Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Megjelent a JAWS for Windows, a ZoomText és a Fusion 2024 szoftverek márciusi frissítése

2024.03.06.

Örömmel jelentjük be, hogy elérhetővé vált a JAWS, a ZoomText és a kettőt egyesítő Fusion 2024 szoftverek március havi frissítése. A JAWS legérdekesebb újdonsága egy kísérleti funkció, a mesterséges Intelligencia alapú képfelismerés. A ZoomText és a Fusion pedig elsősorban a továbbfejlesztett xFont nagyítás segítségével fokozza a felhasználói élményt.

 

A még 2019-ben bevezetett Intelligens képfelismerés funkció kapott egy forradalmian új frissítést. Ebbe olyan mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokat integráltak, mint a Google Gemini és az OpenAI ChatGPT, ezáltal a vizuális információk szöveges leírása egy egészen új szintre emelkedett. Ez az újítás azonban még kísérleti jellegű és aktív fejlesztés alatt áll, emiatt egyelőre külön engedélyezés után érhető csak el, amit az ún. Korai átvételi programon keresztül lehet megtenni.

Az Osztott Braille funkció több újdonságot is kínál. Ha az Osztott Braille-nézet a Pufferelt szöveg módra van beállítva, akkor megadható, hogy automatikusan frissüljön a pufferelt tartalom az ENTER lenyomásakor egy dokumentumban. A Focus Braille-kijelzőt használók mostantól könyvjelzőket is beállíthatnak a pufferelt régióban, így közvetlenül ugorhatnak egy-egy adott tartalomrészre.

A JAWS régóta ismert Ablaklista párbeszédpanelje megnövelt teljesítményt kínál azok számára, akik ennek segítségével kívánják kilistáztatni a futó alkalmazásokat, és ezen a módon váltogatnának közöttük, vagy zárnák be azokat.

A weboldalak böngészésekor a JAWS jobban kezeli a listákat, a táblázatokat, az űrlap módot, a kijelölt tartalmakat, a szerkeszthető részeket, valamint az ARIA-alapú modális párbeszédpaneleket. Továbbá a webes Gmail használatakor megfelelően bejelentésre kerülnek az egyes mezők. Az Edge-ben a Google Drive-ot használva, több fájl feltöltéshez való kijelölésekor az egyes fájlnevek rendben felolvasásra kerülnek.

A Word dokumentumok olvasásakor és szerkesztésekor megbízhatóbbá vált a megjegyzések közötti navigálás, valamint megszűnt a helyesírás-ellenőrzőben bizonyos szövegrészek felesleges többszörös felolvasása. A PowerPointban a diákon található objektumok, ill. a nyelvtani hibákat tartalmazó listaelemek megfelelően kerülnek felolvasásra. A Teams-ben a JAWS mostantól jelzi, ha egy vezérlőelem helyi menüvel bír.

A JAWS Tandem immáron stabil működést biztosít azok számára is, akiknek korábban gondjuk akadt a Tandem azonosító elérésével. Elhárításra került több Windows 11, ill. Fájlkezelő-specifikus probléma is. A helyjelzők kezelése a weboldalakon most már akkor is megfelelő, amikor a JAWS a tálcán való megjelenítésre van beállítva. A Matematikai megjelenítőben javult a táblázatokat tartalmazó matematikai kifejezések navigálhatósága. Javult az együttműködés a Notepad++ alkalmazással is.

A ZoomTextben és a Fusion-ben továbbfejlesztésre került az xFont, ami egy fejlett betűtípus-simítási technológia. A Microsoft 365 alkalmazások mostantól alapértelmezetten ezt használják, ill. az új xFont immár több területen is elérhető. Egy új opció az xFont félkövér, ami javítja az olvashatóságot azáltal, hogy minden megjelenő szöveget félkövérré tesz. A ZoomText és a Fusion mostantól zökkenőmentes frissítéseket is biztosít az xFont működéséhez. Alapértelmezés szerint ezek a frissítések a háttérben automatikusan települnek, amint elérhetővé válnak.

 

Az új telepítőkészletek az alábbi linkeken, illetve honlapunk Letöltések/Szoftverek oldalán érhetők el.

 

A JAWS 2024.2403 letöltési hivatkozásai:

 

 

 

 

A ZoomText 2024.2402 letöltési hivatkozásai:

 

 

 

A Fusion 2024.2403 letöltési hivatkozásai:

 

 

 

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot kértek, nem szükséges új licencet igényelniük, mert az a meghosszabbított kétéves periódusa alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver verziófrissítését hitelesíti. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: https://akadalymentes.magyarorszag.hu

 

Kérjük, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel, forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz.

Elérhetőségeink az alábbiak:

Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: .

 

Bízunk benne, hogy ismét egy olyan JAWS, ZoomText és Fusion változatot tudunk a magyar látássérült felhasználók rendelkezésére bocsátani, mely az élet minden területén, a munkavégzésben, a tanulásban és a mindennapi életvitelükben egyaránt a segítségükre lesz.

 

Budapest, 2024. március 6.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére