Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra cikkajánló 2015. február 26.

Cikkajánló

1./ Az osztrák konyha és étkezési szokások

Bécsi-e a bécsi szelet? Milyen az igazi, osztrák császármorzsa és almás rétes? Vagy kortyolgassunk inkább egy erős kávét, mellé kuglófot morzsolgatva? Van, aki az osztrák sörökre kíváncsi? Aki elolvassa ezt a cikket, még sok-sok megkóstolni való ételt talál a „hangosétlapon”, és ki tudja, talán meg sem áll a legközelebbi osztrák étteremig, hogy néhányat a valóságban is megízleljen közülük.

2./ Távol a globalizációtól

Van úgy, hogy egy könyvre évekig rá sem nézünk. Aztán a kezünkbe akad, és le sem tesszük. Így volt ezzel Gabriella is, aki egy könyv hatására érezte (vagy csak tudatosította magában), hogy útra kell kelnie. Ez azoknak a ritka pillanatoknak lehetett az egyike, amikor biztos benne az ember, hogy valahova el kell mennie, hogy meg sem szabad állnia Indiáig, egy, már szinte nem is létező életformáig. Nem, India nem a végső állomás, „csak” egy életre szóló élmény. A lényeg talán maga a keresés, az utazás csak úgy, bele a világba.

3./ Közösségi portál a kispadon

Bármilyen hihetetlen, van egy erdélyi kis falu, ahol az emberek még beszélgetnek. Kiülnek a ház elé a padra, igen, igen, pontosan úgy, ahogy nagymamáinktól hallottuk, és mi történik? Semmi. Ülnek, és elmondják, milyen receptet próbáltak ki, mit hallottak a templomban, mi az, ami jó, mi bosszantó. Elmondják mindazt, ami fontos körülöttük, és micsoda varázsa van annak, hogy élő szóban mesélnek, és nem számítógépen írják meg a világ fontos dolgait.

4./ A homo sapiens felemelkedése – 1. rész

Fogadjunk! Ki lenne a túlélő, ha egyedül maradnánk egy lakatlan szigeten egy csimpánzzal? Lehet, hogy nem mi? Akkor mi bennünk a különleges? Miért tudjuk uralni a világot? Bármilyen hihetetlen, az együttműködési képességünk és a képzelőerőnk miatt vagyunk erre képesek. Mi vagyunk az egyetlen faj, amelynek tagjai órákon át tudnak olyan dolgokról beszélgetni, amelyek a valóságban nincsenek is. A képzelőerőnk és a nyelv segítségével tudunk nem létező valóságokat kimondani, megteremteni. Miért is alakult ez így? A kíváncsiak ki ne hagyják ezt a cikket!

5./ A homo sapiens felemelkedése – 2. rész

Mennyiben változtatta meg a földművelésre való áttérés az emberiség egész életmódját, gondolkodását, a későbbi államszervezeteit? Mi az írás jelentősége? Ehhez hasonló nagy kérdésekre válaszol egyszerűen, közérthetően a cikksorozat második része.

6./ A homo sapiens felemelkedése – 3. rész

A harmadik rész már nemcsak általános emberi kérdéseket vizsgál, hanem arra keresi a választ, miért Európa lett a tudományos-technikai forradalom központja. Nem szól semmilyen különleges érv, adottság Európa mellett, sőt… Azt hihetnénk, hogy ott játszódhat le hasonló fejlődés, ahol adottak a lehetőségek az általánosan elfogadott dolgok megkérdőjelezésére. Európáról ez a középkor végén egyáltalán nem volt elmondható. Akkor miért is történtek itt és úgy a dolgok, ahogyan lejátszódtak? Talán kiderül a cikk végére, de ha nem, akkor legalább sok izgalmas, nyugtalanító kérdéssel lettünk gazdagabbak.

7./ A jaltai csúcs kulisszatitkai – 1. rész

A történelemkönyvekből megtanuljuk a fontos események dátumait. Arról viszont – a könyvtárnyi szakirodalom ellenére is – ritkán hallunk, hogy mi is történt valójában a fontos eseményeken. Most arról olvashatunk, mi az, amit a történelemkönyvek nem írnak meg a jaltai konferenciáról. Érdekes, hogy már a konferencia helyszínét sem volt egyszerű kiválasztani. Miért nem? Talán azért, mert Sztálin nem szeretett repülővel utazni, vagy más okok húzódtak meg a háttérben? Ezt is megtudhatjuk, és sok más elhallgatott részlet is kiderül a cikkből.

8./ A jaltai csúcs kulisszatitkai – 2. rész

Hogyan jutottak el a nagyhatalmak vezetői Jaltába? Melyik vezető számára hogyan választották ki a jaltai szállásokat? Melyik fél kémelhárítói készültek fel jobban a tárgyalásokra? Mire jó egy, az úttörőktől ajándékba kapott címer? Aki kíváncsi a válaszokra, mindenképpen hallgassa meg ezt a cikket!

9./ Jószívű csöppségek – 1. rész

Biztosan sok olvasónk megfigyelte már, hogy a kisgyerekek többsége szívesen adja oda játékait, osztja meg finomságait másokkal. Egy tudományos kísérlet annak járt utána, hogy valóban megállja-e a helyét ez a megfigyelés. Ha igen, akkor mi lehet az oka a kisgyerekek jószívűségének?

10./ Jószívű csöppségek – 2. rész

A cikk második része részletesen leírja a kisgyerekekkel végzett kísérletet. A végeredmény, hogy láthatóan boldoggá tette a kicsiket, ha megoszthatták finomságaikat a játék majommal, sőt ekkor voltak az egész kísérlet alatt a legboldogabbak. Mi ennek az oka? Talán az, hogy az emberrel veleszületett tulajdonság az együttműködésre való törekvés, és az, hogy jó érzést kelt bennünk, ha adhatunk valamit, ha kérés nélkül megjutalmazhatjuk a másikat.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regiztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

        a cikk címét (többrészes esetén számozva),

        az újság nevét,

        a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

        lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

A Lapról hangra csapata

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére