Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Minden felhasználói csoport számára hoznak előnyt a legújabb JAWS és MAGic verziók

Beszélgetés Réhm Attilával, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány honosító csapatának egyik fejlesztőjével

A következő beszélgetésben Attilát arról kérdezzük, mit jelent a felhasználóknak a mindennapokban az új JAWS és MAGic verzió. Mindenkinek a figyelmébe ajánljuk ezt a beszélgetést, aki már pályázott vagy éppen pályázni készül szoftverfrissítésre.

Mennyi ideig tartott a JAWS legfrissebb verziójának honosítása?

A JAWS 15.0 teljes lokalizációs projektje hozzávetőlegesen fél évet vett igénybe. Ez elsőre akár még soknak is tűnhet, ám ahogy a mondás is tartja, jó munkához idő kell, márpedig feladat bőven akad egy ilyen munkafolyamat során. Külön kiemelném, hogy a többi, hasonló projekthez hasonlóan itt is nagy szerepet kapott a szoftver tesztelése. A tesztelés sok időt elvisz, azonban ez az az idő, amit nem szabad, nem érdemes megspórolni. Ha ugyanis jó és alapos volt a teszt, akkor az a felhasználók elégedettségében tükröződik vissza.

Melyek a magyar verziók különlegességei?

A magyar verziók különlegessége a nyelvi honosításon túl az, hogy számos, a magyar felhasználók igényeihez igazított megoldást is tartalmaznak. Ezek természetesen időről-időre változnak, vannak, melyek kikerülnek a programból, és akadnak mindig újak is. Összességében viszont elmondható, hogy jó néhány olyan, honosításkor hozzáadott szkriptet és konfigurációt kap a magyar kiadás, amely nem képezi az eredeti szoftver részét. Itt a felelősségünk kettős, hiszen egyrészről a módosítások semmiképp nem okozhatnak hátrányt a felhasználóknak, másrészről a Freedom Scientific által támasztott követelményeknek is meg kell közben felelnünk.

Melyek a frissítéseknek azok az előnyei, amelyeket a hétköznapi számítógép-használat során is könnyen észre lehet majd venni?

A MAGic 11-hez képest a MAGic 13.0 sok előnnyel bír a gyengénlátók számára. Még a 12-es verziónál vezettek be egy új, két kijelzős módot, amellyel megkönnyítik a gyengénlátó előadók részére prezentációk megtartását. Áttérve a 13-as változat újdonságaira: jó hír a DAISY könyveket olvasóknak, hogy immáron az FSReader újabb, HTML támogatású 3.0-s verziója a MAGic felhasználók számára is elérhető, a beszédtámogatást preferáló felhasználók pedig a Vocalizer Automation és Expressive beszédszintetizátorok, közismertebb nevükön Eszter és Mariska hangok megjelenésének örülhetnek. Rendelkezik a program egy új Szövegmegjelenítő funkcióval is. Ez a téglalap alakú ablak megkönnyíti a nehezen olvasható szövegek kezelését, az eredeti és a formázott szöveg összehasonlítását, könnyebbé teszi a webes felületek olvasását, valamint kitűnően együttműködik a nagyítás a programba beépített beszédszolgáltatással.

Akik a JAWS 14-es verziójáról váltanak a 15-ösre, szintén sok előnyt tapasztalhatnak, a legtöbbet akkor, hogy ha Windows 8.1-et és Office 2013-at használnak a mindennapokban. Ám ennél azért jóval többről van szó, ha az előnyökről beszélünk, hiszen gyárilag támogatottá vált a Skype, javult a web böngészők támogatása, valamint itt is újdonságnak számít a már említett Vocalizer Expressive és FSReader.

Milyen felhasználói kör számára jelent előnyt a két szoftver legújabb verziója?

Részemről sokkal inkább úgy közelíteném meg ezt a kérdést, hogy melyik az a felhasználói kör, amelyet nem érintenek az új programverziók előnyei. A válasz szerintem az, hogy gyakorlatilag nincs ilyen csoport. Az új lehetőségek és javítások egyaránt megkönnyítik és hatékonyabbá teszik az irodai programokkal (szövegszerkesztőkkel, táblázatkezelőkkel, levelezőkkel), a web böngészőkkel, valamint a különféle internetes kommunikációra alkalmas szoftverekkel dolgozók munkáját, életét.

A MAGic esetében kiemelten fontos, hogy a felhasználók végre a Windows 8.1 rendszert is használhatják majd, ezen felül pedig már a vadonatúj Windows 10 is támogatott.

A JAWS terén azt hangsúlyoznám ki, hogy akik tervezik a nem túl távoli jövőben a Windows 10-re történő átállást, ők akkor is pályázzanak, ha a JAWS 15-höz már rendelkeznek érvényes licenccel. A most megpályázott JAWS 15-tel ugyanis a későbbiekben érkező JAWS 17-et is elnyerhetik, ami már szintén támogatja a Windows 10 rendszert.

Min dolgozik jelenleg a fejlesztői csapat, melyek a közeljövő tervei, és mik az elképzelések későbbre?

Jelenleg aktívan zajlik a MAGic 13.0 honosítása Herczeg Lajos és Dvariecki Bálint irányítása alatt, és hamarosan megkezdjük a JAWS 17.0 honosítását is. Ez tehát azt jelenti, hogy a lehetőségekhez mérten naprakész szoftverekkel fogjuk tudni segíteni a magyar látássérült felhasználókat. Ez különösen fontos, ha elnézzük a programok mai frissítési dinamizmusát.

Köszönjük Attilának a sok hasznos információt. Bízunk abban, hogy ezzel is meggyőztük a bizonytalankodókat, érdemes indulni a jelenleg zajló szoftverfrissítési pályázatunkon.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére