Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

„Fantasztikus dolognak tartom a JAWS-t, mint képernyőolvasó programot, azt, ahogy megszólaltatja a gépet”

Beszélgetés Sáfrányné Kobli Írisszel

Írisz születése óta látássérült. Mint napjainkban szinte mindenki, ő is számítógépen dolgozik, elolvassa a közösségi oldalakon a híreket az ismerősökről, intézi az ügyeit. Az egyetlen különbség másokhoz képest, hogy az ő gépe „beszél”. A JAWS képernyőolvasó program által hallhatóvá válik a képernyőn látható szöveg. Így tud Írisz – sok látássérült emberhez hasonlóan – levelezni, információkat keresni az interneten, és természetesen a munkájához is nélkülözhetetlen a képernyőolvasó program.

A következő mondatokban igazán szemléletesen mesél arról, hogyan és mi mindenre használja a képernyőolvasót.

Én napi szinten használok számítógépet, e-mail írásra, böngészésre, a közösségi oldalak használatához, és a munkámhoz is. Ha akadálymentesítés történik városunk egy-egy intézményében, ilyenkor információs füzetet készítek látássérültek számára a jobb tájékozódáshoz. Ezt a JAWS képernyő olvasó segítségével tudom elkészíteni, hiszen ez a szoftver teszi lehetővé, hogy beszéljen a gépem.”

Írisz a tavalyi szoftveradományozási pályázatunk egyik nyertese. Elégedett a JAWS korábbi verzióival is, úgy gondolja, hogy átlag felhasználóként talán nem ismeri eléggé a szoftverben rejlő lehetőségeket. Szeretné elmélyíteni a JAWS-szal kapcsolatos ismereteit, hogy maximálisan kihasználhassa a képernyőolvasó adta előnyöket. Kíváncsian, csupa-csupa pozitív várakozással kezdte használni a JAWS legújabb változatát. Így foglalja össze az első benyomásait:

„Szerintem jobb és egyben más is lett, de lehet, hogy ezt csak én látom így, mert a szoftverfrissítéssel egy időben cseréltem gépet, és operációs rendszert is, és én most olyan dolgokkal is találkoztam, amivel idáig nem. Biztonsági sáv, gyors navigáció, és valahogy az internetes böngészés is más lett. Sokkal gyorsabb, gördülékenyebb, nem kell minden hivatkozáson végigmenni. Gyorsabban megtalálom, amit keresek. Lehet, hogy ezek a funkciók már korábban is voltak, csak én nem mertem őket használni.”

Végül pedig így foglalja össze, mit jelent a hétköznapjaiban a számítógép-használat lehetősége és alapítványunk munkája:

„Teljes mértékig elégedett vagyok az alapítvány munkájával, értékelem az erőfeszítéseit, hogy egy ilyen programot honosítottak nekünk, látássérülteknek, hogy mi is úgy használhassuk számítógépeinket, mint egészséges látó társaink, akár csak otthon, mint felhasználók, de a munkában is.”

Köszönjük a beszélgetést, sok örömöt a legújabb JAWS-hoz!

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére