Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Húszéves a JAWS for Windows program

A JAWS képernyőolvasó program húsz éve teszi hallhatóvá a vak és gyengénlátó emberek számára a képernyőn látható tartalmat. Mit jelent ez a szoftver a mindennapokban? Kapcsolatot a külvilággal, tanulási, munkavállalási, kulturálódási lehetőséget. A JAWS program felhasználói között a kisiskolásoktól a gimnazistákon, egyetemistákon, dolgozókon át a nyugdíjasokig a legkülönbözőbb korosztályú és érdeklődésű emberek találhatóak. Abban mind megegyeznek, hogy a JAWS hozza el számukra a számítógéppel megszerezhető információkat. Van köztük, aki úgy fogalmaz, hogy a „JAWS láthatóvá tette számomra a világot”, más pedig csak egyszerűen, mint a világ egyik magától értetődő dolgát megállapítja, hogy „nálam éjjel-nappal szól a JAWS”.

Ahogyan elkezdődött – a JAWS magyarországi története számokban

Magyarországon a JAWS program honosítását az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány informatikusai végezték, és végzik napjainkban is. Az első honosított verzió a 4.02 változat volt. 2003-ban az alapítványunk által magánszemélyeknek adományozott 25 db felújított, használt számítógéphez JAWS for Windows bemutató programot adtunk ajándékba. Ebben az évben fejeződött be a JAWS 4.02 változatának honosítása, valamint lezajlott 100 db szoftver adományozása, és elkészült a használatához szükséges oktatóanyag is. Alapítványunk munkatársai már abban az időszakban személyes és e-mailes tanácsadást nyújtottak a felhasználóknak. Megtettük tehát az első lépéseket a program magyarországi ismertté tételéhez. A Freedom Scientific-től, a program gyártójától 2003 novemberében egyedüli képviseleti megbízást kaptunk a JAWS for Windows program magyarországi forgalmazására.

Már 2004 decemberében megjelentettük a honosított JAWS 5.10 programot, 2005-ben pedig kiadtuk a program 6.20-as honosított verzióját. Ebből akkor 75 példányt adományoztunk magánszemélyeknek összesen 18 millió forint értékben.

2006-ban a magánszemélyek mellett kiemelkedő támogatásban részesítettük a vak és gyengénlátó diákok oktatási intézményeit is, hiszen jól tudjuk, hogy az informatika tanulása már kisgyermekkorban fontos szerepet játszik a látássérült tanulók életében.

2007-ben és 2008-ban összesen közel 4 millió  forint értékben adományoztunk JAWS programot magánszemélyeknek. Ebben az évben kezdődött meg a JAWS 9.0 honosítása is, hogy minél korszerűbb számítógépes lehetőségeket tegyünk elérhetővé a vak és gyengénlátó emberek számára.

2009-ben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének és tagegyesületeinek, továbbá magánszemélyeknek összesen több, mint 11 millió forint értékben adományoztunk szoftvereket és szoftverfrissítéseket.

 2010-ben 2,8 millió forint értékben adományoztunk JAWS-t és ekkor indítottuk a 11.0 verzió honosítását. Ebből a verzióból a 2011-es évben lezajlott pályázatunk eredményeként 68 új licencet adományoztunk és abban az évben az összes frissítési igényt jóváhagytuk. 2013-ban összesen 360 szoftver-pályázatot támogattunk, valamint a JAWS 14.0 program honosítása is ekkor zajlott. Végül elérkeztünk legutóbbi adományozási projektünkhöz, melynek keretében, 2014 végén, a vak és gyengénlátó emberek érdekképviseletét illetve rehabilitációját, valamint látássérült tanulók oktatását ellátó intézményeket támogattunk összesen 222 JAWS és MAGic frissítéssel.

A jövő

Továbbra is hozzáférhetővé szeretnénk tenni a JAWS for Windows képernyőolvasó program legaktuálisabb verzióit a vak és gyengénlátó emberek és az őket segítő intézmények számára. Folyamatosan dolgozunk a szoftver honosításán, a felmerülő hibák kijavításán, a magyar felhasználók igényeihez alkalmazkodó, legújabb verziókon. Jelenleg a JAWS 15.0 honosított verziójának tesztelése folyik. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi vak és gyengénlátó emberek ezrei számára adjuk meg a számítógépes tájékozódás lehetőségét, a naprakészség előnyeit és örömét.

Ezúton is köszönjük a JAWS program iránti folyamatos érdeklődésüket és reméljük, hogy a JAWS következő kerek születésnapját is Önökkel, felhasználókkal együtt ünnepelhetjük.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére