Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Úgy jó, ha sokfélék a cikkek – beszélgetés Szabóné Kávási Viktóriával, Vica nénivel

Vica néni a Lapról hangra oldal cikkeihez fűzött hozzászólásai, érdekes gondolatai miatt lehet ismerős sokunk számára. A következő beszélgetésből megtudhatjuk, honnan hallott a Lapról hangra oldalról, mit szeret olvasni, sőt egyik volt tanítványához, sokak kedvenc felolvasójához, Kovács Ágihoz fűződő barátságából is megérezhetünk valamit.

Vica néni matematika-fizika szakos középiskolai tanár. Nyugdíjasként is tanít, ismerősök, barátok gyerekeinek segít feladatokat megoldani, felkészülni az érettségire. Szabadidejében zenét hallgat, illetve olvas, gondoljunk csak a Lapról hangra történelmi, irodalmi cikkeihez fűzött észrevételeire. Mivel öt éve egyáltalán nem lát, így „Sajnos a nagy szerelem, a képzőművészet már csak olvasva és visszaemlékezve élvezhető.”

2010-ben kezdett el a számítógéppel ismerkedni, előbb a gépelést, majd az internethasználatot tanulta meg. Hamar rá kellett jönnie, hogy sajnos nagyon kevés a vakbarát felület. Az újságokban megjelenő híreket a Lapról hangra elindulásáig ismerősök, barátok felolvasásában vagy az ő ajánlásukra hallgatta. „Kovács Ági, valamikori tanítványom, ma barátom és sokban segítőm, átküldte mellékletként a legérdekesebb cikkeket.”

Először az MVGYOSZ hírleveléből és egy rádióműsorból értesült Vica néni a Lapról hangra projektről. A portállal történő ismerkedésnél sokat jelentett számára, hogy Kovács Ági a kezdetektől fogva felolvasója az oldalnak. A beszélgetésnek ezen a pontján érdemes elidőzni egy kicsit, és elgondolkozni azon, hogy vajon Vica néni „vonzotta-e” Ágit az oldalhoz. Mindenesetre a barátságnak és az egymásra figyelésnek egy nagyon kedves és rokonszenves mozzanata ez, ahogyan egymásért, egymásra figyelve érdeklődni kezdtek az oldal iránt. „Számomra sokat jelentett, hogy Kovács Ági az első napoktól kezdve felolvasóként kezdett segíteni, először az én kedvemért, aztán kapcsolatba került más olvasókkal is.”

Vica néni megerősíti azt az általános tapasztalatot, hogy viszonylag hamar el lehet sajátítani a Lapról hangra oldal használatát. Észrevételei arra ösztönöznek minket, hogy a jelenleginél is könnyebben kezelhetővé tegyük a honlapot, például leegyszerűsítsük a katalógus böngészésének lehetőségét. Erre azért is nagy szükség lenne, mert Vica néni a legkülönbözőbb témákról szóló cikkeket olvas a Lapról hangra oldalon. „Sokszor kaptam érdekes, új ismeretet, felkeltette az érdeklődésemet valami történelmi, természettudományos dolog iránt, és megpróbáltam még utánanézni az interneten, hasonlóan ahhoz, amikor egy-egy íróról, költőről, festőről, életükről, műveikről volt szó, sokszor egy-egy könyv újraolvasására késztetett. Szeretem a társadalompolitikai cikkeket is a Narancsból és az ÉS-ből, de szívesen olvasom a gyerekszájakat, a kedves meséket, friss érdekességeket is.”

Arra a kérdésre, hogy van-e kedvenc felolvasója és ki az, – nem meglepően – ezt válaszolja: „Természetesen az első helyen Kovács Ági áll, szerintem ez nem csak az én véleményem, ideális hang és stílus a felolvasásra (tessék egy kicsit megköszönni nekem gondolatban). A tréfát félretéve, én mindenkit nagyon tisztelek, értékelek, nem könnyű egy ilyen felolvasás. A kedvencem az Asi(az utolsó betűt nem tudom) nevű kislány, őt mindig meghallgatom, ha van időm.”

Vica néni az egyik olyan olvasónk, aki a Lapról hangra fórumtéma elindításától kezdve rendszeres résztvevője a www.vakinfo.hu oldalon levő a fórumnak. Ő olyan cikkeket is érthetőbbé tud tenni a hozzászólásaival, amelyeket a természettudományos vagy technikai jellegű téma sajátossága miatt sokan csak nehezen értünk meg.

A beszélgetés vége felé megemlítette a Lapról hangrá-nak az információszerzési lehetőségen és a cikkekről kialakuló beszélgetéseken kívül még egy nagy előnyét. Azt, hogy a cikkeket nem gépi hangon kell hallgatniuk az oldalra regisztrált látássérülteknek, hanem természetes, érzelmeket kifejező emberi hangon hallhatóak. Amikor valakinek ajánlja az oldalt, az emberi hang természetessége számára mindig döntő érv a Lapról hangra mellett. „Már ajánlottam többeknek is a Lapról hangra oldalt, volt is, aki felkereste. Meséltem a változatosságról, arról, hogy meghittebb, jobb az emberi hang a gépinél, érdekes, hogy ezzel sokan nem értettek egyet, számomra érthetetlen módon azt mondták, hogy ugyanolyan jó a gép hangja is. Ezzel mélyen nem értek egyet. Az is tény, hogy az érdeklődési köre nem mindenkinek azonos, tehát el szoktam mondani azokat a témákat, amiket én csak a címekben szoktam olvasni, mert én ugyan nem szeretem a pszichológiai, egészségügyi, és hasonló témákat, de sokan kedvelik ezeket. Úgy jó, ha sokfélék a cikkek.”

Végül pedig elárulta azt is, hogy mostanában kevesebbszer látogat el a Lapról hangra oldalra, mint korábban. Ez érthető is a sok-sok könyv, zene és tanulás mellett. Örülünk, hogy a Lapról hangra egy lehet Vica néni mindennapjaiban az olvasási lehetőségek közül. „Eddig is igyekeztem őszintén válaszolni, bevallom, hogy a kezdeti időkben sokkal többet olvastam. Ez nem a minőség romlását jelenti, hanem mostanában nagyon sok minden leköt, rengeteg példát oldok, segítek diákoknak, tanulom a Braille-írást, tanulok németül és még mindig van olyan regény, amit éppen olvasok, nem is beszélve a szebbnél szebb zenei anyagaimról. Nem lettem hűtlen, csak szeretném jobban megválogatni, azt olvasni elsősorban, ami érdekel, ehhez kérek segítséget, hogy jobban tudjak tájékozódni. Ha van időm, szívesen elolvasnám például a folytatásokat egyben, folyamatosan.”

Köszönjük a beszélgetést. Ígérjük, hogy megpróbáljuk egyszerűsíteni a katalógus használatát. Ehhez Vica néni észrevételei mellett örömmel fogadjuk a többi olvasó javaslatát is!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére