Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Az akadálymentesítés szakmai háttere

A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása címmel nagyszabású projektet bonyolított le a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány.

A projekt keretében 64 különböző akadálymentesítési tananyag és képzési program készült el. Ezeket a felsőoktatás és a felnőttképzés is hasznosítani tudja mérnöki, egészségügyi, társadalomtudományi és informatikai témakörökben. Közös jellemzőjük az egyenlő esélyű hozzáférés központba helyezése az élet minden területén. A közalapítvány a képzési programokat a gyakorlatban is tesztelte oktatók továbbképzése, illetve tényleges képzések formájában.

A projektben alapítványunk munkatársai is részt vettek szakértőként az informatikai akadálymentességre vonatkozó tananyag kidolgozása során. A felsőoktatás informatikai szakterületeinek bármelyikén hasznosítható tananyag célja megértetni az egyenlő esélyű hozzáférés fontosságát, és az akadálymentesség megteremtésének módjait. Ez kiterjed a számítógépes felhasználói felületek hozzáférhetőségére, a mobiltelefonok használhatóságára, illetve kiemelten foglalkozik az internetes akadálymentességgel. A tananyag útmutatást ad a W3C szervezet Web Akadálymentességi Útmutató 2.0 verziójának megértéséhez és használatához, az akadálymentes honlapok készítéséhez és működtetéséhez.

Bár alapítványunk számára a fenti tananyag bír a legnagyobb jelentőséggel, a közalapítvány és általában a fogyatékos emberek számára természetesen a képzési programok mindegyike egyformán fontos. A résztvevők közös célja, hogy a felsőoktatásban és a felnőttképzésben a fogyatékos emberekkel kapcsolatos kiegészítő szakmai ismeretek széles körben elterjedjenek. Ehhez immár a tananyagok, a részletes képzési programok, sőt képzési tapasztalatok is rendelkezésre állnak, és márciustól mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, addig is érdemes áttekinteni a tananyagok listáját a PDF formátumban olvasható ún. képzési katalógusban.

Képzési katalógus letöltés

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére