Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Tudnivalók a személyi jövedelemadó (SZJA) 1%-ának felajánlásáról

Az alábbiakban összefoglaljuk a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Kérjük, olvassa el az összefoglalót, és amennyiben lehetősége van rá, támogasson bennünket adója 1%-ának felajánlásával, hogy közösen tegyük láthatóvá a világot!

Mindenki, akinek a jövedelme után adóbefizetési kötelezettsége van a NAV (a volt APEH) felé, a személyi jövedelemadójának összesen 2%-áról rendelkezhet. Az egyik 1%-kal egy egyházat támogathat, a másikkal pedig egy civil szervezetet. A támogatás feltétele, hogy az adózó határidőre maradéktalanul befizesse jövedelemadóját a NAV-nak, vagy rendelkezzen a befizetés halasztását lehetővé tevő engedélyről.

A rendelkező nyilatkozatok beadási határideje:

  • február 15. egyszerűsített adóbevallást választók (de az 1%-os nyilatkozat utóbb is beküldhető május 21-éig!)
  • február 27. egyéni vállalkozók
  • május 21. önadózók

Az 1%-os felajánlást az adónyilatkozatban kell közzétenni, amelynek tartalmaznia kell a kedvezményezett nonprofit szervezet adószámát. (A szervezet neve is megadható, de ez nem kötelező.)

Az 1%-ról rendelkező nyilatkozattétel lehetséges formái:

  • a rendelkező nyilatkozatot zárt, az adóazonosító jelével ellátott borítékban postai úton vagy személyesen eljuttatja az adóhatóságnak.
  • A személyi jövedelemadó bevallásához kapott nyomtatványok közül a „perforált” íven nyilatkozik az 1%-ról. (A nyilatkozatokat majd az adóhatóság választja le a perforálás mentén, Önnek a kitöltésen kívül ezzel nincs külön teendője.)
  • A rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot az adóbevallási csomagjában helyezi el. A nyilatkozatot tartalmazó borítékra rá kell írnia az adóazonosító jelét.
  • Munkáltatói adó-megállapítás esetén a személyi jövedelem adóbevallás határideje előtt 10 nappal eljuttatja munkáltatójához a rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot. Fontos, hogy a boríték le legyen ragasztva, és tartalmazza az Ön adóazonosító jelét, valamint a borítékot a leragasztáson átnyúlóan alá is kell írnia. A munkáltató ezután a zárt borítékot és a nyilatkozat átadásáról szóló kísérőjegyzéket eljuttatja az adóhatósághoz. A kísérőjegyzéken szerepelnie kell az Ön aláírásának, ezzel igazolja Ön is és a munkáltató is, hogy a munkáltató átvette az Ön által leadott rendelkező nyilatkozatot.
  • Ha az adóhatóság állapítja meg az Ön személyi jövedelemadóját, akkor az 1%-ról rendelkező nyilatkozatát az adóbevalláshoz csatolt borítékkal küldheti el az adóhatóságnak, vagy eljuttathatja elektronikus úton is a NAV részére az 1153 számú űrlap és az ahhoz kapcsolódó 11egysza nevű nyilatkozat kitöltésével.

Ha tévedésből kétszer is rendelkezik az 1%-ról, akkor azt a nyilatkozatot fogják figyelembe venni, amely a bevallással, nyilatkozattal, munkáltatói adó-megállapítással együtt érkezik be a NAV-hoz.

Figyeljen a kedvezményezett szervezet adószámának pontos megadására és arra, hogy a nyilatkozatot tartalmazó borítékon szerepeljen az Ön adóazonosító jele! Ezzel biztosítja, hogy az Ön által választott civilszervezet valóban megkapja a neki szánt 1%-ot.

Alapítványunk, mint a korábbi években is minden alkalommal a felajánlott 1 százalékokból tudja adományozási tevékenységét finanszírozni, beszerezni azokat az adomány szoftvereket és hardver eszközöket, melyek a látássérült emberek számára elérhető közelségbe hozzák a munkavállalás illetve a tanulás lehetőségét. Átlagosan már négy felajánlásból egy látássérült ember használt számítógéphez, 12 felajánlásból képernyőnagyító szoftverhez juthat.

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány javára!

Adószámunk: 18171776-2-42

(Ezt a tájékoztatót a www.nonprofit.hu weboldalon található információk felhasználásával készítettük.)

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére