Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Legújabb informatikai megoldásairól tartott szakmai napot az INFOALAP

Március 28-án, az FSZK által a Vakok Állami Intézetében szervezett LSER 2018 szakmai napon ismét alkalmunk nyílt megmutatni, mi mindenre képes az informatika. Mivel az informatikának a vak és gyengénlátó emberek számára nyújtott olvasási, tanulási, szövegfelismerési lehetőségei rendkívül gyorsan gyarapodnak, időnként nélkülözhetetlen a tapasztalatcsere a látássérült emberek számára fejlesztő informatikusok és a rehabilitációs szakemberek között.

A természettudományos tárgyak tanulásához ma elérhető legkorszerűbb eszközök az XML leírónyelvek, melyek közül a MathML-t és a LaTeX-t a JAWS képernyőolvasó program már tökéletesen olvassa. 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány célja, hogy a matematikai leírónyelveket ne csak tudományos körökben használják, hanem az általános és középiskolai természettudományos tárgyak tanításában is, ezért készítettünk egy, az alapítvány oldaláról mindenki számára ingyenesen letölthető MATHML oktatóanyagot a program használatához.

A tréninganyagnak köszönhetően a látássérült felső tagozatos és középiskolás diákok ugyanazokat a feladatokat oldhatják meg, ugyanolyan értékelés alapján kaphatják meg jegyeiket, mint látó osztálytársaik. A fejlesztés legnagyobb érdeme, hogy a tanár és a diák között egy új kommunikációs csatornát nyit meg. A tanár MathML nyelven elkészített dokumentumban adja át a tananyagot és a házi feladatot, amit a diák a megoldás után szintén ugyanezen a nyelven kidolgozva küldhet vissza. 

Nagy örömünkre szolgált a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének a rendezvény másnapján tett bejelentése, melynek értelmében a 2019-2020-as tanévtől kezdődően az MVGYOSZ a LaTeX-et használja a matematika és fizika tankönyvek digitalizálásához. A szövetség rendkívül fontosnak tartja, hogy minél több tanár és diák ismerje meg és használja a LaTeX és a MathML matematikai leírónyelveket az oktatásban.

A szövetség Facebook-bejelentése itt olvasható: https://www.facebook.com/mvgyosz/

A rendezvényen munkatársaink felhívták a figyelmet az országlicenc nyújtotta lehetőségekre is. Az ország licenc program keretében ma már nemcsak kizárólag Magyarország területén élő/működő látássérült vagy olvasási nehézséggel küzdő emberek és jogi személyek igényelhetnek hitelesítő kódokat a programban elérhetővé tett szoftverekhez. (Ezek a programok: a JAWS for Windows képernyőolvasó, valamint a ZoomText és MAGic képernyőnagyító szoftverek.) 2018 októberétől Európában egyedülálló módon, már a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezők is ingyenesen igénybe vehetik ezeket a szoftvereket.

Az alapítvány azokat a termékeit vitte el a rendezvényre, melyekre tapasztalatai szerint nagy szükségük van a legkülönbözőbb élethelyzetben lévő vak és gyengénlátó embereknek.

Digitális kézi nagyítóink közül a Ruby XL HD-t, a Ruby 7 HD-t és a Traveller HD-t próbálhatták ki a szakemberek, e nagyítók az élet minden területén valóságos minőségi váltást jelentenek, legyen szó munkáról, újságolvasásról, tantermi feladatokról vagy fényképek nézegetéséről.

Vak felhasználók számára ajánlottuk a Clear Reader+ eszközt, mely síknyomtatott dokumentumok, pl. levelek, újságok és könyvek felolvastatására használható. A készülék a szöveget természetes hangon olvassa fel, többnyelvű beszédkimenetet és gyors karakterfelismerést tesz lehetővé rendkívül könnyen megtanulható módon. 

A már ismert Focus 14 Blue Braille-kijelző mellett friss újdonságként mutattuk be az omniReadert és a PEARL kamerát. E két készülék szó szerint másodpercek alatt alakítja beszédhanggá a nyomtatott szöveget.

Az LSER 2018 rendezvényre ellátogató rehabilitációs szakemberek szinte „kézről kézre” adták munkatársainkat, mindenki azt szerette volna tudni, hogy személy szerint az ő ügyfeleinek milyen megoldásokat kínál az informatika. Kollégáink a tőlük megszokott szakértelemmel, készséggel és hitelességgel válaszoltak minden kérdésre.

Köszönjük a részvételi lehetőséget, a rendkívül nagy érdeklődést MATHML tananyagunk, hardvereink és szoftvereink iránt.

Ügyfélszolgálatunk továbbra is készséggel áll minden érdeklődő rendelkezésére, weboldalunkon részletes információval szolgálunk a bemutatott eszközökről, szoftverekről és a MATHML tréninganyagról.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére