Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Mi mindent érhetünk el +1%-kal?

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány közel húsz éve azért dolgozik, hogy a modern technika eszközei megkönnyítsék a vak és gyengénlátó emberek mindennapjait.

Informatikusaink és tanáraink fejből tudják, egy vak felhasználó melyik billentyűparanccsal mit hajthat végre ugyanolyan hatékonyan és gyorsan, mint ahogyan egy látó az egérrel kattint a képernyő egy területére. A szakembereink által összegyűjtött, kipróbált, a gyakorlatban sokszor tesztelt tudást ültetjük át vak és gyengénlátó tanulók számára optimalizált tananyagainkban. A tanulók alatt nem kizárólag diákokat értünk, hanem azokat a felnőtteket is, akik betegség vagy állapotromlás miatt váltak látássérültté, és rengeteg dolgot újra kell tanulniuk.

Rendkívül fontos, önállóságot segítő folyamat a számítógép-használat. Míg egy látó megválaszthatja, hogy milyen formában (nyomtatva vagy elektronikusan) akar elérni egy adatot, információt, addig a vak és gyengénlátó emberek számára sokszor az interneten történő utánajárás, adatlap-kitöltés, könyvolvasás az egyetlen lehetséges módja egy információ megszerzésének, egy munkafolyamat elvégzésének.

Az alapítványunk által kiadott különböző speciális tréninganyagok adják az alapot ahhoz, hogy egy látássérült diák minden órán egyenrangúan részt vehessen.

Abban, hogy egy vak vagy gyengénlátó diák hozzájuthat az általunk fejlesztett MATHML tréninganyaghoz, vagy részt vehet a minden nyáron megrendezésre kerülő nemzetközi kommunikációs és informatikai táborban, nagy szerepe van az Ön adó 1%-ának.

Ha megtisztel bennünket adó 1%-ának felajánlásával, akkor mindig gondoljon egy vak vagy gyengénlátó diákra, aki osztálytársai körében nevetgél, igaz, nem a tollat rágja, hanem a billentyűzetet „bűvöli”, hogy kijöjjön a jó megoldás.

Képzeljen el egy vak vagy gyengénlátó fiatalt, aki az alapítványunk honosította képernyőolvasó és –nagyító programok használatával éppen átküldi évfolyamtársainak a jegyzeteit e-mailben.

Gondoljon egy felnőttre, aki egy cégnél dolgozik, átsuhan a forgóajtók és liftek labirintusán, és már fogadja is a hívásokat, rögzíti is az adatokat, fordítja is a szöveget a képernyőolvasó –programot olyan gyorsan hallgatva, hogy a látó kollégái csak ámulnak, „mit lehet ebből a géphadarásból” érteni.

Alapítványunk tevékenysége nem merül ki a képernyőolvasó – és nagyító programok honosításában, vagy, tananyagok fejlesztésében. Mertünk nagyot álmodni, és megalkotni a leggyakrabban használt operációs rendszer alternatívájaként választható, ingyenes Beszélő Linuxot. Napjainkban egyre többször hallani látássérültek között, hogy „én a BeLin-t, a Beszélő Linuxot használom, és nem bántam meg, hogy átváltottam rá.” A Beszélő Linuxban rejlő alternatíva a választási lehetőséget kínálja fel a vak és gyengénlátó embereknek, tehát éppen azt, amire az élet sok területén nincs alkalmuk: az alapítvány munkatársainak pártatlan, hiteles tanácsadása mellett eldönteni, hogy számukra melyik rendszer, melyik szoftver a leginkább megfelelő. Ügyfélszolgálatos kollégáink készséggel, rengeteg tapasztalattal, hatalmas kreativitással és empátiával állnak minden kérdés elé. Ügyfélfogadás alatt mindent beállítanak, megmutatnak, elmagyaráznak a hozzájuk forduló ügyfeleknek.

Abban, hogy informatikai segítő tevékenységünk ennyire szerteágazó, és a legkülönbözőbb élethelyzetben élő emberek számára hozzáférhető, hatalmas plusz az Ön adó 1%-a.

1%-kal az is elérhető, ami első látásra lehetetlennek tűnik.

1% pont elég ahhoz, hogy beszéljen a számítógép, szkenneljen az akadálymentes szoftver, és 1% kell ahhoz is, hogy egy vak vagy gyengénlátó ember azt érezze, nagyot fordult az élete, élhetőbb lett a világ a technika segítségével.

Ha Ön is úgy gondolja, hogy 1% csodákra képes, akkor támogasson bennünket adó 1%-ának felajánlásával, hogy közösen tegyük láthatóvá a világot!

 

Alapítványunk adószáma: 18171776-2-42

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére