Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2014. november 7.

Hírek

Országjáró körúton a Főállású Angyal

Agárdi Szilvi, a Vodafone Alapítvány Főállású Angyala megkezdte országjáró körútját alapítványunk Lapról hangra projektjének népszerűsítése érdekében. Első útja volt iskolájába, a keszthelyi Közgazdasági Szakközépiskolába vezetett. Az intézmény egykori tanulójaként a „Fogadj el ilyennek” program keretében beszélt mindarról, ami közös a látó és a látássérült emberekben. Az érintettség meggyőző erejével, könnyedén, spontánul mesélt a vele egyidős diákoknak arról, milyenek a hétköznapok, ha valaki látássérült. A sok-sok humoros történet mellett a nehézségeket, félreértéseket sem hallgatta el, sőt tanácsokat is adott, hogyan és miben kell segíteni a vak és gyengénlátó embereknek.

A személyes hangvétel és az azonos korosztály megtette a hatását. A tanulók fesztelenül, bátran faggatták őt a legkülönbözőbb kérdésekről. Ők már biztosan azok közé fognak tartozni, akik nem jönnek zavarba attól, ha moziba hívják egy látássérült barátjukat, és természetesnek tartják, hogy megkérdezzék, segíthetnek-e az úttesten történő átkeléskor a vak és gyengénlátó járókelőknek.

Szilvi nemcsak a látássérültséggel kapcsolatos előítéleteket oszlatta el, hanem konkrét cselekvésre is buzdította volt iskolatársait. A Lapról hangra közösségi összefogást bemutatva arra kérte őket, hogy az iskolai közösségi szolgálat keretein belül vagy természetesen akár attól függetlenül is, csatlakozzanak a kezdeményezéshez felolvasóként. Ha csak néhány percet szánnak rá, hogy a hangjukat és az idejüket adják egy, számukra is érdekes újságcikk felolvasásához és az interneten történő feltöltéséhez, már rengeteget tettek azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek számára élhetőbbek legyenek a hétköznapok. Szilvi a saját példáján keresztül éreztette, mekkora örömöt jelent emberi hangon történő felolvasást hallgatni.

A diákok kérdéseiből, lelkesedéséből arra következtetünk, hogy hamarosan sok új felolvasóval bővül a Lapról hangra közössége.

Örülünk Szilvi első sikerének, amelyről ezen a hivatkozáson fényképes beszámolót is olvashatnak.

Természetesen az országjáró körút minden eseményéről hírt adunk. Továbbra is várjuk azoknak az iskoláknak a jelentkezését, ahol tanulók és tanárok egyaránt nyitottak egy, közvetlen, tabuoszlató beszélgetésre Agárdi Szilvivel, az Infoalap munkáját segítő Főállású Angyallal.

Cikkajánló

1./ Gondolatok a lovak viselkedéséről

Mindenkinek, aki akár egyszer is lovagolt, szinte biztosan megfordult a fejében a kérdés: mit gondol a ló? Most megtudhatjuk, hogyan gondolkoznak a lovak, sőt azt is, mi befolyásolja a mi viselkedésünket, amikor közeledünk hozzájuk. Ki hinné, mennyire meghatározó ember és ló kapcsolatában, hogy ők zsákmányállatok, mi pedig ragadozók vagyunk. Most megtanulhatunk egy picit zsákmányállat módjára körülnézni, érdemes, meglátják!

2./ A pedagógiai terápia jelentősége

A terápia az iskolai mindennapok során is alkalmazható, sőt alkalmazandó. Ezt azonban nem szabad összetévesztenünk a betegek gyógyulását segítő terápiás folyamattal. A nevelés során a terápia a közösséghez tartozást, az egyén kibontakozását, az ismeretszerzésre való nyitottságot segíti elő. Ahhoz, hogy kíváncsi, érdeklődő gyerekek járjanak az iskolába, elengedhetetlen, hogy a tanár feltétel nélkül el tudja őket fogadni, vagy legalábbis törekedjen erre. Mi fontos még a jó iskolai légkörhöz? Megtudhatja, aki meghallgatja ezt a cikket.

3./ Mi is segíthetünk

Évtizedekig azt gondolták a szakemberek és a fogyatékkal élő gyerekek családjai is, hogy az a legjobb, ha a kisgyerek speciális iskolába kerül, ahol csupa-csupa jól képzett gyógypedagógus veszi körül, és segíti a testi-szellemi fejlődését. Arról viszont mindenki megfeledkezett, hogy ezek az intézmények, sokszor annyira messze voltak a gyerekek otthonától, hogy az iskolás évek alatt meglazult, meg is szakadt a kapcsolat a család és a gyermek között. Más országokban viszonylag hamar megfogalmazták azt az alaptételt, hogy nem kell új környezetbe helyezni a fogyatékkal élő tanulókat, hanem otthon, helyben, a megszokott körülményeik között kell nekik és családjuknak, barátaiknak segíteni, hogy minél természetesebbek és örömtelibbek legyenek a hétköznapok. Ebben mi is segíthetünk, mindnyájan, ha egy kis türelemmel, empátiával közeledünk a másikhoz.

4./ Viccek

Miért Szlovákia a legjobb energia-ellátottságú ország? Mi történik, ha kevés a víz a kútban, és ott az anyós? Honnan szerezhet kőművest a tolvaj, és min gondolkodik a juhász nyáj nélkül? Nagy-nagy nevetések között megtudhatja mindenki a válaszokat, aki szereti a vicceket és a kedves-vidáman hangsúlyozó felolvasást.

5./ Lábmotor

Ha valaki eddig nem minden nap görkorcsolyával járt iskolába vagy munkába, most hátha megjön hozzá a kedve! Hamarosan forgalomba kerülhetnek az új, távvezérelt görkorik, amiken még kamera is lesz. Jó, jó, a közlekedés picit bajos lesz velük, de ehhez is hozzá lehet szokni, hacsak be nem tiltják ezt a „csudajárművet” is, mint a lábmelegítő cipőt.

6./ Nem tesz jót a párkapcsolatnak, ha beleszólnak a szülők

Azt hinnénk, hogy a szerelmeseket a szülők ellenkezése sem tarthatja vissza. Milyen jó is azt az elképzelést dédelgetni, hogy a nagy szerelmek túlélnek minden viszályt, felülemelkednek a környezet rosszallásán, és a végén boldogan él a pár, míg meg nem hal. Tényleg így van ez? Nem, sajnos úgy néz ki, el kell búcsúznunk ettől a gondolattól. A szerelmek formálódásakor, megmaradásakor igenis negatívan befolyásoló tényező a család és a barátok rosszallása, helyeslésük viszont hozzájárul ahhoz, hogy még jobban ragaszkodjon egymáshoz a pár. Vagy mégsem ennyire egyszerű az egész?

7./ Mintha egyáltalán nem aludnánk

Tapasztalták már, milyen fárasztó egy nap, ha előtte megszakításokkal aludtak? Olyan érzésük volt, mintha egyáltalán nem is aludtak volna? Fáradtak, ingerültek voltak? Ez bizony nem egyéni tünet, hanem mindenkinél így van, sőt most már tudományos kutatásokkal is igazolt, hogy a megszakított alvás olyan, mintha nem is aludnánk.

8./ Csallóközi lenyomatok

Ha szereti a történelmi eseményeket és hírességeket közelről, hétköznapi látószögből bemutató anekdotákat, ne hagyja ki ezt az írást! Ez a cikk nemcsak egyszerűen egy ismertető, hanem részleteket is közöl az ajánlott könyvből. Nem is kívánhatnánk jobb olvasmányt a hosszú novemberi délutánokra, estékre.

9./ Kergetőzés egy halottal

Groteszk? Hátborzongató? „Csak” egy ügyesen megszerkesztett, a cselekményt a legszükségesebbre redukáló történet élőkről, halottakról, az „itt” és „ott” gyors megváltozásáról? Döntse el mindenki, aki elolvassa, érdemes többször is meghallgatni!

10./ Az olasz konyha és étkezési szokások

Az olasz konyha fogásaiból kiérezhetjük a sokat emlegetett olasz életörömöt. Változatosan étkeznek, sok fűszert, gyümölcsöt, sajtot használnak az ételek elkészítéséhez. A nálunk ismert tésztáik és pizzakülönlegességeik mellett még számos száraztésztát fogyasztanak. Kedvelik a zöldségleveseket, a halakat, desszertként kihagyhatatlan az omlós fagylalt és minden ebéd, vacsora befejezését a gőzölgő kávé jelenti. Annak, aki meghallgatja ezt a hangos olasz étlapot, garantáltan megjön a kedve valamelyik, itt említett finomsághoz.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

        a cikk címét (többrészes esetén számozva),

        az újság nevét,

        a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

        lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

A Lapról hangra csapata

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére