Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. március 7.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a
e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét.
Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg, melyik újság hányadik számából olvastak fel, és hogyha megoldható, jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.
Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére. Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Cikkajánló

1./ Eltűnt esélyek
Alapigazságot mond ki a cikkíró azzal a megállapítással, hogy nem mindegy, hová születünk. Egész életünkre kihat a család és a tágabb környezet, amelyben felnőttünk. A cikk rögzíti ezeket a sokszor hallott megállapításokat, és ha választ vagy megoldást nem is kínál a felvetett problémákra, mindenképpen elgondolkozásra, a probléma továbbgondolására ösztönzi az olvasót.
http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=2167

2./ Mesteri böllérmunka
Eleven, láttató beszámoló ez az írás a csallóközkürti böllérfesztiválról, ami nemcsak egy izgalmas színfolt a falu és a környék életében, hanem valóságos megmérettetés a résztvevők között, kulturális és jótékonsági esemény egyaránt. A programon befolyt bevételt a dunaszerdahelyi kórház javára ajánlották fel a szervezők.
http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=2166

3./ Hétköznapi lélekbúvárok – 1. rész
Kivel tudjuk a legjobban megbeszélni problémáinkat? Valakivel, aki még nem barát, de már nem is idegen, valakivel, aki nincs benne a mindennapjainkban. Hogy ki ez a valaki? A fodrász vagy a kozmetikus. Most megtudhatunk valamit abból, hogyan éli meg egy közülük azt, amikor a vendégek vele osztják meg legféltettebb titkaikat.
http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=2157

4./ Hétköznapi lélekbúvárok – 2. rész
A kitárulkozás következő állomása a fodrász után a kozmetikus és a masszőr. A sokszor órákon át tartó kezelés közben, egy „Mi történt veled mostanában?” kérdésből kiindulva sokan olyan problémáikat mondják el, amiről senki mással nem tudnának beszélni. A kozmetikusok és masszőrök pedig „csak” egyszerűen odafigyelnek a vendégekre, akik már azért is hálásak, mert valaki meghallgatja őket. A testi-lelki felüdülés alkalmai sokszor pótolhatatlan lelki tanácsadássá, igazi barátsággá nőnek.
http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=2158

5./ Falun élni egészséges?
A városiak arról álmodoznak, hogy majd falura költöznek, jólesően elfáradnak a mezőgazdasági munkától, nagyokat sétálnak, friss levegőt szívnak. A falusiak pedig a városok nyüzsgésére, változékonyságára vágynak, legalábbis sokáig így volt ez. Lehet, hogy manapság inkább csak – éljünk falun vagy városban – egy idealizált képet látunk magunk előtt a másik lakóhelyről? A különbségek viszont egyre jobban eltűnnek, és talán nem is az a kérdés, hogy városon vagy falun jobb-e élni, hanem az, hogyan válasszunk a rengeteg lehetőség közül, amivel városban és falun egyaránt szembetaláljuk magunkat.
http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=2156

6./ Minikrimi – holdkőkék szemek
Nina a tükörben nézi magát, fésülködik. Közben tervezget? Mit? Nem, nem azt, hogy milyen ruhában menjen a következő bulira, vagy mit csináljon, ha az egyetemen újra ölelkezni látja a fiút és azt a győztesen vigyorgó lányt… Tudja, mit fog csinálni, csak idő kell hozzá, egy telefon, egy kés és jól átgondolt tervek. Vagy nem is? Egész más van az első jelentésréteg alatt? Talán egy krimiparódiával állunk szemben? Vagy egészen mást parodizál? Esetleg minket, bármelyikünket? Mikor is néztünk így utoljára a tükörbe? A végén bármi lehet, bármi, amit befejezésként el tudunk képzelni.
http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=2171

7./ Falánk szörnyecskék
Ki gondolná, hogy mennyi, sokáig láthatatlan „lakótársunk” van. A mosogató alól elindulnak az ezüstös pikkelykék, közben a csótányok fogkrémet reggeliznek, a molyok pedig befészkelik magukat a ruháink közé. Nem árt megnézegetni a parkettaréseket, mert legtöbbször azok sem maradnak lakatlanok. A megszabadulás ezektől a „lakótársaktól”, az egy másik történet.
http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=2170

8./ Ha kell, saját gyerekét is felrobbantja
Hogyan és kiből lesz terrorista? Mit remél a halála után, miben hisz, aki felrobbantja magát? A nők jobb „bombák”, mint a férfiak? Hogyan gondolkoznak a férfiak a női terroristákról?
http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=2179

9./ A harmadik torony – 12. rész
Folytatódik Szerb Antal útinaplója. A következő állomás Ravenna. Ravenna, az évszázadok óta hanyatló, az utazás idején nyomasztó város, de ez az a város is, ami Dantének menedéket adott, és ami az utazás és a visszaemlékezés egyetlen valódi célja.
http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=2172

10./ Senza Tempo – 3. rész
Történet az első csókról, Katinkáról, aki olyan szomorúan tudott nézni, mint soha senki. Vagy nem is róla szól ez a többször is elágazó történet, hanem Cipőről, aki mindig mindenhol dolgozott, aki nem akart „titkot fogni”, és közben megfagyott. Vagy az apró árnyak a főszereplők, amik, akik vannak is, nincsenek is, ha vannak, akkor egyre közelebb vannak, ha nincsenek, valakinek akkor is láthatóak.
http://www.laprolhangra.hu/?menuId=7&view=client&show=element&element_id=2180

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

A Lapról hangra csapata

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére