Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Pilótafülkében jártam… – beszámoló az utolsó tavaszi IT klubról

Az alábbiakban Soltész Miklós élménybeszámolóját olvashatják, amelyben az alapítvány által szervezett rendhagyó májusi IT Klub rendezvényről írt.

2011 május. első napjaiban olvastam a vak-listán egyik sorstársunk levelét, melyben az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány rendhagyó programjáról volt szó. Jelentkezőket vártak egy 8 látássérültből és 8 kísérőből álló csoportba, amely a Liszt Ferenc Repülőtér karbantartó részlegébe tervezett  látogatás céljából szerveztek. A felhívás olvasását követően egy gyors egyeztetés a közlekedési karon végzett fiammal és máris pötyögtem az e-mail-t az esemény szervezőjének, Bótáné Depinyi Juditnak. Sorsolás révén bekerültem kísérőmmel együtt a résztvevők csapatába.

Eljött az indulás pillanata: május 26-án, délután háromnegyed 4-kor ért haza Tamás fiam és mivel menetkészen vártam rá, máris nekilódultunk a meleg városnak. Az IT Klub programra szervezett alkalmi csoport nagyobb része már Zugló vasútállomáson gyülekezett, ahonnan vonattal mentünk tovább, majd a 200-as busszal egy megállót bumlizva megérkeztünk a titkok kapujához, a D portához.

Két hang fogadott minket: Kornél, a karbantartó és János, a nyugdíjas pilóta. Kornél bevezető mondataiból megtudhattuk, hogy az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. vendégeiként juthatunk be a fokozott biztonsági rendszerekkel őrzött területre, ahol a MALÉV-on kívül számos légitársaság gépeinek rendszeres és eseti ellenőrzését, karbantartását és javítását végzik.

A beléptetés lassan haladt, ezalatt János történetekkel szórakoztatta a még kívül tartózkodókat. Például hallhattuk, hogy kezdő pilóta korában, a 70-es évek táján a kapitány és az első tiszt mellett még navigátor, rádiós és fedélzeti mérnök vett részt egy IL 18-as repülésének biztosításában. Azt is megtudhattuk, hogy az üzemanyag mennyiségének meghatározásában a repülés célján kívül milyen egyéb szempontok játszottak közre.

 

Egy éppen szerelt gép farokrésze

 

A szerelőcsarnokban javában zajlott a munka. Sok decibeles hangerő, különféle műhely-illatok fogadtak minket. Egy utasszállító és egy teherszállító gép állta a műszakiak rohamát. Időnként targonca suhant el mellettünk, szegecselés zaja hallatszott és megannyi sűrített levegővel működő berendezés sziszegése terhelte fülünket. Az általános semmit a kéznek, mindent a szemnek tilalom kivételeként megtapogathattunk egy földre helyezett légcsavaros hajtóművet, sőt megforgathattuk a körülbelül 180 centiméter átmérőjű propellert is. Lassan mozogva a légcsavar érdekes kattogó hangot adott. Megsimogathattunk egy piros-fehér villogó lámpával ellátott szárnyvéget is, amely a többi kényes és drága szerkezetek között a felhasználására várakozott.

Kilépve a csarnokból, egy szabad ég alatt tárolt Boeing 757-es gépmadárhoz sétáltunk. Ezt a típust 1983-ban kezdték gyártani és 1050 darabot állítottak forgalomba. A két hajtóműves gépből 2008 év végén 1019 volt használatban. A 191 centis fiam még megtudta simogatni a gépmadár hasát, nekem 2 centi hiányzott a művelethez. Viszont meg tudtam kopogtatni a héliummal töltött kereket: öblösebb, tömörebb, keményebb hangot vártam, de rácsodálkoztam a magas, kongó zajra. A kereket tartó hidraulika megtapogatva bonyolult szerkezet lehet. Fellépkedve a guruló lépcsőn, a gép utasterében helyezkedtünk el. Amíg kettesével János vendégei voltunk a pilótafülkében, Kornél az ideiglenes utasokat tartotta szóval, válaszolt a kérdésekre.
Mennyibe kerülhet egy repülőgép? Egy konkrét gép ára annak függvénye, hogy milyen a kiépítettsége, milyen kényelmi szolgáltatások vagy technikai megoldások kerültek kivitelezésre. Szó esett arról is, hogy a különböző alkatrészek különböző időtartamra vannak hitelesítve. Ha ez az idő lejárt, máris vizsgálat nélkül leselejtezik. Más részeket rendszeresen vizsgálnak, és ha a műszaki paraméterek indokolják, ugyanaz a sors vár rájuk is.

 

A szerző mint másodpilóta

 

Amikor beszállunk a repülőgép elülső részén található ajtón, jobbra mennek az utasok és keresik meg a kijelölt helyüket. Balra található egy szűk folyosó a pilótafülke felé. Ezen a folyosón végighaladva egy nagy lépcsőfokon kell lelépni a fülke padlójára. Valamikor az égbe szálló gépeket 5 személy irányította, manapság 2 személy nagy műszaki támogatással vezeti a gépet úgy, hogy egy időben csak egyikük kezeli a mechanizmusokat. Egyszerű földi halandóként kapitánynak és első tisztnek hívjuk a hajózó személyzet pilótafülkében elhelyezkedő tagjait. Szakmai körök fly és no-fly munkatársról beszélnek, ezzel is jelezve, hogy az adott pillanatban ki az aktív irányító.

Kell egy kis tornamutatvány az ülésben való elhelyezkedéshez: a középen, elöl és felül elhelyezkedő kapcsolók százai miatt óvatosan kell a helyünkre huppanni. Az ölünkben a fordított biciklikormányra hasonlító szerkezet, az ujjaknál gyorsan elérhető gombokkal. A két pilótaülés között a földi irányítással és az utastérrel való kommunikációs felület, hajtóműkezelés. Előttünk és felettünk kismillió műszer, kijelző és kapcsoló segíti a biztonságos repülést.

Balesetmentes alkalmi pilótaként elhagyva a gép orrát még végigsétáltunk az utastérben. A 36 üléssor mögött található a légi kísérők munkahelye, a mosdó, a mellékhelység, illetve a hátsó kijárat.

Köszönetet szeretnék mondani az ötletadó "Informatika a látássérültekért" Alapítványnak a program megálmodásáért, valamint az Aeroplexnek a kivitelezésért!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére