Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

„A JAWS megkönnyíti a számítógép használatát”

Beszélgetés Rontó Norberttel

Norbert az Infoalap diákpályázatának egyik nyertese. Aki elolvasta a történetét, annak feltűnhetett az anekdotázó stílusa, a történetmesélés elevensége, személyessége. Szinte biztosan felmerült az olvasókban a kérdés, hogy ki is ez a tizennyolc éves fiatalember, mivel tölti a hétköznapjait, mi ösztönzi őt az írásra. Most megtudhatnak tőle minden műhelytitkot, és természetesen azt is, hogy mit csinál, amikor éppen nem a könyvén dolgozik. Ha maradt olyan kérdésük, amit mi nem tettünk fel neki, akkor vegyék fel vele bátran a kapcsolatot! Ne kíméljék a kritikákkal sem, hiszen ahogyan látni fogják, várja az írásairól szóló véleményeket, mert tudja, hogy minden művet az olvasók visszajelzései is alakítanak, csiszolnak.

Norbert tizenegyedikes a Vakok Iskolájában, informatika szakon tanul. Arról, hogy ez mit is takar pontosan, a következőket meséli:

„Informatika szakon tanulok, mégpedig az adatbázis kezelés csínját-bínját sajátítjuk el, ami magában foglalja a mélyebb szintű word és excel használatot is. Kedvenc tantárgyaim közé tartozik természetesen az informatika, és a gépírás. Azért szeretem nagyon az informatikát, mert nagyon sok olyan dolgot lehet megtanulni, amik majd a későbbiek során hasznosak lesznek. A gépírást azért kedvelem nagyon, mert ötvözni lehet benne a helyesírás fejlesztését is, ami nem utolsó szempont.”

A szabadidejében fontos szerepet tölt be az olvasás, és mint sok más fiatal, ő is odavan a Harry Potterért és a Harry Potter-továbbírásokért. Emellett nagyon szívesen főz is, osztálytársai, barátai örömére.

„Általában olvasgatni szoktam, leginkább Harry Potter továbbírásokat a merengő oldalon. Már egy jó fél éve elkezdtem könyvet is írni, melynek címe: A sötétség erői. Az az álmom, hogy feltöltsem a merengőre, meg hogy sokan olvassák a történetet. Főzni is nagyon szeretek. Ezt a tudományt gyakran szoktuk művelni, hogyha majd elkezdjük az önálló életet, akkorra meg tudjuk azokat a kajákat csinálni, amiket szeretünk. A konyhában én szoktam a legtöbb dolgot csinálni, mivel a főzés egy jó kikapcsolódás számomra.” – mondja a szabadidejéről.

Norbi azok közé a fiatalok közé tartozik, akik kevés dolgot bíznak a véletlenre. Pontos tervei vannak arról, hogyan képzeli az életet az iskola után, mit szeretne később tanulni, hogyan látja magát néhány év múlva.

„Mikor már végeztem a szakmával, egy gimnáziumban képzelem el a további sorsomat, mindenképp szeretnék egy érettségit. A gimnázium után pedig szívesen dolgoznék rádióban is, riporterként, műsorvezetőként. Ha kéne ehhez továbbképzés is, azt is vállalnám. Vagy ha ez nem jönne be, akkor elmennék irodai munkára, de az nem nagyon való nekem.”

A diákpályázatunkon történő részvételre tanárai ösztönözték őt, amit külön köszönünk nekik. Gyorsan megszületett a honlapunkon is olvasható mű. Norbi nem a sokat latolgató, valamit rengetegszer átíró, töprengő alkat, hanem belevág az írásba, ha úgy érzi, megtalált egy témát, vagy megtalálta őt egy téma.

„Általában mindig úgy írok, hogy csak elkezdem, a többi esemény, vagy történés jön magától. Ezt a könyvem írása közben fedeztem fel. Nem sokáig írtam ezt a sztorit. Egy óra alatt megíródott a mű. Pár dolgot azért az írásomban még mindig kellett javítani. A történetet a délutános tanárom nézte át. Nagyon élveztem az írását.” – avat be bennünket a történet megszületésének körülményeibe.

Az írás mellett a tanulás is elkerülhetetlen, és ha tizenegyedikes az ember, főleg, ha informatika szakra jár, természetes, hogy az egyik fő eszköze a tanulás során is a számítógép, Norbinál ez kiegészül az alapítványunk által honosított JAWS programmal.

„Mindig is a JAWS-t tartottam a legjobb programnak. Nagyon jól lehet vele az xls táblázatban tájékozódni, különböző műveleteket végrehajtani. Kiváltképp szeretek vele olvasni. Alig várom, hogy megjelenjen a 17-es változat, és tudjam használni Windows 10-zel. A JAWS megkönnyíti a számítógép használatát. Nagyon szeretek a programmal facebookozni, nagyon jól kezeli, és a Skype-ot is. A könyvemet is csak a JAWS használatával tudom írni.”

Ő, akárcsak pályázatunk másik nyertese, Anna, pontosan tudja, hogy a felnőtt látássérültek életét miben könnyíti meg a JAWS.

„Elképzelésem szerint a munkám elvégzéséhez elengedhetetlen lesz a JAWS használata. Ha pl. rádiós lennék, akkor műsoraimhoz, riportjaimhoz is felhasználnám. Persze még az xls-t is igénybe venném, a háztartási naplóm vezetéséhez. Ahhoz, hogy tájékozódni tudjak a táblázatban, meg akár a számítógépben, mindenképp használni kell és fogom is a JAWS-t.”

Norbi nemcsak gyakorlott JAWS-használó, hanem a Lapról hangra közösségi összefogás egyik rendszeres olvasója is. A Lapról hangra oldalon legjobban a tudományos cikkek érdeklik őt.

Miután beavatott minket a hétköznapjaiba, mesélt az álmairól, terveiről, ez a kérése honlapunk olvasóihoz: „Akik olvasták az írásomat, küldjenek már nekem pár kritikát. Jót, rosszat egyaránt.”

Ha van kedvük, írjanak a email címre, az üzeneteket szívesen továbbítjuk Norbinak.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére