Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló 2016. március 11.

Váratlan ajándék

Pillanatképet látunk egy fiatal férfiről, aki élete fontos szakaszára készül, apa lesz. Tele van bizonytalansággal, várakozással és hálával a sors vagy az élet és azok a kollégák iránt, akik segítettek, hogy élhetőbbek legyenek a hétköznapjaik feleségével az anyagi nehézségek ellenére. Olyan történet ez, aminek szinte bármelyikünk lehetne a hőse, éppen ezért szép, megható, átélhető mindannyiunk számára.

10 kérdés – Szandi

Ön azok közé tartozik, akik kislány- vagy kamaszként kívülről fújták Szandi dalait? Esetleg azok táborát gyarapítja, akik ki nem állhatták őt, vagy azokét, akik felnőttként próbálták megérteni a fiatalabbak lelkesedését az énekes iránt? Akárhogy is, most megtudhatja Szandi válaszait 10 olyan kérdésre, amelyeket talán Ön is feltett volna neki. Kiderül, minek a hangját szereti hallgatni, mit tart időfecsérlésnek, de azt is megtudhatjuk, kitől kérne bocsánatot. Nincs is tehát semmi dolga, csak dőljön hátra, és hallgassa meg azokra a kérdésekre a válaszokat, amelyek Önt is érdekelnék.

Mámoros éjszakák, nehéz másnapok

Szilveszterkor nagyon sokan többet isznak annál, mint amennyit el tudnak viselni. Mások hétvégéken és más alkalmakkor, például baráti összejöveteleken is „filmszakadásig isszák magukat”, figyelmeztet a cikk. Most egy szakember beszél a túlzott ivás következményeiről. Ne aggódjanak, nem következnek olyan tanácsok, hogy „én megmondtam, aki nem figyel, az így meg így jár”, csakis a tények. Érdemes meghallgatniuk ezt a cikket a kamaszok és a fiatal felnőttek szüleinek, hogy megismerkedjenek olyan, gyermekeik generációja által megélt fogalmakkal, mint a „rohamivás”. Megnyugtatásként eláruljuk, hogy a szakember vélekedése szerint a legtöbben még mindig a kulturált ivás keretei között maradnak.

Legyen buli bárhol

Bódi Csabit kíséri el egy fellépésekkel teli estén egy újságíró. Most alaposan felülvizsgálhatjuk a mulatós sztárok életéről alkotott felszínes elképzeléseinket. Szó sincs csupa-csupa vidámságról, ivásról, szerelmes lányok elcsábításáról. Jó, a felszínes elképzelésekben is van némi igazság, de mindemellett ott van a nagy fegyelem, a felkészültség, a szakma iránti alázat is. Aki szereti a mulatós sztárokat, biztosan nem fogja kihagyni a cikket, akitől pedig idegen ez a világ, azért olvassa el ezt az esti körképet, hogy felülvizsgálhassa eddigi előítéleteit az ehhez hasonló fellépésekről.

Két barát és egy ló

Megható történet ez a barátság erejéről, a segíteni akarásról, a majdnem elkövetett lopásról. Felfoghatjuk tanmeseként is ezt az írást, de tekinthetjük, a didaktikus célzattól függetlenül, egyszerűen egy szívmelengető, időtlen aktualitású elbeszélésnek.

Csobot Adél egy boldog nő

Ki Csobot Adél? A különböző tehetségkutatókból ismert „cuki kislány”? Vagy egy kismama, aki nem fél attól, hogyan egyezteti majd össze a kisbabájával eltöltött időt és a munkát? Egyszerűen egy boldog, magabiztos nő, akinek minden mondatán érződik, hogy érzi a családja támogatását? A szerepek mindegyike igaz rá, és mindegyiket hitelesen mutatja, nem akar egyik, róla alkotott képre sem ráerősíteni. Aki meghallgatja ezt a cikket, annak szinte biztosan jó kedve lesz Adél közvetlenségétől, természetességétől.

A kuckó rejtelmei

Miért jó kuckót építeni? Ilyet csakis egy felnőtt kérdezhet. Minden gyerek tudja ugyanis, hogy kuckót építeni jó, és különben is, az ember nem gondolkozik a kuckón, hanem építi azt. A kuckóba el lehet rejtőzni, a kuckóból ki lehet kukucskálni, csak az jöhet oda be, akit beengedünk, vagyis a kuckóban otthon vagyunk. Olyan kis zug ez, ami csak a mienk, ahova visszavonulhatunk örömmel, bánattal, és ahonnan elindulhatunk. Kiknek ajánljuk ezt a cikket? Minden olyan felnőttnek, aki elfelejtette kuckólakó időszakát, és értetlenül szemléli a kicsiket, akik számára nem kérdés a kuckóépítés.

A csodakút

Hol is az a csodakút? Nagyon messze, talán még az Óperenciás tengeren is túl. El lehet-e oda jutni? Persze, hogy el… Csak hinni kell benne, és jónak kell lenni. Milyen egyszerű is lenne, ha a népmesei igazságok mentén élhetnénk az életünket, és biztosak lehetnénk benne, hogy a jó megkapja jutalmát, a gonosz pedig megbűnhődik. Ez a magyar népmese visszavezet az alapigazságokhoz, közben elámulhatunk gazdag kép- és szimbólumvilágán.

Szerzetesek asztala

Kik is tulajdonképpen a szerzetesek? Tényleg a világtól elvonultan élnek? Hogyan élik a hétköznapjaikat, mit esznek? Aki velünk tart, most megtudhatja, milyen ételek és italok szerepelnek a szerzetesek étlapján. Izgalmas, íncsiklandozó túrában lesz részünk.

Robot

Van úgy, hogy világgá akar menni az ember. Aztán nem gondolkozik, csak elindul, otthon hagyva apát, anyát és a kistestvért, aki miatt megváltozott minden. Ilyenkor menni kell, még akkor is, ha titokzatos lépteket hallunk a hátunk mögött. El, messze, addig, ahonnan a ház már nem is látszik, a régi kútig. A kútban már évek óta nincs víz, de talán nem is kút ez a kút, hanem robot, aminek apahangja van, és mesebeli táltosként viselkedik. Bámulat, ahogyan egy kisgyerek néz ki ránk a sokszor felnőttes mondatszerkezet mögül, egy kisgyerek, aki az álom keretei között mozog, mégis a szomorú valóságot éli meg.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére