Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

IT Klub a NASA Űrtáborról

Izgalmas témával várta az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány januári informatikai ismeretterjesztő előadására a 10-18 éves látássérült fiatalokat. Alapítványunk honlapján már korábban közzétettük a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) pályázati felhívását látássérült fiataloknak a NASA Űrtáborban való részvétel lehetőségéről. Az idén először a Huntsville-i Nemzetközi Űrtáborban egy vak és egy gyengénlátó középiskolás diák is részt vehet Magyarországról.

Bacsárdi László áttekintést adott az űrkutatás és az űrhajózás fejlődéséről, illetve hogy az Egyesült Államokban mintegy 20 évvel ezelőtt született meg az űrtábor gondolata. Kezdetben látó fiataloknak szervezték, majd idővel kibővítették és létrehozták speciális változatát a látássérült középiskolások számára is. Előadásában beszélt a korábbi táborokról, amelyeken részt vett, például hogy a résztvevők sétálhatnak a holdi gravitációban, vezethetik az űrhajót szimulátorban és találkozhatnak amerikai űrhajósokkal is.

Idén magyar látássérült fiatalok is eljuthatnak a táborba, amihez írásbeli dolgozattal, tervezéssel vagy egy tesztsor megválaszolásával lehet jelentkezni. Az idei pályázati téma: "Ugródeszka: a Hold", mely kapcsolódik az űrkutatás aktuális kérdéséhez: térjenek-e vissza űrhajósok a Holdra, ill. mi legyen a Naprendszer felfedezésének következő állomása. A pályázaton 10-14 évesek is részt vehetnek, esetükben a legjobbak értékes nyereményekben részesülhetnek. A 14-18 éves vak és gyengénlátó középiskolások pedig jó eséllyel elnyerhetik a NASA Űrtáborban való részvétel lehetőségét! Feltétel azonban az angol nyelv ismerete.

Az előadás keretében jutott idő kötetlen beszélgetésre is, valamint Bacsárdi László bemutatta azt az űrruhát, amit a táborban kapott. Végül kisorsolták az e havi nyereményt: az amerikai űrsikló makettjét Velegi István középiskolás nyerte, akinek ezúton is gratulálunk!

Az előadás befejezéseként Bacsárdi László felhívta a figyelmet arra, hogy az idei pályázat beadásának határideje: 2010. február 10., a további részletek pedig megtalálhatóak a www.mant.hu/diakpalyazat honlapon.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére