Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

„A diktafon egy jó eszköz arra, hogy a szükséges információk ne vesszenek el számunkra se.” – Beszélgetés Balogh Ádámmal, az alapítvány egyik pályázati nyertesével

Ádám az INFOALAP tavalyi audio pályázatának egyik nyertese. Debrecenben tanul pszichológiát, idén fog végezni. Érdekesen, lendületesen mesél arról, hogyan találkozott érdeklődésével és aktuális helyzetével, lehetőségeivel a pszichológia, és milyen tervei vannak a következő években.

„Gyerekkoromban mindig orvos szerettem volna lenni, de mikor elkezdett rohamosan romlani a látásom, le kellett mondanom az ilyen céljaimról. Egy általános iskolai tanárommal beszélgetve merült fel a pszichológusi szakma ötlete. Otthon a családommal beszélgettem róla, és ők is támogatták az ötletet. Onnantól kezdve a legnagyobb célom volt, hogy bejussak erre a szakra. Most hogy nem sokára végzek, szeretnék majd mesterképzésen továbbtanulni. Ha minden jól megy, akkor iskola és tanácsadás pszichológiára fogok járni, de nagyon érdekel még a klinikum és a kriminálpszichológia is.”

Az egyetemen a tantárgyakon kívül is megtalálta azokat az elfoglaltságokat, amelyek színessé teszik a hétköznapjait.

„Az egyetemen hamar beilleszkedtem, és sok elfoglaltságot szereztem magamnak. Kutatócsoportokban veszek részt, tagja vagyok a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatában működő Környezetvédelmi Bizottságnak. Itt kommunikáció-felelős vagyok és adminisztratív feladatokat is ellátok. Persze a bizottság által szervezett eseményeken is aktívan részt veszek. Ezeken felül jelenleg a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés Központja által támogatott érzékenyítő és esélyteremtő csoport vezetője vagyok. A „Más szemmel láss” csoport célja hogy az egyetemi hallgatók és oktatók megismerhessenek minket közelebbről és feltehessék kérdéseiket, vagy éppen kipróbálhassanak eszközöket. Szabadidőmben nagyon szeretek sportolni, főleg a barátaimmal nagyobb társaságban, és közelharcot is tanulok. Igazából szabadidőmben élem az egyetemisták mindennapjait: család, barátok, szórakozás, ilyesmik.”

Ádám a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének helyi szervezetén keresztül értesült az INFOALAP audio pályázatáról. Az egyetemi mindennapokban sok olyan helyzet adódik, amikor használja a digitális diktafont és a szintén adományba kapott fejhallgatót. Szükség lehet rá az előadásokon, a bizottsági üléseken, de nélkülözhetetlen a tesztek kitöltetésekor vagy interjúkészítéskor is. Ez a jegyzetelés egyik legegyszerűbb eszköze, a tollat és a papírt helyettesíti.

”Talán a legfontosabb, amit el tudok mondani, hogy nekünk ez egy gyors és egyszerű jegyzetelési forma. Mivel a látók egy olyan helyzetben, amikor jegyzetelni kell, csak elővesznek egy papírt vagy akár csak egy kis cetlit, és gyorsan felírják rá a szükséges elhangzott információkat. Ezt egy látássérült nehezen tudná kivitelezni. […] Egy diktafont bárhova magammal vihetek, hisz a mai eszközök már igen praktikus méretben kaphatóak. Egy előadáson vagy egy rövid, de annál fontosabb beszélgetéskor csak elővesszük, bekapcsoljuk és máris minden fontos információ rögzítésre kerül. Azokat meg már otthon beírhatjuk a számítógépbe.”

Ádám sokoldalú tevékenysége jól példázza, mi mindenre használja egy látássérült a diktafont. Reméljük, az új digitális diktafon sok érdekes előadás „lejegyzetelésében” lesz majd segítségére.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére