Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Képernyőolvasók használata – felmérték a magyar szokásokat

2015 decemberében – az előző évhez hasonlóan – Szántai Károly ismét online felmérést végzett a magyarországi képernyőolvasó felhasználók használati szokásairól. Az eredményeket saját weboldalán tette közzé.

Az ötletet a WebAIM, az amerikai Utah Állami Egyetem Fogyatékosságügyi Központján belül működő nonprofit szervezet által végzett felmérés adta, amely a kutatást rendszeresen elvégzi. A nemzetközi trendekkel való összehasonlíthatóság érdekében a hazai felmérésben is nagyrészt az ő kérdéseik lettek feltéve, ugyanakkor a szerző nagyon kíváncsi volt olyan dolgokra is, amelyek kifejezetten itthoni vonatkozásúak. A 2014-es felmérésekre érkezett visszajelzések alapján idén további kérdésekkel bővült a kérdőív.

Míg a 2015-es amerikai felmérés 2515 válaszadó adatai alapján készült, addig a magyar kérdőívet 122 felhasználó töltötte ki. Viszont így is másfélszeres növekedés tapasztalható a 2014-es évi 81 főhöz képest.

Bár a felmérés nem reprezentatív, mindenképpen érdekes és hasznos. Mivel az összehasonlítható értékek nagy része nagyságrendileg megegyezik a WebAIM felmérésben szereplő számokkal, illetve ahol nem, ott az eltérés a különböző környezet alapján megmagyarázható, mindenképpen lehetséges és érdemes következtetéseket levonni a felmérés adataiból.

A válaszok alapján elmondható, hogy a látássérült felhasználók körében Magyarországon is a Windows a legelterjedtebb operációs rendszer az asztali és a hordozható számítógépeken. A képernyőolvasó szoftverek tekintetében az elsődleges felhasználásban döntő súlyú a JAWS elterjedtsége, az NVDA pedig követi a nemzetközi trendet. A másodlagos használat terén pedig látható, hogy a felhasználók közel háromnegyede NVDA-t is tart a gépén. Az internetes böngészők világából a preferált képernyőolvasó szoftver alapján választanak a vak felhasználók.

A mobil eszközök területén 2015-ben változás, hogy előretört az iOS, és ezzel párhuzamosan visszaszorulóban van a Symbian.

A honlapok akadálymentességének megítélésében a hazai helyzetet kedvezőtlenebbnek érzékelik a válaszadók, mint a nemzetközi viszonyokat. Továbbá a látássérült felhasználók többsége – az integrált akadálymentesítés hiányában – nehezen boldogul a honlapok normál, grafikus változatával, ezért ha van alternatív, kényelmesebben kezelhető felület, akkor az információ gyors elérése érdekében azt választja. Ám, ez nem azt jelenti, hogy továbbra is a szegregált aloldalak számát kell gyarapítani, hanem épp ellenkezőleg, az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító webes felületek számának növelését kell szorgalmazni.

„Informatika a látássérültekért” Alapítvány

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére