Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Nemzetközi Számítástechnikai és Kommunikációs Tábor Látássérülteknek 2007 (beszámoló)

Az idén nyáron ismét lehetõségünk nyílt az Informatika a látássérültekért” Alapítvány jóvoltából, hogy képviselhessük Magyarországot a látássérült fiatalok számára megrendezett Nemzetközi Számítástechnikai és Kommunikációs Táborban (ICC). A 14. tábornak ez alkalommal Finnországban az Arla Institut adott otthont augusztus 1-8. között.

A több mint 25 országból érkezõ közel 100 résztvevõ között a magyar csapat tagjai (Kollárszky Boglárka és Szilágyi Roland) is kipróbálhatták a legújabb fejlesztésû speciális szoftvereket a számítástechnikai workshopok keretében. Többek között megismerhették a beszédfelismerõ vagy a svéd fejlesztésû Braille zeneszerzõ programot.

Emellett számos alkalommal nemcsak a számítógépé volt a fõszerep: a résztvevõk tájékozódhattak a külföldi továbbtanulási lehetõségekrõl, fejleszthették kommunikációs készségüket, valamint bepillanthattak a finn hagyományokba, kipróbálhatták a szaunázást is. A hangulat különösen vidám volt az olyan foglalkozásokon, ahol különbözõ országok ízeivel, zenevilágával, egyéb jellegzetességeivel találkozhattak a fiatalok.

Az önálló életvezetésre is felkészülhettek, mert néhány workshop a mindennapi élet aprónak tûnõ gondjaira (fõzés, mosás, takarítás, öltözködés) nyújtott ötletes megoldásokat.

Ahogyan tavaly, ebben az évben is tartottam foglalkozást, amelyen magyar- francia szervezésben most az európai nemzetek változatos édességkészítési fortélyait mutattam be. A jól sikerült finomságok az egész tábor körében népszerûek voltak, így a vártnál jóval több érdeklõdõ jelentkezett.

A workshopok mellett rendkívül színes programkínálat volt a szabadidõ eltöltésére, úgymint városnézés Helsinkiben, sport játékok, kávézó, barbecue.
Egy teljes napot kirándultunk Tuusula közeli tópartján, ahol kipróbálhattuk a tradicionális finn játékot, a mölkky-t. A kellemes szabadtéri kikapcsolódás és szaunázás közben új barátságokat is kötöttünk.

Az utolsó estére minden ország egy kis elõadással készült. A magyar csapat nevében Szilágyi Roland lenyûgözõ zongorajátékát hallgathatta meg a tábor közönsége. Elismerését fejezte ki a német Karlsruhe-i egyetem professzora, aki ösztöndíjas továbbtanulási lehetõséget ajánlott fel Rolandnak.

Felejthetetlen élményekkel és hasznos tapasztalatokkal gazdagon érkeztünk haza, s én személy szerint azzal a reménnyel, hogy jövõre ismét egy lelkes magyar csapattal utazhatok Írországba.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére