Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Megjelent az elsõ info-kommunikációs segédlet

Hosszú évek óta megoldatlan Magyarországon a közlekedési akadálymentesítés a fogyatékos emberek számára, még az építész szakemberek többsége sem rendelkezik a megfelelõ szaktudással akadálymentes épületek tervezéséhez. Ezen a területen hozott nagyon fontos változást a Budapest Mûszaki Egyetemen indított rehabilitációs szakmérnöki képzés, ahol a résztvevõk elsajátíthatták az akadálymentes épülettervezéshez szükséges tudnivalókat. A rehabilitációs szakmérnöki képzés azonban elsõsorban az építészeti vonatkozásokra koncentrált, az info-kommunikációs területet ma is alig fedi le, informatikai ismereteket például szinte egyáltalán nem nyújt – miközben a látássérült emberek számára az info-kommunikációs akadálymentesítés legalább olyan fontos, mint az építészeti. Bár a két terület (az építészeti és az info-kommunikációs akadálymentesítés) nem is választható élesen el egymástól, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlõségéért Közalapítvány (FSZK) által felkért szakértõi csoport egy kifejezetten info-kommunikációs segédletet dolgozott ki, amely szabadon letölthetõ az internetrõl.

A segédlet alapvetõen a 1713 kódszámú, „A fogyatékos emberek egyenlõ esélyû hozzáférésének biztosítása a szociális ágazatban” címû pályázat elõkészítése közben készült el, ahol a munkacsoportban minden fogyatékossági csoport képviseltetve volt, így a segédlet is lefedi minden fogyatékossági csoport igényeit. A látássérült emberekre vonatkozó részt Szõke László, az MVGYOSZ elnöke is kiegészítette, majd jóváhagyta.

Az FSZK weboldalán az info-kommunikációs akadálymentesítési segédlet mellett elérhetõ a P. Farkas Zsuzsa és Pandula András által írt építészeti akadálymentesítési segédlet is, a két dokumentum együttesen tehát teljes egészében feldolgozza az épületek akadálymentesítési problémáit. Fontos tudni azonban, hogy az épületeken kívüli (utcai) akadálymentesítéshez ezek a segédletek legfeljebb érintõlegesen használhatóak, és legalább ilyen fontos az is, hogy mindkét dokumentum csupán ajánlás, javaslatok összessége az akadálymentes épületek tervezéséhez, egyik sem tekinthetõ az építésztervezõkre nézve kötelezõ érvényûnek!

 

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére