Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Miért is az Ubuntu?

Még mielőtt közelebbről megismerkednénk az Ubuntu Linux disztribúcióval, nézzük meg, honnan is ered ez a különleges hangzású szó.Bármilyen meglepő, az ubuntu elnevezés egy tradicionális afrikai eszmerendszert takar, melynek középpontjában az egymás iránti emberség áll. Filozófiájának lényege az együttműködés, a törődés és a harmónia az összes teremtménnyel.
Az ubuntu szó a dél-afrikai bantu nyelvekben gyökerezik, megközelítőleg jelentése: „emberiesség másokkal szemben”.
„Az ubuntu szellemében cselekvő ember nyitott és segítőkész, másokkal szemben pozitív,… nem érzi magát fenyegetve, mert mások rátermettebbek…, magabiztos, tudván, hogy egy nagyobb egészhez tartozik” – mondta a Nobel-díjas dél-afrikai püspök, Desmond Tutu.
A fent leírtak magyarázatul szolgálnak arra, hogy a számítástechnika miért is vette kölcsön az ubuntu elnevezést. A disztribúció megalkotója és egyben névadója egy dél-afrikai vállalkozó volt. Az ingyenes és nyílt forráskódú szoftverek karbantartására később megalakult az ún. Ubuntu közösség, az angliai székhelyű Canonical céggel közösen ők készítették el a Linux Ubuntu változatát is. A disztribúció verziói félévente jelennek meg, a verziószám a kiadási dátumot jelöli. Az egyes kiadások fejlesztési kódnevei hagyományosan állatnevek, azonban a végleges verziók hivatalos elnevezése a verziószám. Megjegyezzük, hogy az Ubuntu Linux Hardy Heron verzióját használta alapként Hammer Attila, az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány munkatársa a Beszélő Linux, azaz a BeLin 1.0 elkészítéséhez. Ebbe a munkába kapcsolódott be a magyar Ubuntu Közösség is.

A magyar Ubuntu közösség
Néhány éve, az Ubuntu Linux szoftvercsomagok angolról magyarra fordítására alakult ez az 5-7 fős csapat, melynek vezetője Kelemen Gábor. A közösség tagjai informatikusok, illetve főiskolások, egyetemisták. Mindannyian az Ubuntu Linux és a szabad felhasználású szoftverek elkötelezett hívei. Meggyőződésük, hogy az Ubuntu széleskörű elterjedésének és népszerűségének legfőbb oka, hogy szinte mindegyik számítógépre könnyedén feltelepíthető.
Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány munkatársa, Hammer Attila a magyar Ubuntu közösség támogatásával elkészítette a magyarított és akadálymentesített Ubuntu disztribúciót, a Beszélő Linux-ot, azaz a BeLin 1.0 verziót. Ezzel a fejlesztéssel elsőként teremtették meg az esélyegyenlőséget a magyar látássérültek számára a Linux világában. Remélik, hogy a BeLin 1.0 kiadásával a vak és a gyengénlátó emberek elől is elhárult az akadály, és a jövőben finanszírozási gondok miatt nem kerülnek hátrányba látó társaikkal szemben.
Köszönet illeti a magyar Ubuntu közösséget áldozatos, ellenszolgáltatás nélkül végzett munkájáért.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére