Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló 2016. szeptember 6.

Gamestar – meet the team

Habár elkezdődött az új tanév, ez senkit nem akadályoz meg az újabbnál újabb, jobbnál jobb játékok kipróbálásában. Mik most a legmenőbb számítógépes játékok? Mindenki megtudhatja, aki végighallgatja a „Mivel játszol most?” kérdésre adott válaszokat a megkérdezett fiataloktól. Senki ne gondolja, hogy mindenki csak elárulja kedvenc játékának a nevét, dehogy… Ennél sokkal többet is megtudhatunk a játékok előnyeiről, a válaszoló fiatal érdeklődéséről, és ha nem is vagyunk otthon a számítógépes játékok világában, akkor is ámulhatunk, a sziporkázó, humoros, szellemes feleleteken a feltett egyszerű kérdésre.

Kereszttűzben

Hogyan értékelik a püspökök a pápa hároméves tevékenységét? A pápának mely intézkedései váltották ki a legnagyobb felháborodást? Miről is beszélt az egyik olasz püspök dühösen telefonálva egy vonatúton? Mi lehet egyáltalán az oka a pápa reformjainak? Ezekre és hasonló kérdésekre kaphat választ, aki meghallgatja ezt a kétrészes cikket.

 

A poznani június Lengyelországban

A lengyel és a magyar történelem sokszor mutat párhuzamot. Az elmúlt századok során közös királyaink voltak, sok esetben hasonló problémákkal kellett szembenéznie a két népnek, amelyeket századok óta nagy-nagy rokonszenv, barátság köt össze. Ez a cikk az 1956-os lengyelországi és magyarországi felkelés közös gyökereit kutatja, megvilágítva mindkét ország történelmi hátterének hasonlóságait és különbözőségeit. Érzékenyen, árnyaltan mutatja be a szerző az eseményeket.

 

Demcsák Zsuzsa „Egyszerű nő vagyok”

Demcsák Zsuzsa arról beszél, amit tipikusan női témának mondanánk. Mi is ez? Nos, nem más, mint a „Mit vegyek fel ma? Melyik ruhában nézek ki a legjobban, na, és ahhoz melyik cipőm illik?” kérdése. Zsuzsa gyorsan elintézi az öltözködés előtti fejtörést, nem áll órákon át a tükör előtt. Aki meghallgatja a vele készült beszélgetést, meglepődik, milyen egyszerűen is lehet öltözködni, és természetesen szépnek lenni.

 

Erős Antónia: „Nehéz volt iskolát választani”

Minden elsős kisgyerek és természetesen a szüleik is nagy-nagy izgalommal várják az iskolát. Így volt ez Erős Antóniáéknál is, ahol az ikrek ebben az évben kezdik meg az első osztályt. Antónia és a férje az elmúlt év egy részét azzal töltötte, hogy kiválassza, melyik iskola lenne a legjobb Szonjának és Matyinak. Amikor csak néhány szóba jöhető suli maradt a listán, a gyerekeket is elvitték nyílt napra, megkérdezték a véleményüket. Ez a cikk kicsit visszaadja minden, elsőbe készülő kisgyerek és szülő izgalmát, várakozását, örömét és iskolatáska-válogató boldogságát.

 

Öngondoskodás

Sok fiatal kérdezi manapság, hogy miből is lesz nyugdíja. Ez a cikk természetesen nem a nyugdíj előteremtéséhez ad ötleteket, nem is mond jóslatokat arról, hogy a mostani fiatalok húsz-harminc év múlva milyen befizetésekből kapnak nyugdíjat, csupán vázolja a jelenlegi helyzetet. Megtudhatjuk, milyen rész-összetevőkből keletkezik a nyugdíj, milyen lehetőséget biztosítanak az önkéntes nyugdíjpénztárak, és mit jelent az állami nyugdíjrendszer. Okos, objektív áttekintést olvashatunk a nyugdíjrendszerről, és ha elsőre nem is hangzik valami derűlátóan, mindenkinek érdemes átrágnia magát, hogy még időben legyen egy képe arról, min érdemes változtatnia az aktívan dolgozó évei alatt.

 

Oroszlán Szonja

Oroszlán Szonja arról mesél, milyen is „itt is, ott is” otthon lenni. Otthon érzi magát Amerikában, ahol Csehovot próbál, és ahonnan mindig hazajön Magyarországra. Innen pedig indul haza, Philadelphiába. Nem rágódik a múlton, nem szorong a jövőtől, csak megéli az éppen adott jelent, és szeret elaludni minden nap végén úgy, hogy annak a napnak is volt valami értelme. Érdemes meghallgatni a vele készült interjút, talán elleshetünk, eltanulhatunk valamit ebből a természetes, egyáltalán nem megjátszottnak tűnő magabiztosságból, ami Oroszlán Szonját jellemzi.

 

Willkommenskultur

Magyarországon sokan kritikusan szemlélik Németországnak a menekülteket befogadó politikáját. Egy friss közvélemény-kutatás szerint – a menekültek befogadását ellenzők számának növekedése ellenére is- még mindig többségben vannak Berlinben azok, akik úgy vélik, a menekültek gazdagítják Németország kultúráját. Nemrég új befogadó-központ nyílt úgyszólván Berlin közepén. A közvélemény-kutatásban résztvevők többsége egyetért ezzel, és Merkel is hangsúlyozza, hogy a júliusban elkövetett merényletek elkövetői és a menekültek befogadása között nincs összefüggés. Szerinte nem a menekültek egyértelmű kiutasítása a válasz a merényletekre, hanem a merényletek kivédésére történő felkészülés, és az, hogy azokat, akiket viszont tényleg kiutasítanak, minél hamarabb juttassák vissza származási országukba. A német „Willkommenskultur” tehát továbbra is él, érdemes kicsit elszakadni a sokszor hangsúlyozott, sokszor általánosított magyar állásponttól, és kicsit ránézni, mit csinálnak jól, mit tudnak, vagy éppen mit nem tudnak a németek.

 

Az új papírbőr a valódihoz hasonlóan érzékel

Igen, jól olvasták, létezni fog nemsokára papírbőr is. Mit tud a papírbőr? Érzékeli például a nyomást vagy a hőmérsékletet. Előállítása nem kerül sokba, így számos berendezés része lehet. Az, hogy nekünk, átlagfelhasználóknak miért is lesz jó, ha lesz papírbőr, talán néhány olvasónk számára kiderül a cikkből. Ha mégsem, akkor ne aggódjanak, nincsenek egyedül! Nos, ha mégsem tudják eldönteni, mire is lesz jó a papírbőr, akkor ne csüggedjenek, indítsák be fantáziájukat, és képzeljék el, mi mindenre használnák a hétköznapokban ezt a találmányt! Végül is ahhoz, hogy új dolgokat képzeljünk el, nem kell tudósnak lennünk, sőt… Még át sem kell látnunk egészen a találmány működésének elveit.

 

Halász Gábor: „Ha ennyi volt, bele kell nyugodni”

Halász Gábor, a Barátok közt egykori szereplője beszél agyvérzéséről, azokról a pillanatokról, amikor habár tudta, mi történik körülötte, nem tudott beszélni, mozogni. Érdekes tükör lehet ez az olvasóknak, vajon mi mit csinálnánk? Megállunk, ha valaki rosszul van mellettünk, vagy elintézzük azzal, hogy biztosan ivott, vagy drogozott? Őszintén, az eseményekre objektíven visszaemlékezve mondja el Halász Gábor, hogy mi történt vele, és mik a tervei a rehabilitáció alatt és után.

 

Jó cikkhallgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére