Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány közleménye az Esélyegyenlítő projekttel kapcsolatban

Egy hete zajlott le az a sajtótájékoztató, amely bemutatta az Esélyegyenlítő projektet a média és a látássérült emberek közössége képviselői, valamint a szakemberek számára. Az eseményt a média felfokozott érdeklődése kísérte, a vak és gyengénlátó emberek közösségét azonban felháborította, hogy a projekt lebonyolításakor figyelmen kívül hagyták a fogyatékosságügy alapelvét: „Semmit rólunk nélkülünk!”.

Alapítványunk, mint a látássérültügyi informatika meghatározó szereplője számos felkérést kapott az egyes médiumoktól a projekt eredményének véleményezésére. Szakmai állásfoglalásunkról az MVGYOSZ elnökségét is tájékoztattuk, valamint az október 2-i rádióműsor kapcsán is történt előzetes telefonos egyeztetés az elnök úrral.

Ugyanakkor az elmúlt napokban az internetes levelezőlistákon, illetve egyéb fórumokon több valótlan és az alapítványunkat érintő, a jó hírnévhez való jogunkat sértő állítás jelent meg. Ezért szükségesnek tartjuk nyomatékosítani, hogy az Alapítvány nem támogatja, nem működik közre az Esélyegyenlítő projektben, és semmiféle pénzbeli vagy egyéb juttatást nem kért illetve fogadott el a projekt fejlesztőitől.

Az Alapítvány tevékenységi köre a látássérült emberek és érdekvédelmi szervezeteinek informatikai eszközökkel és szolgáltatásokkal történő támogatása, ennek részeként segítjük tanácsadással és elemzésekkel az MVGYOSZ munkáját is. Felvállaljuk az informatikai kérdések infokommunikációs-szakmai szakértői tevékenységének elvégzését, illetve az egyetemes tervezés és akadálymentesítés ISO 40500:2012 szabvány szerinti megvalósításának elősegítését és propagálását a lehetséges fórumokon. Viszont nem feladatunk az érdekvédelem, a különböző pályázati és egyéb források felhasználási hatékonyságának vizsgálata.

A vállalt feladatkörnek az Esélyegyenlítő projekt kapcsán is maximálisan eleget tettünk. A 2015. szeptember 28.-ára meghirdetett sajtótájékoztatón megjelentünk, az elhangzott elméleti bemutatót követően, konkrét szakmai kérdéseket tettünk fel, illetve felhívtuk a fejlesztő cég figyelmét a szabvány meglétére, alkalmazásának szükségességére.

Ezt követően elfogadtuk a Kossuth Rádió meghívását a Napközben műsorának október 2.-i adásába, ahol végig következetesen képviseltük a látássérült emberek informatikai igényeinek valós megoldási módját. A honlapok egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítására a nemzetközileg is elfogadott szabvány alkalmazása jelent egyedül megoldást, álláspontunk szerint kizárólag algoritmikus (gépi) technológiával nem lehet weboldalakat akadálymentessé alakítani.

Az adás előtti napon ellátogattunk a fejlesztő cég irodájába, ahol feltettük szakmai kérdéseinket a projektvezetőnek és a programozóknak, valamint benyomásokat szerezhettünk a belső tesztelés előtt álló webes alkalmazásról, mivel a sajtótájékoztatón csak PowerPoint diavetítés történt. Továbbá a korábbi szakértői tevékenységünk során összegyűjtött valós eseteken keresztül bemutattuk számukra a látássérült emberek webes akadálymentességi problémáit.

Tettük mindezt azért, mert meggyőződésünk, hogy feltételezések, fél információk, esetleg első felindulás alapján kialakított prekoncepciók alapján hiteles álláspontot sem kialakítani, sem képviselni nem lehet. Valljuk – és ez a rádióadás tematikájában, hangsúlyaiban is nyomatékosan megjelent -, hogy a higgadt, megfontolt érvelés és ismeretterjesztés célravezetőbb és hatékonyabb, mint a tények pontos ismerete nélküli – esetleg az azoktól való elzárkózáson alapuló – vádaskodás. Alapítványunk – az elmúlt tizenöt évhez hasonlóan – továbbra is morális és szakmai hitelességgel dolgozik közhasznú céljai megvalósításáért.

Szuhaj Mihály

Elnök

„Informatika a látássérültekért” Alapítvány

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére