Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Nemzetközi cél lett a hangoskönyvek formátumának egységesítése

A World Wide Web Consortium (W3C) a web alapú digitális kiadványok – köztük a hangoskönyvek – közzétételi formátumára vonatkozó új ajánlást adott ki novemberben. A W3C ezzel kívánja előmozdítani a digitális kiadványok és hangoskönyvek egységes szabványokon alapuló webes továbbíthatóságát a cégek és a felhasználók között, és ösztönözni az ugyanezen szabványokon alapuló olvasó- és lejátszószoftverek fejlesztését.

Az ajánlás egyrészt biztosítja a digitális kiadványok (elektronikus könyvek, hangoskönyvek) egyben való letöltését és offline használatát, másrészt figyelembe veszi azok igényeit, akik utazás közben okostelefonon vagy táblagépen, mobilinternettel férnek hozzá a kiadványokhoz. Az ajánlás biztosítja számukra a folyamatos könyvolvasás, lapozgatás és hangoskönyvhallgatás élményét.

A W3c évtizedek óta következetesen végzi a webes kommunikációt és tartalomkezelést minden tekintetben meghatározó szabványok, köztük a webes akadálymentességre vonatkozó követelmények  kidolgozását. Az elkészült tervezeteket ajánlások formájában adják közre, majd további egyeztetések és finomítások után az ajánlások idővel világszabványokká válhatnak.

A most napvilágot látott ajánlást a digitális kiadványok (pl. elektronikus könyvek, cikkek, tananyagok) minél egységesebb, de egyben rugalmas formátumleírásának céljával dolgozták ki. Az ajánlásban szereplő formátum biztosítja a különféle kiadványformátumok közti átjárhatóságot, az egyedi jellegzetességek megőrzése mellett, egyúttal igazodik a legújabb technológiai igényekhez.

Számos akadálymentességi tulajdonság is szerepel az ajánlásban. Ezek egy része azt teszi lehetővé, hogy a kiadó könnyen kinyerhető, különböző részletességű szöveges információkat helyezzen el a kiadványban, melyek segítségével a leendő vásárló vagy olvasó előzetesen tájékozódhat a kiadvány akadálymentességéről. A további akadálymentességi tulajdonságokat a megjelenítő/ lejátszórendszerek, ill. az internetes könyváruházak keresőalgoritmusai tudják értelmezni. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy az egyes fogyatékosságokkal rendelkező felhasználók pl. célzottan a számukra is megfelelő elérési módot biztosító elektronikus könyvekre kereshessenek egy webáruház kínálatában.

A W3C másik ajánlása a digitális hangoskönyvek közzétételi formátumát határozza meg. Ebben az Audiobooks nevű formátumprofil került kidolgozásra, amely a fenti formátum egyfajta alváltozata. A különbség leginkább az, hogy ebben a kiadványtípusban a hanganyagok kapnak központi szerepet a szöveges és vizuális tartalommal szemben. Külön hangsúlyozzák, hogy mivel a hangoskönyv formátum története elválaszthatatlan a látássérült emberektől, különösen ügyelni kell arra, hogy a digitális hangoskönyvek kezelőszervei és megjelenített tartalmai a WCAG szabvány szerint maradéktalanul akadálymentesek legyenek.

Az ajánlás szerint minden hangoskönyvhöz biztosítani kell egy HTML-formátumú kezdőlapot, amit az erre alkalmas lejátszók induláskor megjelenítenek, és ahonnan a felhasználó eljuthat a tartalomjegyzékhez vagy elindíthatja a lejátszást a könyv elejétől. Az ajánlás ugyanakkor gondoskodik arról is, hogy a kezdőlap és a tartalomjegyzék megjelenítésére képtelen, ún. egyszerűbb hangoskönyvlejátszók is biztosítani tudják a tartalomban való megfelelő tájékozódást.

A specifikáció lehetővé teszi a könyv szöveges formában való biztosítását is, valamint a hangzó és írott változat bizonyos szintű összehangolását.

Az ajánlás nem definiálja a kiadványok létrehozásához használandó fájltípusokat, és nem határozza meg azt sem, hogy miként jelenítse meg az olvasó, ill. lejátszó környezet a kiadvány tartalmát. Ez utóbbihoz a W3C a legjobb gyakorlatokat bemutató, ettől az ajánlástól független példatárat kínál áttekintésre.

Forrás: a W3C Magyar Iroda honlapja (http://www.w3c.hu/)

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére