Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra hírek és cikkajánló 2013. május 24.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket.

Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a

e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

         a cikk címét (többrészes esetén számozva),

         az újság nevét,

         a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

         lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

Cikkajánló

1./ Viccplacc

Mi történik azzal, aki meghallgatja a Viccplacc legújabb részét? Garantáltan nagyokat fog nevetni, sőt többek között azt is megtudhatja, mit szed a terrorista fejfájás ellen, és mit eszik a kannibál, ha gyomorégése van.

2./ Grófok nyomában: Wenckheimek

A Békés megye kastélyépítő családjairól szóló sorozat következő része a Wenckheim család szabadkígyósi kastélyát mutatja be. A Wenckheimek a 18. század második felétől éltek Békés megyében. Mintaszerűen gazdálkodtak, híresek voltak a növénytermesztésben és a lótenyésztésben szerzett jártasságukról. Az 1870-es kastély – a korabeli közvélemény szerint is – az ország legszebb kastélyai közé tartozott. Miért is? Megtudhatja, aki meghallgatja ezt az „idegenvezetést”.

3./ Az Erkel Ferenc Emlékház

2011 óta új, interaktív kiállítás fogadja azokat, akik Gyulára érkezve ellátogatnak Erkel Ferenc szülőházába. A cikk valósággal körbevezet minket az emlékházon, miközben sok érdekességet tudhatunk meg az Erkel családról és természetesen arról is, hogyan nyerte el a ház a mai arculatát.

4./ Az illatok ereje

Interjú Zólyomi Zsolttal, az orral

Az illatok sokkal jobban befolyásolják döntéseinket, mint gondolnánk. Mitől függ, hogy rokonszenves-e valaki, hogy párhuzamot vonunk-e első pillanatban egy ember és egy korábbi, kellemes vagy kellemetlen emlék között? Min múlhat, hogy megveszünk-e egy terméket? Ki hinné, hogy ez mind-mind az illatoktól is függ, sőt sokkal jobban meghatározzák az illatok választásunkat, mint hinnénk. Így tehát nincs más dolgunk, csak az, hogy szaglásszunk, relaxáljunk illatok segítségével!

5./ Te mit cipelsz a hátadon?

Praktikák a hátfájás csökkentésére

Lelki egyensúlyunk megbomlása sokszor testi tünetekben jelentkezik. Ezek közül az egyik leggyakoribb a hátfájás. Hat módszert mutat be a cikk a hátfájás csökkentésére, a test, a lélek és a szellem összhangjának visszanyerésére.

6./ Építészeti vadnyugat

Az, hogy milyen házakban lakunk, nagyon sokat elárul az életstílusunkról. Egy Kínában dolgozó magyar építész mesél ebben a cikkben a kínai és az európai építészet – és ezzel együtt az életmód – különbségeiről is.

7./ Lib-atoll

Mi is az a Lib-atoll? Nem, nem egy elírás, hanem, ki gondolná… Egy sziget a Csendes-óceánon. A cikkből többet is megtudhatunk ennek, a magyarul vicces nevű szigetnek a lakóiról, hétköznapjairól, és történelméről.

8./ Az ál- és az igazi hadzsi

Vámbéry Ármin és Germanus Gyula párhuzamos (vagy nem is egészen párhuzamos) életútját mutatja be a cikk. Nemcsak a két utazó körülményeiről, indíttatásáról, kalandjairól olvashatunk, hanem az apró anekdoták révén úgy érezhetjük, mintha személyes ismerőseink lennének.

9./ Az ál- és az igazi hadzsi, 2. rész

Hogyan viszonyult a két utazó a fátyollal eltakart nőkhöz? Kellett-e csatázniuk, ha igen, kivel, mivel? Milyen volt a kapcsolatuk az iszlámhoz? Ezekre a kérdésekre ad választ a sok más érdekességet is tartogató cikk második része.

10./ Mi a makula degeneráció?

A cikk alaposan és közérthetően foglalja össze a makula degeneráció mibenlétét, formáit, tüneteit, és felvázolja a lehetséges kezeléseket is.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

A Lapról hangra csapata

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére