Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Brailabtól a JAWS-ig

Beszélgetés Schuck Antallal

Schuck Antal 57 éves, a munkájához nélkülözhetetlen a képernyőolvasó programmal ellátott számítógép. Nem ma kezdte az ismerkedést a beszélő számítógéppel. A kezdetektől fogva követi, személyesen megtapasztalja, mennyi könnyebbséget jelent a képernyőolvasó programok területén lejátszódó és folyamatosan zajló fejlődés. A számítógép-használatot a Brailab számítógéppel kezdte, ma pedig már a JAWS for Windows képernyőolvasó program legkorszerűbb, magyar nyelvű változatával dolgozik otthoni gépén, melyet az INFOALAP szoftverpályázatán nyert.

A pályázatról honlapunkon keresztül értesült. Gyakorlott számítógép-használóként konkrét elképzelései vannak arról, mit vár a JAWS legújabb verziójától.

„Számomra már szinte áttekinthetetlenül sokat tud a JAWS, ma már nem is annyira a szolgáltatások bővítését várom egy-egy új verziótól. Aminek igazán örülnék, az az lenne, ha a menürendszer az egyszerű felhasználók számára is közérthetőbbé válna. Ez talán a következő verzió honosításánál lehet cél. Tudom, egy szakterület megköveteli, hogy sűrűbben használjanak a szerzők szakkifejezéseket, de néha elveszettnek érzem magam a beállítási lehetőségek használatakor.” –fogalmazza meg javaslatait.

Hamar megbarátkozott a szoftver legújabb változatával, a következőkben összegzi első benyomásait:

„Jó érzés tapasztalni, hogy azok a szoftverek, amelyeket a felhasználók többsége használ és nem a Windows alapcsomag részei, egyre inkább támogatottak a JAWS által.

Nagyon megnyerte tetszésemet a JAWS azon funkciója, amely folyamatosan rögzíti a számítógépen végrehajtott beavatkozásaimat, mintegy eseménynaplót állítva elő.”

Antal továbbra is a JAWS használatával képzeli el munkáját és otthoni számítógép-használatát. Egy ötlettel is segíti munkánkat, hogy még élvezhetőbbé váljon a JAWS hangja a következő verziók megjelenésekor.

„Örömömre szolgálna, ha a JAWS beszédkimenete tovább javulna, különös tekintettel a rövid és hosszú magánhangzókra. Köszönöm az Alapítvány adományát, valamint azt a fontos és igen tiszteletre méltó munkát, amivel az Infoalap csapata a maga területén igyekszik szolgálni a látássérült embereket!”

Köszönjük a beszélgetést, és sok örömöt kívánunk a pályázaton nyert szoftverfrissítés használatához.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére