Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Az Infoalap 2012-es közhasznúsági mellékletének rövid összefoglalása

2012 volt az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány működésének tizenkettedik éve. Alapítványunk legfőbb célja tizenkét év óta változatlan: a Magyarországon élő látássérült embereket korszerű info-kommunikációs technológiai (IKT) eszközökhöz és szolgáltatásokhoz juttatni. Ezen alapcél mentén, 2012-ben alapítványunknak, röviden az Infoalapnak 8 fő tevékenysége volt, ezeken belül pedig közel harminc közhasznú projektje és tevékenysége.

Alapítványunk főbb közhasznú tevékenységei 2012-ben az alábbiak voltak:

 (1) Informatikai eszközöket adományoztunk: optikai karakterfelismerő szoftvereket, digitális diktafonokat és jegyzetelőgép frissítéseket látássérült diákoknak, felnőtteknek, valamint látássérült-ügyi intézményeknek.

(2) 2012-ben is működött speciális ügyfélszolgálatunk, melynek keretében vak informatikus kollégánk minden hétköznap telefonos és email-es tanácsadást tartott, és biztosítottuk bemutatótermünket az eszközök kipróbálására az érdeklődők számára.

(3) Speciális informatikai tananyagot dolgoztunk ki –ECDL tananyag a Beszélő Linux kiadáshoz – és tanfolyamok sorát indítottuk mind látássérült emberek, mind hozzátartozóik számára a fővárosban és vidéken egyaránt. Továbbképzéseken oktattuk az Országgyűlési könyvtár dolgozóit, valamint foglalkozási rehabilitációs tanácsadókat. Részt vettünk a „Közösség lámpásai” programra jelentkezők informatikai tudásszint felmérésében majd oktatásában.

(4) 2012-ben is tovább folyt a látássérült-ügyi szoftverek honosítása és fejlesztése, ennek eredményeként kiadásra került a gyengénlátók igényeit kielégítő ZoomText 10.0 képernyőnagyító szoftver, valamint a Beszélő Linux 3.0 verziója, amely valódi alternatívát jelent a látássérült felhasználók számára. Honosítottuk továbbá a PAC Mate Omni jegyzetelőgépet, valamint a Robobraille online szolgáltatást. Az Infoalap fejlesztő munkájának eredményeképpen hamarosan megjelenik a legnépszerűbb képernyőolvasó a Jaws for Windows 14.0 változata is. Munkatársaink a mobiltelefon használatot megkönnyítő szoftverek honosításáért is sokat tettek az év során (Talks&Zooms, ingyenes Nokia képernyőolvasó támogatása).

(5) Speciális informatikai eszközök innovációjára indított nemzetközi kutatás-fejlesztési projektek előkészítő fázisában is részt vettünk, úgy mint a gyengénlátók mindennapjait megkönnyítő  háromdimenziós szemüveg a DIGIGLASSES fejlesztésére irányuló nemzetközi projekt, valamint a TACMON 2, mely vak emberek információszerzését segítő grafikus, taktilis kijelző fejlesztését tűzte ki célul.

(6) Informatikai akadálymentességi szolgáltatásunkat folyamatosan biztosítottuk az év folyamán az érdeklődők számára. Közreműködtünk a nemzetközi akadálymentesítési szabvány (ISO 40500) ismertté tételében, valamint alapítványunk gondozásában jelent meg magyarul is az az ausztrál tanulmány, amely a közösségi oldalak akadálymentes használatát segíti.

(7) A Lapról hangra közösségi kezdeményezés menedzselését továbbra is felvállaltuk. 2012 folyamán olvasóink száma 167-ről 307-re, összesen 140 fővel bővült.
Felolvasóink létszáma is hasonló ütemben, 195-ről 360-ra, összesen 165 fővel bővült.
2012-ben összesen 845 cikk került feltöltésre a Lapról hangra oldalra. A portál két minőségi díjat is nyert 2012 folyamán: Az ÉV honlapja, Felhasználóbarát honlap – Kiváló magyar tartalom díj.

(8) Értékesítési tevékenységünket idén is folytattuk. 2012-ben is elsősorban az info-kommunikációs akadálymentesítést felvállaló cégek és intézmények, illetve könyvtárak voltak alapítványunk vásárlói. Látássérült magánszemélyek számára pedig az idén is alanyi jogon 25-50%-os kedvezmény biztosítottunk az általunk forgalmazott termékek áraiból.

 

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére