Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. november 11.

Cikkajánló

1./ A glukomannán

Ebből a cikkből megtudhatjuk, mi is az a glukomannán, mikor érdemes a szedése, milyen mellékhatásai lehetnek. Ajánljuk mindenkinek a tudnivalók meghallgatását, aki szeretné normalizálni koleszterinszintjét, aki kettes típusú cukorbeteg, és azoknak is hasznos lehet, akik a testsúlyukat szeretnék csökkenteni.

2./ A játék határain túl

Gundel Takács Gábor beszél arról, hogy mi kell a jó házassághoz, mi a legfontosabb a gyereknevelésnél. Amiket megfogalmaz, az sokunknak valószínűleg megfordult már a fejében, mondhatnánk, nincs semmi új benne. A közvetlenség, az összeszedettség és a hitelesség miatt viszont rácsodálkozunk a mondandójára, és azt érezzük, igen, ezt gondoljuk mi is, így kellene élni. Arra a kérdésre pedig, hogy mit kívánna, ha egy tündér teljesítené a kívánságait, megint csak azt válaszolja, amit a legtöbben szeretnénk. Mit is? Gondolkozzunk el rajta, utána pedig hallgassuk meg az interjút!

3./ Szemtől szemben Sztálinnal – 1. rész

Milyen lehetett Sztálin és Churchill a tárgyalóasztalnál? Hogyan néztek ki testközelben, hogyan beszéltek, mi mindent árult el az arckifejezésük? Többek között erről is mesél az a brit tolmács, aki részt vett a két politikus tárgyalásain. A történeteit nemcsak az teszi érdekessé, hogy szemtanúként volt jelen a II. világháborút és az utána következő évtizedeket döntően befolyásoló megbeszéléseken, hanem az is izgalmas, ahogyan bepillantást nyerünk a tolmácsi feladatok nehézségeibe.

4./ Szemtől szemben Sztálinnal – 2. rész

A brit tolmács visszaemlékezései folytatódnak. Nemcsak fontos tárgyalások mozzanatairól számol be, hanem megosztja az olvasókkal azt is, mit látott Hitler bunkerében a világháború befejezése után. Végül pedig szemléletesen mutatja be a tolmácsok feladatát, szerepét, munkájuk lényegét.

5./ Lánykérés extrákkal – 1. rész

Mit is csinál az ember, ha egy szót nem beszél a választottja nyelvén, és közvetítő nyelv sincs? A legjobb rögtön a közepébe vágni: ebédmeghívás, találkozások, kézzel-lábbal mutogatás, aztán hamarosan jöhet a lánykérés. Azt, hogy jó volt a választás, és nemcsak egy rövid kapcsolatról van szó, a magyar férfi és a dominikai nő két kislánya bizonyítja, és talán még az is, hogy ma már ott tartanak, hogy közös nyelven veszekedni is tudnak. Milyen jó is volt akkor, amikor még csak a mutogatásnál tartottak.

6./ Lánykérés extrákkal – 2. rész

A következő történet szereplői – habár földrajzilag közel, két, egymástól nem messze lévő szlovákiai faluban nőttek fel – mégis Londonban találtak egymásra. A lánykérés már Magyarországon, a Budai várnál történt. Azt leszámítva, hogy a tűzoltók szedték le a lánykérés fő kellékét a „Hozzám jössz, vadász” feliratú összevarrt lepedőket, jól sült el a dolog. A házaspár azóta is együtt van, és sokszor emlegetik a lánykérés történetét.

7./ Lánykérés extrákkal – 3. rész

Ezt a lánykérést az égiek döntötték el. Zoltán elhatározta, csak akkor kéri meg Anikó kezét, ha le tudja neki hozni az égről a csillagokat, és… Mondanunk sem kell, lehozta. Úgy gondolta, akkor szánja rá magát a lánykérésre, ha a rockkoncerten az esős idő ellenére is sikerül meggyújtani a gyertyákat, amelyeket szétosztottak a bejáratnál a közönségnek. A gyertyagyújtás előtt még csepergett az eső, aztán lassan megjelentek a csillagok, és nem volt kérdés, hogy sikeres lesz a terv. Ebben a történetben, ahogyan a másik kettőben is, van valami cukormázas, valami túl édes, és valami olyan, amire valószínűleg mindnyájan vágyunk, akár férfiakról, akár nőkről van szó. Talán arra, hogy megtaláljuk azt, akiért a legbolondabbnak tűnő dolgokat is elkövetjük gondolkodás nélkül.

8./ Álomlovagok

Vannak még álomlovagok? Vagy inkább úgy helyes a kérdés, hogy vannak-e egyáltalán álomlovagok? Persze, hogy vannak, és természetesen nincsenek. Ez csakis attól függ, hogy álomlovagnak képzeljük-e az edzőnket, a kollégánkat, mint a cikkben megszólaló nők. Az álomlovagok éppen attól válnak ideális férfivé, hogy nem vagy csak alig ismerjük őket, és úgy álmodozhatunk róluk, ahogyan csak jólesik.

9./ A romantika visszatér

Milyen is a romantikus férfi a nők szerint, és mit tartanak romantikusnak a nők a férfiak szerint? Többnyire mást, mint amire a másik nem képviselői gondolnak. Tényleg igaz, hogy minden nő drága gyűrűket, gyertyafényes vacsorát és megszámlálhatatlan bókot szeretne? Tényleg minden férfi tanácstalan, ha az érzelmeiről kell beszélni, és nem tud ajándékozni? Vagy egyszerűen a nők és a férfiak is suták, félszegek, és eszünkbe sem jut, hogy megpróbáljuk elmondani (ha nem megy, akkor leírni), hogy mivel is lehetne nekünk örömöt szerezni, és mi mivel tudnánk meglepni a másikat?

10./ Akivel egy húron pendülünk

Minden lánynak, nőnek van egy legjobb barátnője. Ő az, akivel kislányként együtt babázik, akivel nagyobb lányként eltervezi a felnőttkorát, akivel arról sugdolózik, melyik fiú tetszik neki. Ő az, aki ugyanazt gondolja, mint mi, még akkor is, ha a világ másik végén van. Ő az, akitől nem kérdez semmit az ember, hanem gondolkodás nélkül rohan, ha baj van, hogy aztán feltöltődve térjen vissza a maga hétköznapi problémáihoz.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

A Lapról hangra csapata

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

a cikk címét (többrészes esetén számozva),

az újság nevét,

a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére