jelent az elfogadhatatlan kockázat?  Több milliárd fiatal felhasználó használja a TikTok-ot tíz-tizenöt másodperces videók megosztására, nem gondolnánk tehát, amit biztonsági szakértők és az amerikai hatóságok egyre határozottabban állítanak: valójában egy Kína számára kémkedő szoftverről van szó. A részleteket a cikkben találja, ami itt érhető el: Aktuális – Adatbiztonság


 
2. Aktuális – Biztonsági hírek

Németország többek között egy olyan törvényjavaslatot fogadhat el, amely az egész EU számára példát mutathat majd: hogyan kell megvédeni azokat az embereket, akik adott esetben kiállnak munkáltatójukkal szemben.

Három kritikus biztonsági hibát foltozott a LibreOffice, ami támadók számára lehetővé tette makrók futtatását akkor is, ha az adott fájlban vagy programban globálisan le van tiltva.

Hogyan és milyen módszerekkel hatolnak be adathalász hackerek idegen hálózatokba?

A részletekért és további biztonsági hírekért kattintson a cikkre, ami itt érhető el: Aktuális – Biztonsági hírek


 
3. Aktuális – Eset oldalak

Ebben a cikkben újra átolvashatjuk, hogy miképp lehetünk nagyobb biztonságban az internetes támadások legtöbb formájától: nézzük meg a legfontosabb alaplépéseket!

A cikk itt érhető el: Aktuális – Eset oldalak


 
4. Aktuális – Kipróbáltuk

A magazin szerkesztői ezúttal a Morena1 névvel ellátott készüléket tesztelték. Az adatvédelemre koncentráló telefon számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: az alkalmazásokhoz nem szükséges fiókot létrehoznunk, nem kell megosztanunk tartózkodási helyünket, nyomkövető modulok sincsenek a szoftverekben, és mindössze 350 Eurónkba kerül. A részletekért kattintson a cikkre, ami itt érhető el: Aktuális – Kipróbáltuk


 
5. Aktuális – Portré

„Az első iPod-ot néhány hét alatt raktuk össze. Nem volt idő kísérletezni és finomítani, így az pont olyan lett, mint ahogy én elképzeltem.”

Az októberi szám Portréja Tony Fadell-lel, az iPod atyjával ismertet meg bennünket. Fadell informatikus volt, aki szabadidejében a digitális zenék működésének új rendszerén gondolkodott, ennek során dolgozta ki online zeneüzlet-koncepcióját. A cikk életpályáját és munkásságát mutatja be. A részletekért kattintson az alábbi linkre: Aktuális – Portré


 
6. Aktuális – extra: Energiaspórolás

Napjainkban különösen fontossá vált az a kérdés, hogy miképp spórolhatunk sokat az árammal és a fűtéssel. Mely eszközök a legnagyobb áramfalók és energiapazarlók? Ebben a cikkben okos tippeket kapunk arra vonatkozóan, hogyan lehet ezeket kiváltani és/ vagy csökkenteni a fogyasztásukat.

A cikk első része itt, Aktuális – extra: Energiaspórolás I

A második rész itt, Aktuális – extra: Energiaspórolás II

A harmadik rész itt, Aktuális – extra: Energiaspórolás III

A negyedik rész itt, Aktuális – extra: Energiaspórolás IV

Az ötödik rész pedig itt érhető el: Aktuális – extra: Energiaspórolás V


 
7. Ajánló – Tudta-e különszám

Az IPM Tudta-e különszámaiban a szerkesztők közel százötven érdekes kérdést tesznek fel, és frappánsan meg is válaszolják azokat. A Chip magazinban most azok a kérdések és válaszok szerepelnek, amelyek a lap témáihoz is kapcsolódnak.

Hol található a világ legnehezebben elérhető pontja?

Melyik a legdrágább fejhallgató?

Melyik volt az első videojáték, amiben a készítő rejtett üzenetet (easter egg) hagyott?

Milyen ételt esznek a kereskedelmi járatok pilótái?

Honnan ered a manapság előszeretettel és egyben leggyakrabban használt „kütyü” szavunk?

A kérdésekre adott válaszok további érdekességekkel együtt a cikkben találhatóak. Ajánló – Tudta-e különszám


 
8. Teszt – Appkalauz

Az októberi appkalauzban bemutatásra kerül egy képregényeket magába foglaló alkalmazás, egy, a telefonunk testre szabását segítő app, valamint a már ismerősnek számító Tinder társkereső rokona, a Bumble is. További hasznos alkalmazásokért kattintson a cikkre, ami itt érhető el: Teszt – Appkalauz


 
9. Teszt – Mini pc

A miniszámítógépek többnyire a noteszgépek technológiáira épülnek: a laptopokhoz hasonlóan SODIMM modulokat használnak rendszermemóriaként és legtöbbször energiatakarékos mobilprocesszorok adják az alapjukat. A szerzők huszonegy apró számítógépet teszteltek, tapasztalataikat pedig ebben a cikkben összegezték. A részletekért kattintson az alábbi linkekre:

Az első rész itt, Teszt – Mini pc I

A második rész itt, Teszt – Mini pc II

A harmadik rész pedig itt érhető el: Teszt – Mini pc III


 
10. Tippek és trükkök – Profitipp: Adatátvitel az otthoni hálózaton: FTP kiszolgáló

Ha helyi hálózaton osztanánk meg fájlokat gyorsan, nevezzünk ki egy számítógépet FTP szervernek, és használjuk ezt a többi gépről, mint fájlkiszolgálót. A cikk szerzői részletesen bemutatják, hogyan telepíthetjük az FTP kiszolgálót, és állíthatjuk azt be úgy, hogy működőképes is legyen.

A cikk itt érhető el: Tippek és trükkök – Profitipp: Adatátvitel az otthoni hálózaton: FTP kiszolgáló

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére