Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Adományozni öröm

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány nonprofit szervezet. Fontos feladatának tekinti a látássérült emberek számára számítástechnikai eszközök adományozását, megvásárlásának támogatását. A speciális segédeszközök juttatásával lehetőséget szeretne teremteni arra, hogy a vak és a gyengén látó emberek is megtalálják helyüket a társadalomban, jól boldoguljanak az élet számos területén.

Kollár Máriát, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány adományozásért és értékesítésért felelős munkatársát erről a két fontos tevékenységről kérdeztük.

Szuhaj Mihály és Kollár Mária JAWS programot ad át egy nyertesnek

– Külkereskedelmi főiskolai végzettséget szereztem, de csak rövid ideig voltam ezen a pályán. Három évvel ezelőtt a Hallássérültek Tanintézetéből, ahol gazdasági területen dolgoztam, jöttem át az alapítványhoz. Személyiségemnek nem volt idegen a fogyatékos emberekkel való foglalkozás, szociális érzékenységem talán predesztinált is erre.
– És milyen munkákba csöppent bele 2005-ben az „Informatika a látássérültekért” Alapítványnál?
– Már zajlott a JAWS for Windows képernyőolvasó és a MAGic képernyőnagyító programok pályázatának lebonyolítása, az OmniPage karakterfelismerő programra pedig folyamatosan pályázhattak az érintettek. Feladatom lett a jelentkezési űrlapok feldolgozása. Munkába állásomat követően hamarosan részt vehettem a Vakok Általános Iskolájának Nádor termében rendezett átadó ünnepség megszervezésében, ahol akkori pályázatunk nyertesei vehették át az adományokat.
– Milyen gyakorisággal ír ki az alapítvány pályázatokat?
– Az OmniPage karakterfelismerő programra folyamatosan pályázhatnak mindazok, akik igazolják látássérültségüket. A JAWS for Windows képernyőolvasó, ill. a MAGic képernyőnagyító programokra általában kétévente lehet pályázni. Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány kuratóriuma az anyagi lehetőségek függvényében dönt és írja ki a pályázatot ezekre a speciális segédeszközökre. Kevesen élnek a meglévő programjuk újabb verziójának frissítési lehetőségével, holott erre is pályázhatnak. 
– A pályázók elbírálásakor milyen szempontokat vesznek figyelembe?

 Szuhaj Mihály kezetfog az egyik nyertessel

– A kuratóriumnak sikerült egy korrekt szempont-sort kidolgoznia. A pályázóktól minden olyan adatot bekérünk, amelyek figyelembe vételével igazságos döntés születhet. Ennek lényege, hogy előnyt élveznek azok, akik a felsőoktatásban tanulnak, munkavállalók vagy a sorstársi közösségükért dolgoznak. Szép számban vannak olyan, állapotuknál fogva rokkantnyugdíjas pályázóink is, akik nehéz anyagi helyzetük miatt megfelelnek a kiírásnak, de az átlag háromszoros túljelentkezés nem teszi lehetővé, hogy előnyt élvezzenek az elbíráláskor. Így volt ez 2007-ben is, amikor használt számítógépekre lehetett pályázni.   
– Mit lehet erről tudni?
– A használt számítógépekre kiírt pályázatok több évre tekintenek vissza. Az alapítvány különböző forrásokból szerzi be az adományozásra szánt gépeket, egyrészt cégek és magánszemélyek felajánlásaiból, de már arra is volt példa, hogy megvásároltuk azokat. Természetesen munkatársaink a használt gépeket átvizsgálják, felújítják és feltelepítik a JAWS és a MAGic programok demo változatait. A számítástechnikával ismerkedni vágyóknak, ill. a kezdő felhasználóknak sok örömöt szerezhetnek ezek a gépek, nem véletlen, hogy erre a legutóbbi pályázatra több mint négyszázan jelentkeztek. Örömmel mondhatom, hogy ezen a pályázaton 2007-ben 75, az idén pedig 76 fő kapott használt számítógépet. Nyertes pályázóinknak futárszolgálat vitte házhoz a gépeket az ország minden részébe. Az alapítvány történetében volt arra is példa, hogy notebookra írtunk ki pályázatot, a múlt évben pedig öt darab Braille-kijelző is kiosztásra kerül siket-vak emberek körében. Egy alkalommal – némi önrésszel – az OPÁL elektronikus nagyítóra is lehetett pályázni, mely eszköz komoly segítség a gyengénlátóknak. A felsorolt eszközök és programok mellett – úgy gondolom -, hogy az adományozás körébe tartoznak saját oktatótermünkben tartott számítástechnikai tanfolyamaink is, melyeket az alapítvány jelentős mértékben támogat.
– És mely intézményeknek sikerül értékesíteni a látássérült emberek info-kommunikációját segítő termékeket?

 Szuhaj Mihály JAWS programot ad át egy nyertesnek

– Az akadálymentesítés keretében először a munkaügyi központok kerestek meg bennünket, majd őket a könyvtárak követték. Az elmúlt évben az Oktatási Minisztérium nagyszabású pályázatának köszönhetően az általános- és a középiskolák jelentkeztek vásárlóként. Időnként a felsőoktatási intézmények is vásárolnak tőlünk. Sajnos én úgy látom, hogy az önkormányzatok, a minisztériumok sok szempontból lemaradtak az akadálymentesítésben, de remélem, hogy a jövőben ők is követik a többiek jó példáját.

Bartha Zsuzsanna

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére