Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. június 10.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el.

A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

         a cikk címét (többrészes esetén számozva),

         az újság nevét,

         a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

         lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Cikkajánló

1./ Bőségünk zavara – 1. rész

A nitrogén nélkülözhetetlen a növénytermesztéshez. A megfelelő mennyiségű nitrogén napjainkban csak műtrágyázással jut el a növényekhez. Ekkor vetődik fel a kérdés, hogy mennyi műtrágyát szabad használni, nem okozunk-e vele több kárt, mint hasznot. A cikk kínai növénytermesztési szokások alapján tárgyalja a műtrágyázás pozitívumait és negatívumait.

2./ Bőségünk zavara – 2. rész

A cikk második része azt mutatja be, milyen válaszok adhatóak még a nitrogénhiányra. Az Egyesült Államokban és Afrikában más-más módszerekkel próbálják a műtrágyázást a minimálisra csökkentve előállítani a növények számára szükséges nitrogént. Jelenleg nincs mindenhol alkalmazható, környezetbarát megoldás, és ez nem is a kutatólaboratóriumoktól várható, hanem csakis a földművesek tapasztalatainak lesz köszönhető.

3./ Elemek és emberek

Kik és hogyan fedezték, fedezik fel az egyes elemek atomjait? Hol és milyen módszerekkel dolgoznak? Milyen izgalom, felfedezésvágy hajtja a 80 éves tudóst, akinek esze ágában sincs nyugdíjba menni? A szó szoros értelmében elemi és emberi kérdésekre kapunk választ ebben a cikkben.

4./ Teveháton hazafelé

Tevebőgés, lassan, szinte meditálva tevegelő fiatalember. Turbános pásztorok itatásra vagy legelőre hajtják a tevéket. Így néz ki egy indiai tevevásár? Vagy csak látványosságról van szó? Talán mindegy is. A cikk valósággal megelevenedik, nem csoda, ha úgy érezzük, belekeveredtünk az indiai tevevásár forgatagába.

5./ QR-kóddal a középkorban

Érdekes, a részletekre érzékenyen figyelő séta ez az írás Gdanskban. Látjuk a középkor maradványait, a második világháború után újjáépített épületeket, azt, ahogyan az új összefonódik a régivel. Mennyi-mennyi látnivaló, „nyitottság és élni akarás”, ahogyan a cikkíró fogalmaz.

6./ Akadálymentes szerelem

Vanda egy őszi buliról és az utána történt balesetről mesél, ami megváltoztatta az életét. Kerekesszékbe került a baleset után, és… Most nem az jön, amire számítunk, nem a kétségbeesés és reménytelenség, hanem… Csupa-csupa jó dolog történt vele. Megismerte a barátját, akivel – ha úgy alakul – kedvére veszekedhet, megnyerte a kerekesszékes szépségversenyt, és egyébként is mindig van valami, ami éppen lefoglalja, háztartás, gyógytorna, vagy ami jön.

7./ Tárd ki a szíved

Olvasói levél, segítségkérés Ildikótól, akit megaláz, megcsal a férje, ő pedig állandóan az újrakezdésben reménykedik, miközben társfüggőnek érzi magát. Mit lehet, kell ilyenkor tenni? Megtudhatjuk Rakonczai Lilla válaszából.

8./ Viccplacc

Nevetésre fel! Itt jön a Viccplacc legújabb része a rendőrről, aki hajtóvadászatra megy, a titkárnőről, aki először főz kávét, és még sok minden másról, amin és akin jókat lehet derülni.

9./ Torna

Sok felnőtt a gyerekkori tornaórák miatt nem mozog szívesen. Akkor, ha a torna testi-lelki nehézségekkel, az osztálytársak gúnyolódásával jár, később sem könnyű rávennie magát az embernek a mozgásra, ahogyan azt a cikk alapjául szolgáló olvasói levél is bizonyítja. Kedves, bátorító tanárokkal, edzőkkel viszont bármilyen életkorban öröm a torna.

10./ Segíthetek?

Sok olvasó mindennapi tapasztalatát összegzi ez az írás. Legfontosabb kérdése, hogyan segíthetünk a legjobban valakinek, aki látás-, hallás- vagy mozgássérült? Tágabb összefüggésben pedig az a kérdés, hogy bárkinek hogyan segíthetünk úgy, hogy a segítség megfelelő legyen? Természetesen az is számít, hogyan kérünk, fogadunk, vagy hogyan utasítunk el segítséget.

Mindenkinek hasznos időtöltést, jó olvasgatást kívánunk!

A Lapról hangra csapata

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére