Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Beszélő Linux sikere

Szeptember 1-jén a Nemzeti Táncszínházban átadták az IT BUSINESS Leadership Award díjakat. Az idei nyertesek: az Atigris Kft., a HP Magyarország Kft., az MKB Bank és az IDOM 2000 Konzulens Zrt. közös pályázata, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány, valamint a T-Systems.Az IT Business Magazin öt évvel ezelőtt alapította az IT Business Leadership Award díjat, mely mára már rangos iparági elismeréssé vált, amit az is fémjelez, hogy az idén tizenheten pályáztak bevezetett projektekkel és termékfejlesztésekkel. Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány a BeLin, azaz a Beszélő Linux újabb, 1.5-ös verziójával vívta ki a nyolctagú, független zsűri elismerését. Indoklásuk szerint a BeLin társadalmi hasznossága nem kérdőjelezhető meg, hozzájárul az informatika és a számítógép-használat szélesebb körű elterjedéséhez. A Beszélő Linux 1.0, illetve 1.5-ös verziójának fejlesztője Hammer Attila, az Alapítvány munkatársa volt.  A termékfejlesztés (kis- és közép vállalati kategória) nyertesét a BeLin 1.5-ös verziójáról kérdeztük.
 
– A BeLin rövidítés a Beszélő Linux szavak összekapcsolásából származik. Az 1.5-ös változat az Ubuntu 9.04-es verziójára épül (kódneve: Jaunty Jackalope) – mondta elöljáróban Hammer Attila.
– Mikor kezdtél ezzel a fejlesztéssel foglalkozni?
– Ha csak az 1.5-ös változat fejlesztését nézzük, körülbelül 2008 novemberétől. A BeLin egészére vonatkozóan pedig 2008 januárjától foglalkozom a rendszer fejlesztésével.
– Mi a tapasztalat, a látássérültek körében mennyire terjed a Beszélő Linux?
– Én úgy gondolom, hogy ez egy hosszú távon eredményt hozó folyamat lesz. Egy év alatt ezzel kapcsolatban még nem lehet következtetéseket levonni. Minél tökéletesebb lesz idővel a rendszer, annál többen próbálhatják ki, főleg hogy a rendszer ingyenesen hozzáférhető, lehetőségeinkhez képest jól dokumentált, veszíteni valójuk nincs a felhasználóknak. Hosszú távon a hordozható netbookok a rendszer érdekes felhasználását jelenthetik. A felhasználó magánál tarthat egy relatíve kisméretű számítógépet, melyet teljes értékű módon használhat, ingyenes jogtiszta szoftverkörnyezettel.
Egy másik izgalmas alkalmazása a rendszernek az USB indítólemez Készítő alkalmazás, mely az Ubuntu 8.10-es verziójától kezdve a rendszer része. Ezzel az alkalmazással lehetőség van egy olyan bootolható pendrive-ot készíteni, mellyel bármilyen USB-ről bootolni képes számítógépnél a felhasználó elindíthatja a saját rendszerét, minden alkalommal a megszokott munkakörnyezete fogadja, mivel a beállítások tárolódnak. Így a felhasználó például a teljes levelezését, dokumentációját bármikor zsebre teheti és magával viheti.

– Az 1.0-ás változat megjelenése után megkeresték-e a látássérült felhasználók, ha igen milyen kérésekkel és tapasztalatokkal?
– A levelezési listát az ingyenes terméktámogatásra használjuk. A megkeresések vegyesek:
A felhasználók legtöbbször konkrét problémák megoldásával kapcsolatban kérnek tanácsot, de volt olyan is, amikor egy visszajelzés tartalmazott egy jó ötletet is, amit meg lehetett valósítani az új kiadásban. Erre egy példaként említhetném az asztali ikonok problémáját és a kibővített billentyűparancs készletet.
Az ubuntu.hu web-fejlesztőinek áldozatkész munkáját dicséri az akadálymentes www.ubuntu.hu honlap is, így nem kifejezetten akadálymentesítéssel kapcsolatos problémákkal kapcsolatban a felhasználók ott is kérhetnek segítséget a fórum szekcióban. Az 1.0 verzióhoz képest igyekeztem részletesebb dokumentációt is készíteni.  
Köszönetet kell mondanom az 1.5-ös változatot kitartóan tesztelő önkéntes felhasználóknak, akik szorgalmasan eljuttatták nekem tapasztalataikat, név szerint:
Berkó Norbertnek, Bonta Lászlónak, Újfalusi Zoltánnak, Velegi Istvánnak, Tornajjai Jánosnak és Ócsvári Áronnak.
A rendszer fejlesztésében való közreműködésért köszönetet kell mondanom Szelinger Tamásnak és Torma Zsoltnak.
Nem szabad azonban megfeledkeznünk azokról az önkéntes fordítókról sem, akik verzióról verzióra ingyen végzik az Ubuntu változatok honosítását, köszönet lelkiismeretes munkájukért.

– A BeLin 1.5 jövendő felhasználóinak nevében gratulálok a szép sikerhez és további jó munkát kívánok!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére