Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról hangra – Hírek és cikkajánló

Kiknek és hogyan segít, ha az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány számára ajánlja fel adója 1%-át

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány egyik fő célja, hogy az informatika eszközeivel elérhetővé tegye mindazt, amit a vak és gyengénlátó emberek el akarnak érni. Mi is ez? A leghétköznapibb dolgok: egy e-mail elolvasása a munkahelyen, egyetemi jegyzetek, diplomamunkák megírása számítógéppel, annak az információnak a megtalálása az interneten, hogy mikor megy a következő vonat hazafelé, egy újság átlapozása, a kisunoka felhívása Skype-on. Ebben és még sok minden másban segítünk azokkal a képernyőolvasó és nagyító programokkal, amelyeknek használatával a vak és gyengénlátó emberek is pontosan tudják, mi jelenik meg számítógépük képernyőjén. 2013 decemberében 515 vak és gyengénlátó embernek adományoztunk képernyőolvasó és nagyító programokat, diktafonokat valamint szoftverfrissítéseket. 2014-ben a vak és gyengénlátó emberek egyesületeit, speciális, látássérült gyermekeket oktató iskolákat valamint látássérültek rehabilitációs központjait támogattuk összesen 222 db szoftverfrissítés adományozásával.

Sajnos nagyon sokan vannak még olyan látássérült emberek, akik nem rendelkeznek a számítógép-használathoz számukra nélkülözhetetlen képernyőolvasó vagy nagyító programmal, sőt sokaknak számítógépük sincs. Ezek a vak vagy gyengénlátó emberek – a szükséges eszközök hiánya miatt – rendkívül hátrányos helyzetből indulnak a tanulás, a munkakeresés terén, és nem jutnak el hozzájuk a Lapról hangra honlapjára feltöltött cikkek sem.

Most, adója 1%-ának felajánlásával Ön is sokat tehet azért, hogy alapítványunk az elmúlt 14 évben támogatott több mint 2000 vak és gyengénlátó ember után újabb látássérültek számára adományozhasson képernyőolvasó és –nagyító programot, számítógépet, digitális diktafont és más, a mindennapokat megkönnyítő eszközöket. Átlagosan négy 1%-os felajánlásból egy látássérült ember használt számítógéphez, 12 felajánlásból pedig képernyő nagyító szoftverhez juthat.

A Lapról hangra oldal olvasóinak többsége az adójuk 1%-át és (vagy) egyéb adományozási forrást felajánló, nagylelkű támogatóink jóvoltából juthatott ahhoz a szoftverhez, amelynek segítségével kiválasztja a Lapról hangra oldalon az őt érdeklő cikkeket, és elküldi a hozzájuk kapcsolódó megjegyzéseit, az Önnek szóló köszönetnyilvánításait a felolvasásért.

Kérjük, amennyiben lehetősége van rá, segítsen adója 1%-ának az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány javára történő felajánlásával abban, hogy minél több vak és gyengénlátó ember számára legyen elérhető a speciális szoftverek révén a számítógépes ügyintézés, álláskeresés, tanulás, kapcsolattartás a barátokkal, és végül, de nem utolsó sorban, a Lapról hangra oldalon található cikkek meghallgatása. Minden 1%-os felajánlás abban segít, hogy közösen láthatóvá tegyük a világot.

ADÓSZÁMUNK: 18171776-2-42

„INFORMATIKA A LÁTÁSSÉRÜLTEKÉRT” ALAPÍTVÁNY

Agárdi Szilvi márciusban is az ország iskoláit járta a Lapról hangrát népszerűsítő érzékenyítő előadásával

Szilvi, a munkánkat segítő Vodafone Főállású Angyal az elmúlt hetekben is több budapesti és vidéki iskolába vitte el a Lapról hangra hírét.

A mohácsi Katolikus Nevelési Központ diákjai ámulva hallgatták, milyen szépen énekel Szilvi. A Lapról hangra összefogás rögtön elnyerte nemcsak a diákok, de a tanárok tetszését is. A legkisebbek is elámultak, hogy ilyen apró dolgokkal, mint egy újságcikk felolvasása, mennyire sokat segíthet az ember.

A Budapesti Toldy Gimnázium tanulói kellemes izgalommal várták, hogy milyen is lesz ez az előadás. Voltak, akik azért jöttek el, mert nem találtak még megfelelő helyet az iskolai közösségi szolgálat teljesítéséhez, mások Szilvit szerették volna személyesen megismerni, és azok sem hiányoztak a közönség soraiból, akiket mindig is érdekelt a felolvasás lehetősége, de nem tudták, hogyan kezdjenek neki. Az előadás végére, a sok-sok vicces, játékos feladat után nem egy diáktól lehetett ilyen és hasonló mondatokat hallani: „Nekem nagyon tetszett”, „ez érdekes volt”, „én már tudom, mit fogok felolvasni”.

A budapesti Leövey Gimnáziumban is nagy szeretettel fogadták Szilvit. A közönség itt sem csupán egy lehetőséget látott az iskolai közösségi szolgálatra a Lapról hangrá-ban, hanem azonnal megérezték a felolvasás, a virtuális, de mégis közös újságolvasás és a segítségadás örömét. Minden diák tisztában volt vele, hogy itt leendő barátságokról, a látássérült olvasókkal történő beszélgetésről, és természetesen egy érdekes, bárhonnan végezhető önkéntes munkáról van szó. Sokan határozták el a közönségből, hogy csatlakoznak hozzánk felolvasóként. A leöveys diákokat is nagy szeretettel várjuk felolvasóink közé.

Örömmel fogadunk minden megkeresést, jelentkezést iskoláktól, akik Szilvi személyes példáján keresztül szeretnék megmutatni tanulóik számára, hogy hogyan lehet közösségi szolgálatot végezni úgy, hogy ez ne csupán egy kötelesség, hanem valóban segítség és örömmel megélt tanulási folyamat, megtapasztalások sora legyen. Ha Ön tanárként szeretné, hogy még áprilisban ellátogasson az iskolájába Szilvi, akkor írjon nekünk időpont-egyeztetés miatt a címre!

Válogatás a Lapról hangra 2015. márciusi cikkeiből

1./ Boldogító ételek, örömkeltő molekulák

Előfordult már, hogy azt mondta, „eszem egy kis csokit, hogy boldog” legyek, és utána érezte is, hogy jobb lett a kedve? Gondolkozott már azon, hogy miért van ez így? Milyen jó is lenne, ha egészségesre és közben boldoggá is ehetnénk magunkat? Vagy… Álljunk csak meg, lehet, hogy egyszerűen csak a problémák elkendőzése, hogy az ételektől vagy a mozgástól várjuk, hogy boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak legyünk? Aki meghallgatja ezt a cikket, biztosan elgondolkozik rajta, hogy is vagyunk a boldogsággal, boldogtalansággal, evéssel, mozgással.

2./ „Akkor is segítek, ha nem akarják.” – 1. rész

Lehet-e, szabad-e másoknak akaratuk ellenére is segíteni? Ki képes erre a segítségadásra? Valaki, akinek megvannak a feldolgozott tapasztalatai, kudarcai, örömei és elszántsága arra, hogy másokért dolgozzon. Ferenczi Andrea egy ilyen ember. Ki is ő, mit csinál, milyen volt a gyerekkora? Tanulságos a cikksorozatnak már az első része is.

3./ „Akkor is segítek, ha nem akarják.” – 2. rész

Egy példát hallunk arra, hogyan lehet egy elromlott kapcsolatról, egy folytathatatlan házasságról objektíven, a tanulságokat levonva beszélni. Andrea személyes példáján keresztül gondolkozhatunk el azon, mi minden kell az újrakezdéshez. A riport semmiképpen nem sikerrecept, nem is „Látjátok, így kell csinálni” példatár,”csak” egy életút.

4./ „Akkor is segítek, ha nem akarják.” – 3. rész

Mi kell egy sikeres konferencia megszervezéséhez, résztvevőkkel a világ minden részéről? Mi kell ahhoz, hogy más-más hátterű nőkkel és férfiakkal együtt tudjon dolgozni az ember a nők karrierje érdekében? Hogyan viselkedjen az ember, ha becsmérlő megjegyzésekkel találkozik a nők társadalmi szerepével, képességeivel, tudásával kapcsolatban? Mi kell ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak, amennyire csak lehet, boldogok legyenek a hétköznapok? Ne hagyja ki a cikket, aki kíváncsi a lehetséges válaszokra!

5./ Hogy jobban szeressük az életet

Valóban elképesztően pesszimisták vagyunk mi, magyarok? Tényleg csak morgolódunk, sóhajtozunk, és mindenben a rosszat látjuk? Ha ez így van, miért ne változtassunk rajta? Igen, de hogyan, miért, mit csináljunk? Először is hallgassuk meg ezt a cikket, utána pedig… Majd meglátjuk.

6./ Szabadság és tudatosság (interjú Tompos Kátyával) – 1. rész

„Nem közlekedhetek forgószélként.” – mondja az interjúban Tompos Kátya. Milyen is ő? Gyerekes? Csapongó? Bizonytalan? Vagy éppen az ellenkezője: kiforrott, magabiztos, pontos? Mindegyik és egyik sem? Bolondos, kötelességtudó, helyét kereső? Kicsit megismerhetjük őt, ha meghallgatjuk ezt az interjút.

7./ Szabadság és tudatosság (interjú Tompos Kátyával) – 2. rész

„Adni mindig érdemes”, de hogyan és hol van arra a leginkább szükség, amit és ahogyan adni tud az ember? Milyen is az, amikor valaki sehova nem tartozik? Egyfajta ajándék ez a lebegés? Tele van ez a beszélgetés elgondolkoztató mondatokkal, kérdésekkel, kételkedésekkel.

8./ Szabadság és tudatosság (interjú Tompos Kátyával) – 3. rész

Az interjú harmadik része egy rövid névjegy, amelyből lexikonszerűen megtudhatjuk, mit dolgozott, hol, milyen filmben és darabokban játszott Kátya.

9./ Leckét vettünk boldogságból – 1. rész

A boldogság egy állapot, amire mindenki vágyik vagy valami egészen más? Talán inkább egy képesség, amit tanulni lehet, vagy ami valahol bennünk van, csak elő kell hívni. Mondatokba tömörített sorsok villannak fel, a történetmesélőkben csak egy dolog közös: az, hogy úgy érzik, nincsenek a helyükön, vagy legalábbis boldogabbak szeretnének lenni. Ennek a lehetőségeit keresik közösen egy délelőttön két tréner segítségével.

10./ Leckét vettünk boldogságból – 2. rész

Sokat segíthet, ha kimondjuk, hogy mitől vagyunk boldogok, és mitől nem. Akár le is rajzolhatjuk, amiért köszönetet mondanánk, amiért hálásnak érezzük magunkat. Így talán könnyebb lesz legalább irányt adni magunknak, mit is szeretnénk elérni. Persze a jó irány megtalálásához nélkülözhetetlenek a visszajelzések, a dicséretek is, és az is, hogy mi is éreztessük a környezetünkkel, ha valami tetszik, ha valaminek örülünk.

Jó olvasgatást, érdekes beszélgetést kívánunk a cikkekről.

Mi is a Lapról hangra kezdeményezés

A Lapról hangra oldalon látó önkéntesek olvasnak fel újságcikkeket igazoltan vak vagy gyengénlátó hallgatóknak. Az újságok, folyóiratok túlnyomó többsége kizárólag nyomtatásban jelenik meg, vagy a képernyőolvasó és nagyító programok által nem kezelhető felületen érhető el. A Lapról hangra viszont egyszerűen hozzáférhetővé, sőt letölthetővé teszi ezeket. Portálunk azonban nemcsak a legkülönbözőbb témájú cikkek lelőhelye, hanem egy baráti közösség is, amelynek látó és látássérült tagjait az olvasás szeretete köti össze. A cikkek után található „Hozzászólok” rovatban és a www.vakinfo.hu weboldalon létrehozott fórumtémában olvasóknak és felolvasóknak egyaránt lehetőségük van a cikkek megvitatására.

A regisztrációról

A Lapról hangra olvasóinak és felolvasóinak is regisztrálniuk kell az oldal használatához. Gyakran visszatérő kérdés, hogy miért fontos a regisztráció.

A vak és gyengénlátó olvasók regisztrációja és látássérültségük igazolása azért nélkülözhetetlen, mert különböző törvényi és szerzőjogi előírások miatt kizárólag igazoltan látássérült felhasználók számára tehetjük meghallgathatóvá a felolvasott cikkeket a szabad tartalom kivételével. A regisztráció csupán néhány lépésből áll, és a látássérültséget igazoló irat szkennelt vagy fénymásolt változatának beérkezése után válik véglegessé. Amennyiben bármilyen probléma merülne fel a regisztráció során, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a e-mail címen, hogy segíthessünk a megoldásban.

A felolvasók regisztrációja azért fontos, hogy az általuk felolvasott cikkekkel kapcsolatban (pl. az írás pontos megjelenési helyének és idejének vagy esetleges technikai kérdéseknek a tisztázására) fel tudjuk velük venni a kapcsolatot. Természetesen a felolvasóknak is örömmel rendelkezésére állunk a regisztrációval és a technikai kérdésekkel kapcsolatban a e-mail címen.

Technikai tanácsok a felolvasóknak

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatnak, amely megkönnyíti az olvasók számára az Önök által beküldött cikkek közötti eligazodást, és javítja a felolvasás hangminőségét. 10 MB a feltöltési korlát, ezért a hosszabb cikkeket több részben kell feltölteni.

Kérjük, hogy a cikkek beküldésekor mindig adják meg:

        a cikk címét (többrészes esetén számozva),

        az újság nevét,

        a megjelenés évét (ne írjanak évfolyamot!),

        lapszámot vagy hónapot, napilapoknál dátumot.

Jelezzék azt is, milyen témakörökbe sorolható be az adott írás. Ez a későbbi címkézés miatt jelent segítséget, hiszen az olvasók nemcsak újságok címére, hanem témakörökre is rá tudnak majd keresni.

Figyeljenek a felvétel hangminőségére és hangerősségére.

Technikai problémáikkal bátran keressenek bennünket.

Szabad tartalom

Örömmel ajánljuk minden kedves olvasónk és felolvasónk figyelmébe a Lapról hangra oldalon elérhető Szabad tartalom kategóriát. Az itt található információk regisztráció nélkül is meghallgathatóak.

A Lapról hangra csapata

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére