Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Bemutatkoztunk a Sziget Fesztiválon

Az idén tizenhatodik alkalommal várta az érdeklődőket a Sziget Fesztivál. A Hajógyári sziget augusztus 13.-a és 18.-a között önállósította magát és városrész lett a fővárosban.  A kissé vadregényes, füves-fás terület más-más zenei irányzatok képviselőinek, hazai és külföldi zenekaroknak, rajongóknak ugyanúgy otthonuk lett egy hétre, mint a különféle társadalmi és civil szervezeteknek, de nem hiányoztak a nemzetközi konyhák sem. A sziget megközelítése nem okozott gondot: sűrűbben jártak a HÉV szerelvények, voltak külön autóbuszok és hajójáratok is. A szervezők gondoltak a középkorúakra is, ezért augusztus 11.-én a magyar zene napja tiszteletére ún. -1. napot iktattak be a programba, ahol régebbi korok neves magyar együttesei és énekesei szórakoztatták a több tízezer fős közönséget. Másnap pedig, augusztus 12.-én, a nulladik napon, az ugyancsak nagy érdeklődésre számot tartó Iron Maiden banda koncertezett frenetikus sikerrel.    

A vak és a gyengénlátó látogatók is felkereshették a Sziget Fesztivál programjait, mivel a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete ingyenes kísérő szolgálatot biztosított számukra.

Az idén az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány is bemutatkozott a Sziget Fesztiválon. Sátrunkat az Ability Park területén kereshették föl a látogatók.  Munkatársaink azokat a látó és látássérült érdeklődőket várták, akik kíváncsiak voltak rá, hogy miként nyújthat segítséget a látásukban akadályozott embereknek az informatika.  

Ability Park

A 2002-ben megalakult park már két alkalommal vett részt a Sziget Fesztiválon, az idén pedig több civil szervezetet is befogadott a területére, köztük az „Informatika a látássérültekért” Alapítványt. Nagy Gézát, az Ability Park vezetőjét céljaikról kérdeztük.

– A park létrehozásával az volt a célunk, hogy a fogyatékos emberek élethelyzeteit szórakoztató és játékos formában mutassuk be. Ezen az interaktív élményparkon keresztül is szeretnénk elősegíteni a látás-, a hallás- és a mozgássérült, valamint az autista és az értelmi fogyatékos emberek társadalmi integrációját, a velük szembeni előítéletek megszüntetését.  Az ability szó jelentése képesség, tehetség, ami arra utal, hogy a park a fogyatékosok képességeit és lehetőségeit akarja érzékeltetni a többségi társadalom tagjaival, hogy a fogyatékosok iránti szánalmat az együttérzés és a megbecsülés váltsa fel.    

A Sziget Fesztiválon a hozzánk látogatók kipróbálhatták, hogy milyen nehézségeket okoz egy kerekes székes embernek a közlekedés, a mindennapi élet. Látássérült animátorok, vagyis játékvezetők közreműködésével vak és gyengén látó emberek számára kifejlesztett játékokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. Természetesen ezeket ki is próbálhatták, és meglepetten tapasztalhatták: egyenlő esélyek megteremtésével a látássérültek is remek játszótársak.

– Az érdeklődők hol kereshetik fel az Ability Parkot?   

– Most már állandó helyünk van Budapesten, a VI. Dessewffy utca 18-20. sz. alatt. Hétfő kivételével minden nap (keddtől péntekig: 9-17-ig, szombaton és vasárnap: 10-18-ig) nyitva vagyunk és várjuk a látogatókat.  

Munkatársaink tapasztalatai

Az „Informatika a látássérültekért” alapítványt nyolc munkatársa Jaws for Windows képernyőolvasó, ill. MAGic képernyőnagyító programokkal felszerelt számítógépekkel, OPAL hordozható digitális nagyítóval és a LINUX operációs rendszer vakos felhasználási lehetőségeinek bemutatásával (Ubuntu Linux) állt a látogatók rendelkezésére a Sziget Fesztiválon. Részvételünk hasznosságát munkatársaink sok vonatkozásban egyformán ítélték meg, de voltak eltérő észrevételek is. Illusztrálásképpen álljon itt véleményük alapján készült összegzésünk.

&nbspA munkatársak többsége úgy ítélte meg, hogy az Ability Park megközelítése nem volt könnyű feladat. Naponta átlag 6-12 látogató kereste föl sátrunkat, nagyjából fele-fele arányban magyar és külföldi. Az utóbbiak között elsősorban német, holland, angol és ír vendégek voltak, de akadt spanyol és román nemzetiségű is. Szomorú tapasztalat volt, hogy a Fesztivál teljes ideje alatt mindössze két látássérült érdeklődő látogatta meg alapítványunkat. A munkatársak úgy tapasztalták, hogy a vendégek egy része internetezni és játszani szeretett volna sátrunkban, tetszett, hogy „beszél a gép”, de a jelentőségét sokuk egyáltalán nem mérte fel. Természetesen voltak olyanok is, akik őszintén kíváncsiak voltak, hallottak már ezekről a speciális eszközökről, de a gyakorlatban még nem látták.  

Volt olyan munkatársunk, aki szerint ismét bebizonyosodott, hogy a látó emberek közömbösek a látássérültek iránt. Más viszont úgy ítélte meg, hogy az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány bemutatkozása a Sziget Fesztiválon hírvivője lehet annak, hogy bizonyos segédeszközök alkalmazásával a látás hiánya sem lehet akadálya az értelmes életnek. Pozitív élményt jelentett, hogy egy romániai magyar ember, aki web oldalakat üzemeltet Európa szerte, látván a speciális eszközöket és megértve fontosságukat, ígéretet tett arra, hogy vakbaráttá alakítja át ezeket az oldalakat. Ugyancsak örömteli esemény volt a média érdeklődése. Részvételünkről hírt adott a Népszabadság napi melléklete, a Sziget Mini c. lap, a Civil Rádió és standunkon független filmesek is forgattak. 

Bartha Zsuzsanna

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére