Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Szakmai konferencia a VÁI szervezésében

"Hagyományok és újítások a fogyatékos emberek számára nyújtott szolgáltatásokban" címmel rendezett szakmai konferenciát a budapesti Vakok Állami Intézete (VÁI) június végén Óbudán, a Hotel Touring-ban.

Szabóné Berta Irén, a VÁI igazgatója bevezetőjében az alábbi gondolatokat emelte ki. A különféle okokból fogyatékossá vált ember bekerül az egészségügybe, ahol rehabilitációja során találkozik a szociális munkással, azzal a szakemberrel, aki elirányíthatja az illető személyt a szociális rehabilitáció felé. Így a látássérültet a VÁI-ban 28 éve működő VERCS-re (Vakok Elemi Rehabilitációs Csoportja).
Az intézet pályázati projektje célul tűzte ki, hogy az egészségügyi és a szociális rehabilitáció eddigi esetleges kapcsolódása a jövőben tudatos legyen. Ennek érdekében a VÁI felvette a kapcsolatot a régióban tevékenykedő szemészeti járóbeteg rendelőkkel, kórházakkal és klinikákkal. Így első kézből szereznek tudomást a sérültté vált emberről, kinek közvetlenül tanácsolhatják a szociális rehabilitációt.
Az igazgató asszony tájékoztatása szerint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány pályázatán nyert pénzből sikerült a VERCS-et továbbfejleszteni, a szolgáltatásokat bővíteni.
A VÁI szakosodott, és reményeik szerint belátható időn belül egy komplex rehabilitációs központ lesz.
A projekt további fő célja, hogy a frissen sérültté vált ember ismét képes legyen az önálló életvitelre, melynek elengedhetetlen eszköze a foglalkozási rehabilitáció is. A 2007-ben kezdődött és az idén nyáron befejeződő projekt eredményeként kilenc fő látássérült személyt sikerült elhelyezni az integrált munkaerőpiacon. Elgondolkodtató, hogy 85 munkáltatóval kellett ahhoz tárgyalni, hogy az említett személyeket el tudják helyezni!
Örömmel számolt be az igazgató asszony arról, hogy egyfajta "köztes lépésként" 30 látássérült személynek biztosítottak munkát a VÁI-ban. Az intézmény presztízsének növekedését jelzi, hogy 2000-ben elnyerték az ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítványt, amely garancia arra, hogy a jövőbeni fejlesztések is megfelelő minőségben történjenek.

Előadások a plenáris ülésen
Délelőtt plenáris ülésre került sor. Ezt megelőzően egy ünnepélyes díjkiosztás színesítette a rendezvényt. A Vakok Állami Intézete és a "Fény a Sötétben" alapítvány arculatának megjelenítésére kiírt logo pályázat nyerteseit hirdették ki. Balogh Andrea és Tóth Dávid fiatal művészek vehették át a győzteseknek járó elismerést.
A plenáris ülésen hét előadás hangzott el. A hallgatóság többek között tájékoztatást kapott a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségért Közalapítvány projektjeiről, a látássérülteket érintő komplex rehabilitációról, a korai fejlesztésről, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat foglalkoztatási lehetőségeiről, a fogyatékos személyek jogainak védelméről az egészségügyi és a szociális intézményekben.
Az előadók az adott területet jól ismerő neves szakemberek voltak, akik teljes mélységében rávilágítottak a problémákra és vázolták a lehetséges megoldásokat is.
A délután a szekcióülésekkel folytatódott. Szó esett az innovatív rehabilitációs szolgáltatásokról, a foglalkozási rehabilitációs programokról, a fogyatékos emberek támogatásában a szociális munka szerepéről.
Az ország minden részéből érkezett nagyszámú résztvevő az egyes szekciók összefoglalóit követően búcsúztak egymástól és a sikeres szakmai konferenciától.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére