Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Interjú Hammer Attilával, a BeLin vezető fejlesztőjével

Mint arról előző hírünkben beszámoltunk, nemrégiben egy új Ubuntu változattal bővült a kínálat: ez a BeLin, vagyis a Beszélő Linux. A kifejezetten vakok és gyengénlátók számára készült disztribúció az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány támogatásával valósult meg.
A BeLin vezető fejlesztője Hammer Attila, az alapítvány munkatársa, és egyben az Ubuntu közösség aktív tagja. Neki tettünk fel néhány kérdést a disztribúcióval kapcsolatban.

Először is kérlek, egy pár szóban mutasd be magad az olvasóinknak: Ki vagy, mivel foglalkozol, mióta Linuxozol?

– Hammer Attila vagyok, számítástechnikai programozó, körülbelül nyolc-kilenc éve kerültem először kapcsolatba a Linux rendszerrel. Az első Linuxom egy SuSe 7.3 rendszer volt. Később, kb. fél-egy év múlva Debianra váltottam és azóta is használom.

Hammer Attila

Mi motivált arra, hogy elkészítsd a BeLint?

– Amikor Debiant használtam és még nem volt hozzáférhető a GNOME asztali környezet látássérültek számára bármi módon (az első GNOME alatt működő képernyőolvasó a Gnopernicus volt), addig a Linuxot csak soros konzolon vagy net kapcsolaton (telnet, ssh) lehetett használni egy másik számítógépről.

Az volt az álmom, hogy egyszer eljön az a pillanat, amikor lesz egy olyan Linux disztribúció, amit mi látássérültek is saját magunk tudunk telepíteni anélkül, hogy ehhez szükség legyen egy másik számítógépre. Ez külföldön már régóta megoldott volt, a braille kijelzőket régóta kezelik a Linux rendszerek (legalább nyolc éve), de ezek az eszközök nagyon drágák.

Eljött a pillanat, tavaly találkoztam először az Orca képernyőolvasóval (a Gnopernicus utódja) és az Ubuntu disztribúcióval. Felmerült bennem, milyen jó lenne, ha lenne egy olyan disztribúció vagy speciális telepítő készlet, ami a lehetőségekhez képest teljesen akadálymentesen használható, nincs szükség hosszas trükközésekre ahhoz, hogy egy látássérült felhasználó tudja használni a rendszert. Főleg, hogy az Orca még egy képernyőnagyítót is tartalmaz. Ez volt a terv.

Mikor kezdtél el dolgozni a projekten? Nagyjából hány munkaórád feküdhet benne?

– Már tavaly nyár óta figyelemmel kísértem az Orca képernyőolvasó fejlődését. A fejlesztést ténylegesen januárban kezdtem el. Hogy összességében mennyi munkaórám fekszik ebben a fejlesztésben? Ha úgy számolok, hogy a fejlesztés körülbelül nyolc hónapot vett igénybe, durván 1280 munkaóra, de csak nyolc órás időtartammal és öt nappal számoltam.

Mi jelentett szakmai kihívást a munkában?

– Rendbe tenni az Orca honosítását amennyire lehet, lefordítani a GNOME Akadálymentesítési Kézikönyvet (húszezer szavas dokumentum).

Hammer Attila bemutatja a BeLin működését

Kik segítették a munkádat?

– Kelemen Gábortól nagyon sok segítséget kaptam. A kollégáimtól is nagyon jó ötletek érkeztek arra, hogy hogyan tehetnénk még kényelmesebbé a Belin használatát. Nekik is és a külsős tesztelőknek sok munkájuk fekszik a rendszer tesztelésében, köszönet a kiváló munkájukért. A feleségemtől is nagyon sok segítséget, iránymutatást kaptam, valamint azt, hogy elviselte ezt a "hóbortomat". Köszönöm neki a sok türelmet.

Kipróbálták már "átlagos felhasználók" is a BeLint, akik még korábban nem használtak Linuxot? Milyen visszajelzéseket kaptál tőlük?

– Kaptam hideget, meleget is, de ez törvényszerű. Pontos adattal nem tudok szolgálni ezzel kapcsolatban, remélem, hogy idővel még többen fogják használni a rendszert, most csak egy nyilvános teszt időszakon vagyunk túl. Jelenleg ötvenhat letöltés történt, a teszt levelező listánkon hat felhasználó van feliratkozva.

Követni fogjátok az Ubuntu fejlődését? Milyen gyakran számíthatunk újabb kiadásokra?

– Természetesen igen. Úgy érzem, hogy a fél évenkénti kiadás talán túl gyors lenne a mi viszonyainkhoz képest. Az biztos, hogy jövő tavasszal lesz új kiadás, ennek valószínűleg az Intrepid lesz az alapja. Nagyban megnehezíti a dolgunkat az, hogy sokszor maguknak a külföldi Ubuntu fejlesztőknek sincs idejük kitesztelni az akadálymentesítési funkciók működését, stabilitását. A Gutsynál (Ubuntu 7.10) például így volt. Ez majd kialakul, az igényektől függően.

Vannak más terveid is a jövőre nézve, a BeLin karbantartása mellett?

– Ezen még nem gondolkodtam. Mindenképpen jó lenne később oktató anyagot írni a rendszer használatáról, bemutatókat, előadásokat tartani.
Mellette sok egyéb teendőt kell ellátnom.

Köszönjük, hogy válaszoltál a kérdéseinkre, és sok sikert kívánunk a további munkához."

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére