Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. június 27.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el.

A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

         a cikk címét (többrészes esetén számozva),

         az újság nevét,

         a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

         lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Cikkajánló

1./ Viccplacc

Miért is egy szoknya az új titkárnő első fizetése? Miért lyukaszt a rendőr két jegyet? Milyen is az anyósos sárkányeregetés? Hangos nevetések között megtudhatja mindezt, aki meghallgatja a Viccplacc legújabb részét!

2./ Melyik a legnehezebb Maraton?

A Maratont nem egyszerű lefutni, hát még akkor, ha megnehezítik!  Milyen lehet a maratonfutás egy bányában vagy egy alagútban? Vagy van, aki inkább a börtönmaratonnal próbálkozna, ahol a fogvatartottak, a dolgozók és a vendégek együtt futnak? Aki további különleges helyek között szeretne válogatni a maratonfutáshoz, ne hagyja ki ezt a cikket!

3./ Természetes halállal húnyt el Sztálin

Most pont kerülhet a történészeket és a közvéleményt is régóta foglalkoztató vita végére. Egy német történész betekinthetett Sztálin boncolási jegyzőkönyvébe. Megállapításait – és ezzel együtt Sztálin utolsó napjait – összegzi ez a cikk.

4./ Minikrimi – kései látogatók

Minden megvan egy nyugodt, merengős estéhez. Fő a teavíz, pattog a tűz, könyv az asztalon. Aztán kopogtatnak, és megváltozik minden… Még jó, hogy Victor magánnyomozó, és mindig kéznél van egy bilincs. Aki kíváncsi rá, mi történt a teafőzés és a bilincs csattanása között, ne mulassza el a Minikrimit!

5./ Ezékiel próféta látomása – 1. rész

Rendkívüli hangzavar, trónszekér és négy angyal úgy, hogy mindegyiknek négy arca van. Miről is van itt szó? Látomásról? Szimbolikusan értendő szavakról? Esetleg földönkívüliek látogatásáról, amelyről Ezékiel próféta beszámol? Vagy egy rosszul érvelő tudósról, egy mérnökről és némi átköltésről, szövegmodernizációról?

6./ Ezékiel próféta látomása – 2. rész

Mivel magyarázható, hogy a Bibliában több helyen van utalás Isten trónjára és körülötte az angyalokra? Mivel magyarázható, hogy ezek a leírások többé-kevébé megegyeznek? Lehet, hogy az egész látomás hátterében egy természeti jelenség áll?

7./ Túl a csúcson

Mi hajtja az extrém sportolókat? Genetikai örökség? Önmegvalósítási vágy? Adrenalinfüggőség? Az extrém sportolók motivációjának kérdésével foglalkozik ez a cikk.

8./ Küldetés: visszaszerezni mindenáron

Arra keres magyarázatot a cikk, hogy sokak miért zaklatják a szakítás után is volt párjukat. Az okok feltárása után tanácsokat is ad, hogyan kell, lehet ilyenkor a lehető legjobban viselkedni.

9./ Hol késik már a gólya?

Mi az oka, ha nem érkezik meg a várva várt kisbaba? Három sorsot, hozzáállást, megküzdési stratégiát mutat be ez az írás. Az, hogy kinek melyik a hiteles, az elfogadható, döntse el az olvasó!

10./ A futás és ami mögötte van

Egyre többször látunk mellettünk elsuhanó futókat a tavaszi, nyári estéken, vagy az olvasó maga is fut? Miért? Erre válaszolhat együtt a cikkíróval és a sportpszichológussal. Fontos tudni, hogy a futás sport, kikapcsolódás, az életünk része kell, hogy legyen, de csak egy bizonyos mértékig. Addig, amíg nem szorít ki más, fontos dolgokat a mindennapokból.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

A Lapról hangra csapata

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére