Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Amerikai felmérés a képernyőolvasó szoftverek használatáról

A WebAIM az amerikai Utah Állami Egyetem Fogyatékosságügyi Központján belül működő nonprofit szervezet, amely nemzetközileg is elismert szakértője az internetes akadálymentesség, hozzáférhetőség témájának. 2008 óta minden év végén elvégzik a képernyőolvasó szoftverek használatára vonatkozó internetes felmérésüket.

Azonban, mielőtt elmerülnénk a számok tengerében, felmerül a kérdés: miért érdekes ez számunkra egyáltalán? Elsősorban azért, mert a felmérésből pontosan látszik: az amerikai látássérült emberek ugyanazokat az eszközöket használják, mint magyar sorstársaik. JAWS for Windows, NVDA, többféle beszélő okostelefon, Facebook, mindezek Magyarországon, magyar nyelven is hozzáférhetőek, technológiai értelemben tehát egyáltalán nem vagyunk lemaradva. Anyagi téren persze más a helyzet – de most koncentráljunk csak a technológiára!

A 2010. decemberi felmérést 1245 látássérült számítógép-felhasználó töltötte ki, akiknek a nagy többsége, 91 %-a képernyőolvasó szoftver segítségével használja a számítógépet (a többiek gyengénlátók). 94%-uk közepes vagy magas szintű ismeretekkel rendelkezik a képernyőolvasó szoftverek terén, a saját bevallásuk szerint rutinos felhasználókról van tehát szó. Hasonlóképpen sok tapasztalattal rendelkeznek az internet használata terén: csak 2 %-uk mondta magát kezdőnek ezen a téren.

Melyik az ön által használt elsődleges képernyőolvasó szoftver?

 1. JAWS for Windows 59,2%
 2. Window-Eyes 11,2%
 3. VoiceOver 9,8%
 4. NVDA 8,6%

Ehhez talán nem szükséges kommentár. Érdekesség viszont, hogy a JAWS-felhasználók aránya az elmúlt két évben kis mértékben csökkent, az NVDA-felhasználók aránya viszont a háromszorosára nőtt, bár az arányuk így is 10% alatti. További érdekesség, hogy Amerikában a kezdők kedvelik jobban az ingyenes, de kevesebb szolgáltatást nyújtó NVDA-t, a gyakorlottabb, professzionális felhasználók viszont már a JAWS-t vagy a Window-Eyest választják.

Melyik böngészőprogramot használja?

 1. Internet Explorer 8 – 43,1%
 2. Firefox 3+ – 23,5% (a felmérés a Firefox 4 megjelenése előtt készült)
 3. Internet Explorer 7 – 12,5%
 4. Safari – 9,6%

Itt a negyedik helyezett érdekes: az amerikai látássérült felhasználók kb. a látó felhasználókkal megegyező arányban használnak már most is Apple termékeket, és így az Apple cég Safari nevű böngészőprogramját. Magyarországon csak a telefonok (iPhone) és táblagépek (iPad) után, a nyár elejétől kerül majd be az Apple Mac számítógépekbe is a honosított VoiceOver képernyőolvasó program és a Vocalizer (Eszter) beszédszintetizátor.

Életszerű alternatívának látja az ingyenes vagy olcsó képernyőolvasókat (mint az NVDA vagy a VoiceOver) a fizetős szoftverekkel szemben?

 1. Igen 60%
 2. Nem 15%
 3. Nem tudom 25%

2009 októberében még csak 48% válaszolt igennel, az ingyenes vagy olcsó alternatívákat tehát egyre többen látják életszerű választásnak. A jelenlegi válaszadók között azok, akik már most is NVDA-t vagy VoiceOvert használnak, 98 és 95%-ban adtak igenlő választ, ebben persze semmi meglepő nincs. A JAWS és a Window-Eyes felhasználói számára azonban csak kb. 50%-ban tűnik életszerű alternatívának egy ingyenes program választása.

Használ mobiltelefonos képernyőolvasó programot?

 1. Igen 66,7%
 2. Nem 33,3%

Két éve ez az arány mindössze 12% volt, vagyis az amerikai látássérült emberek is csak mostanában kezdtek el nagyobb arányban telefonos képernyőolvasó programokat használni.

Milyen típusú mobiltelefont használ?

 1. Nokia 42,4%
 2. iPhone 32,6%
 3. Android 4%

Az arányok természetesen mások, de a helyezések valószínűleg Magyarországon is ugyanezek lennének. Ahogy a használt képernyőolvasó programok vonatkozásában is: első a Talks, második az iPhone-hoz adott VoiceOver, harmadik a Mobile Speak, negyedik az Androidhoz adott TalkBack.

Melyik közösségi oldalakat használja?

 1. Facebook 52,2%
 2. Youtube 51,9%
 3. Twitter 42,8%

Itt az lett volna igazán érdekes: ők hogyan használják a Facebookot? Ismert, hogy a Facebook felülete nehezen használható vakon, általában a mobiltelefonokhoz kifejlesztett felület ajánlható (a cím: m.facebook.com). Sajnos a felmérésből csak az derül ki: az amerikai felhasználók sem tartják akadálymentesnek általában a közösségi oldalakat, 10 % alatt van azok aránya, akik kellően használhatónak tartják őket.

Amikor valamilyen információt keres egy weboldalon, az alábbiak közül melyiket használja először?

 1. Az oldal címsorait olvassa végig 57,2%
 2. Keresést használ az oldalon belül 21,5%
 3. A hivatkozásokat nézi végig 12,8%
 4. Végigolvassa az oldalt 8,5%

Ez az információ főleg a webfejlesztők számára érdekes: nagyon fontos a szabványos címsorok használata, mert a látássérült felhasználóknak több mint a fele elsőként azok alapján próbál tájékozódni.

A fentiek természetesen csak kiemelt részek a felmérés eredményeiből, azokat az alábbi címen lehet egészében elolvasni: http://webaim.org/projects/screenreadersurvey3.

A felmérésre az NVDA magyar nyelvű blogjában figyeltünk fel.

(Megjelent a Vakok Világa 2011. júniusi számában.)

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére