Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló 2015. szeptember 29.

Te hol voltál?

Kedves olvasó, emlékszik még, honnan értesült Lady Diana haláláról? Mit érzett, amikor megtudta a döbbenetes hírt? Egyáltalán, hogyan vélekedik Ön Dianáról? A „nép hercegnőjének”tartja, vagy egyszerűen azt érzi, túl sokat szerepelt – saját akaratából vagy akarata ellenére- a médiában? Ez a cikk segíthet abban, hogy bulvár mellékzönge nélkül, viszonylag objektíven emlékezzünk vissza a hercegnő életére és halálára.

Szeptember 11. Lehetett-e összeesküvés?

Szeptember 11. megváltoztatta a terrorizmusról, a biztonságról, Amerikáról, sőt az általunk ismert, valamennyire is kiszámítható világról alkotott elképzelésünket. Az esemény után megszigorodtak a biztonsági előírások az élet szinte minden területén. Mi is történt pontosan szeptember 11-én? Ezt ma sem tudjuk teljes bizonyossággal, így nem csoda, hogy számos elmélet napvilágot látott arról, kik szervezték meg a támadást, mi volt az indítékuk. Most megismerhetünk néhányat ezek közül a feltételezések közül, és a cáfolatukat is hallhatjuk.

Hasfelmetsző Jack rejtélye

Valóságos korrajz ez az írás hasfelmetsző Jack korából. Látjuk magunk előtt a szobákat, ahol családok szorultak össze, a rosszul megvilágított, koszos utcákat. Ez az a közeg, ahol hasfelmetsző Jack elkövette gyilkosságait. Kik voltak az áldozatok? Egyáltalán, ki lehetett ez a kegyetlen gyilkos? Most több részletet is megtudhatunk róla. A kriminológia iránt érdeklődőknek, a rettentő gyilkosságoktól nem elriadóknak, a rendőrségi hírek rendszeres nézőinek ajánljuk ezt az élénk, láttató leírást.

Csodásan bizarr szabadalmak

Mire jó a mellzuhany? Miért érdekes az előre-hátra hintáztató kád? Hogyan néz ki az óramű segítségével araszolgató baba? Mennyi, de mennyi különleges, használható vagy teljesen hasznavehetetlen találmányra nyújtottak be szabadalmat! Melyek voltak az elfogadás kritériumai? Kik voltak, akik a találmányok ötletével előálltak? Mitől függhetett az, hogy valaki repülőgépet, más pedig egy fura, tyúkoknak szánt szemüveget talál fel? A találmányok mindig sokat elmondanak az adott korról is, amelyben megszületnek. Tekinthetjük ezt a cikket tudománytörténeti furcsaságok gyűjteményének, de akár használhatatlan agyszülemények tárházának is. A meghallgatása mindenki számára sok meglepetést tartogat majd.

Hosszú Katinka

Hosszú Katinka mesél arról, hogyan lett olyan, amilyen most. Milyen is az, ha Katinka és Iron Lady „beszélget”, és mi is adja az erőt a hosszúkatinkasághoz. Azon is elgondolkozhatunk, mi teszi őt képessé arra, hogy minden helyzetből megtalálja a kiutat, és akár egy „dobozból is otthont tudna varázsolni”.

A keleti zárás

Milyen kép él rólunk, magyarokról azokban az országokban, ahonnan a menekültek többsége érkezik? Mit lát az az ember a tévében, mit olvas az újságokban, akinek rokonai, családtagjai vannak úton Magyarország felé? Milyen híreket és miért éppen azokat emelik ki rólunk az arab médiában? Érdemes elolvasni ezt a cikket, hogy ne csupán a magunk szemszögéből lássuk a történéseket.

Változó Vatikán – Ferenc pápa és reformjai

Az „áruló bíboros”? Ki ő? Akár hiszik, akár nem, Ferenc pápa. Egy újságban nevezték így, amikor a hívei előtt térdelt, azt kérte, imádkozzanak érte, miközben egy evangélikus pap vezette az ökumenikus szertartást. Az, ahogyan pápaként viselkedik, ahogyan valódi, gyakorlatias tettekkel a szegények mellett áll, napjainkig is sokszor értetlenségbe ütközik, és ha nem is felháborodást, de legalábbis csodálkozást, megütközést vált ki. A kérdés, hogy mennyire formálja át a hagyományos vatikáni mintákat, a katolikus egyház gondolkodásmódját, és mennyire formálja őt a hagyományoknak megfelelővé Vatikán.

Extra brut

Áll az elbeszélő a hűtő előtt, állunk vele, és lassacskán kiderül minden. Az, ahogyan Karesz megtalálta a padon, az, aki volt, és aki lett, és megértjük, miért törik össze a pezsgősüveg. Jobb, ha a szobában váró Ildikó azt hiszi, véletlen volt? Hogyan is áll össze az üvegcserepekből a történet?

Nekem feladatom van

Sokszor a kiheverhetetlen csapások döbbentik rá az embert, hogy feladata van. Segítenek egy kicsit jobbnak lenni, viszonyítani, különbséget tenni a valóban nagy és az általunk nagynak ítélt problémák között. Most egy olyan család történetét ismerhetjük meg, akik mernek, tudnak a fájdalmakról beszélni, és utána egy más (nem jobb és nem rosszabb, csak más) életet élni.

Találkozásom Indira Gandhival

„A félelem rosszabb, mint a halál.” – mi is ez? Egy üzenet? Egy magatartásforma? Hitvallás, életfilozófia? Akármi is legyen, van úgy, hogy az ember azt érzi, hogy egy találkozás kiemeli őt a hétköznapokból. A találkozás váratlanul összekapcsolódik az emlékezetben egy mondattal, amit ugyanaz az ember mondott, akivel találkoztunk, és máris azt érezzük, hogy van közünk a történelemhez, nagy szavakkal, a világ alakulásához. Hasonló élménye volt a cikkírónak az 1980-as évek első felében az indiai miniszterelnökkel történt váratlan találkozásakor.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére