Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló 2017. szeptember 11.

Oravecz Nóra új élete

Felsorolni sem könnyű, mi mindent csinál Oravecz Nóra. Blogot ír, mint mindig, tanácsokat ad, startup vállalkozásokat segít, utazik, interjúkat készít, könyvet ír. Öröm hallgatni, micsoda lendülettel éli a hétköznapokat. Biztosak lehetünk benne, hogy a következő néhány hónapban nemigen ér rá unatkozni. Persze azért talán nem véletlen, hogy megfordul a megrögzött kétkedőkben a kérdés, hogy tényleg boldog-e ebben a sodrásban, és vajon mi az oka, hogy a munkával kapcsolatos tervein kívül nagyon keveset beszél önmagáról.

 „Igen, még mindig egy plüssmacival alszom!"

Ön emlékszik még gyerekkori macijára, kutyusára, aminek mindig szorongatta a fülét, tappancsát elalvás előtt? Lehet, hogy nem is kell annyira mélyen kutatni emlékeiben a szeretett játék után, mert most is ott van az ágyán? Jaj, nem kínos ez, ha felnőttekről van szó, macival aludni? Talán nem is gondolná, hány felnőtt mellett hasal plüss kedvence, és meg fog lepődni, nemcsak a nők ölelgetik elalvás előtt szeretett macijukat, hanem a férfiaknál is előkerülnek a játékok, kispárnák. Az, ha valaki felnőttként játékokkal alszik, nem mindig a magány és a szeretethiány jele, hanem talán valami visszavágyásé, gyerekkori fészekmeleg-keresésé. Azt persze nem árt meggondolni – a cikkíró tanácsa szerint -, hogy mikor „mutassuk be" szerelmünknek a gyerekkorunk óta őrizgetett plüss alvótársunkat.

Britney Spears, sose láttuk még ilyennek

Britney Spears, köszöni szépen, jól érzi magát a bőrében. Tud laza, vicces-játékos, önironikus lenni. Élvezi a fiaival eltöltött időt, átváltott az egészséges életmódra, és nem hiányoznak neki a férfiak. Nem akar mindenáron férjet, nem akar a haláláig együtt lenni valakivel, de persze azt sem zárja ki, hogy évek múlva akár újra megházasodjon, gyerekei legyenek. Azt pedig megnyugtatásként – esetleg némi kaján vigyorral – fogadhatjuk, hogy a sztároknak sem sikerül mindig a randi, előfordulhat, hogy a legjobb formájában lévő Britney nem tetszik egy hétköznapi, átlagos, hús-vér férfinek. Aki kíváncsi rá, hogyan teszi túl magát Britney ezen a csalódáson, ha egyáltalán csalódásról van szó, olvassa el ezt az interjút!

Ezüstróka

A tízrészes cikkben egy család története elevenedik meg. Laura, a most hetvenhét éves Laura, ül a hófehér kanapén. Ül, és emlékezik. Egy telefonhívással kezdődik minden. Pötyi, a régi, mindenre rábeszélő, erőszakos Pötyi hívja őt egy találkozóra, amire nem akar elmenni. A telefonhívás után visszahuppanunk a múltba. Látjuk Laura csodaszép anyját, akinek az apa letartóztatása után egyedül kellett maradnia a két kisgyerekkel. Ott van az ikertestvér, a mindig zűrös Kami, és megjelenik előttünk a kislány Laura is. Az ő élete elevenedik meg a tízrészes cikk- vagy inkább képsorozatban.

Erőss Zsolt édesanyja, Edit: „Ma is naponta megsimogatom a képét."

Erőss Zsolt édesanyja beszél a fiával kapcsolatos érzéseiről és arról, hogyan éli a hétköznapokat. Nagyon sok erőt ad neki, hogy kisunokája mennyire hasonlít Zsolthoz külső és belső tulajdonságaiban egyaránt. Miközben a két unokával eltöltött időről mesél, mindig Zsoltra gondol, gyűjtögeti a cikkeket, fényképeket, hogy megtudják az unokák, amikor nagyobbak lesznek, ki is volt az apjuk.

Bródy János: „Sokáig nem éreztem magam alkalmasnak a házasságra."

Bródy János büszkén beszél a négy gyerekéről, két házasságáról és a szüleiről. Megosztja az olvasóval a szerelemről vallott, kevésbé romantikus, nagyon is gyakorlatias nézeteit. Azt, ahogyan mesél, a dalaiból vett idézetek szövik át, megtudhatjuk néhány fontos daláról, hogyan, milyen körülmények között írta azokat.

Arany Makedónia

Az ókori Makedón Királyság meggazdagodásáról, aranylelő helyeinek hasznosításáról ír ez a cikk. Ajánljuk mindenkinek, aki érdeklődik a történelem iránt, és aki többet szeretne megtudni az ókori görögök ékszereiről, érméiről. Nem veszik el a cikkíró egy-egy időszak bemutatásának a részleteiben, hanem könnyen követhető, érdekes áttekintést nyújt Makedónia felvirágzásáról.

Alaszka: medvéknek való vidék

Alaszka nem más, mint egy valódi, megelevenedett „terülj, terülj asztalkám" a medvék számára. Ez az a vidék, ahol az ínyenc medvék áfonyát csemegézhetnek, lazacban gázolhatnak, és a nagycsaládos medvék legfalánkabb bocsai sem maradnak éhen, tele hassal megélhetik a felnőtt kort. Medvék és emberek találkozása nem ritka ezen a vidéken, sőt… A kalandra éhes, vakmerő kirándulók kifejezetten azért járnak itt, hogy szembetalálkozzanak legalább egy barna medvével. A találkozást jól előkészítik a vadőrök intelmei. Férfi olvasóinknak ajánljuk megfontolásra, ha véletlenül arra járnának, hogy egy vadőr szerint a medvével való találkozás felülmúlja az ember legzűrösebb nőügyeit is, szóval jól gondolják meg, mielőtt elindulnak medvelesre, mert persze nem kételkedünk benne, hogy a Lapról hangra cikkajánló olvasása után ez a következő tervük.

Falon innen, falon túl – Észak-Írországban –

A falfestmények sokat elárulnak Észak-Írország múltjáról és jelenéről. Belfasti sétára hívja az olvasót ez a cikk. Betérünk néhány kocsmába, megállunk a falfestmények és a zászlók előtt, eltöprenghetünk rajta, milyen viszonyban voltak, és vannak egymással írek és angolok, és mennyire meghatározóak voltak a történelem alakulása során a falak, fegyverek, éhségsztrájkok, lázadások. Közben ránk mosolyog Belfast mai, békés arca.

Ha a női mosdók mesélni tudnának

Ki gondolná, mi mindent tudhat meg az ember egy női mosdóban. Van abban valami rituális, ahogyan a lányok egészen fiatal koruktól kezdve együtt járnak mosdóba, és talán ott beszélik meg életük fordulópontjait. Ebben a cikkben egy női fotós fényképei kapcsán merül fel a kérdés, mi mindennek a színhelye egy női mosdó. Nemcsak vicces, sminkigazító pillanatokat kaphat el itt az ember, hanem a legborzalmasabb tragédiákról is értesülhet, ami megtörténhet egy nővel. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy sok nőnek lehetősége sincs mosdóba menni még akkor sem, ha tényleg kell, és nemcsak egy unalmas beszélgetés elől menekülne oda. Miért is? Ezt is megtudhatjuk más érdekességek mellett ebből az írásból.

Jó cikkhallgatást, érdekes beszélgetéseket kívánunk a cikkekről.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére