Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Microsoft új akadálymentességi megoldásai a látássérült Office felhasználók számára

A Microsoft cég több új hozzáférhetőségi javítást vezetett be a webes felületű irodai szoftvercsomagjában, ezáltal a vak és gyengénlátó felhasználók jobb Office Online élményt kaphatnak.

A Microsoft egy új web-akadálymentességi szabvány, a WAI-ARIA (Web Accessibility Initiative – Accessible Rich Internet Applications) alkalmazásával javította az Office programcsomag akadálymentes használhatóságát a vak és gyengénlátó felhasználók számára. Kisebb-nagyobb nehézségek árán eddig is lehetséges volt az Office Online használata képernyőolvasó programmal, de a Microsoft az elmúlt évben erőfeszítéseket tett ennek javítására a felhasználói élmény fokozása érdekében. Javult például a dokumentumban a szövegrészek közötti navigáció.

A következő hónaptól már működni fog a három oldal terjedelmet nem meghaladó dokumentumok virtuális olvastatása a Word Online és az Onenote Online alkalmazásokban. Amennyiben az Ön számára még ismeretlen fogalom a virtuális olvasás, ez annyit jelent, hogy a legtöbb képernyőolvasó lehetővé teszi a szöveg folyamatos felolvastatását a kurzor mozgatása nélkül. A képernyőolvasó segítségével felolvastathatja az egész dokumentumot a kurzor pozíciójától indítva. Abban az esetben, ha Ön JAWS képernyőolvasót használ, győződjön meg róla, hogy bekapcsolta-e a virtuális kurzort (INSERT+Z) a szolgáltatás elindítása előtt.

A TellMe egy viszonylag új lehetőség az Office Online szolgáltatáson belül, amely időt spórol meg a felhasználók számára. A menüszalagon elhelyezkedő TellMe „mondd el” szerkesztőmezőbe bármit be tud írni, amit el szeretne végezni az alkalmazásban, így lecsökkentheti a funkció menüszalagon keresztüli kikereséséhez szükséges időt. A szolgáltatáson belül rendelkezésünkre áll egy automatikus legördülő menü, amely megjeleníti az összes elérhető hozzáférhetőségi parancsot. A választáshoz egyszerűen nyomja le az ENTER billentyűt. Ahhoz, hogy a fókusz a TellMe szövegmezőjére kerüljön, használja a Ctrl+(Aposztróf) billentyűparancsot. Sok formázási és szerkesztési funkció érhető el a TellMe segítségével természetes nyelveket használva, így tehát nem szükséges tudnia a végrehajtani kívánt funkció speciális nevét.

Forrás: http://globalaccessibilitynews.com/2015/01/12/microsoft-rolls-out-new-accessibility-options-to-office-online/

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére