Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról Hangra cikkajánló 2020. június

Bár a koronavírus-járvány szerencsére már leszálló ágban van, az élet visszatér a rendes kerékvágásba, a Lapról Hangra közösség önkéntes felolvasói továbbra is olyan lelkesedéssel olvassák a cikkeket, mint korábban. Nemcsak a cikkek mennyisége, hanem a cikkek terjedelme is megnőtt, így ebben az ajánlóban több olyan cikk is szerepel, amely több részből áll. Úgy látszik, a tavaszi zsongást forró nyári pezsgés követi, amit nagyon szeretünk.

Az ajánlóból sajnos kimaradt rengeteg további fontos cikk, ezért arra biztatjuk kedves olvasóinkat, hogy ne csak az ajánlott cikkeket nyissák meg, hanem mind azt, ami a kedvükre való. Köszönjék meg önkénteseinknek ezt a rengeteg értékes munkát!

Tudomány kontra álhírek

Mörk Leonóra cikke kiváló körültekintéssel foglalja össze a védőoltások és az oltásellenesség történetét, ezek társadalmi hatásait, a média és a nagy techcégek szerepét.

Van fény az alagút végén? Talán megtudhatjuk Bajnok Boritól, aki ez úttal is remekül olvassa fel az egyébként nem túl könnyű nyelvezetű, de nagyon alapos cikket.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Tudomany-kontra-alhirek

A főnyeremény

Megjelent a Nők Lapja 2020. évi 21. számában.
Kulcsár Ildikó tárcanovelláját Bajnok Bori átérző felolvasásában hallhatjuk. Igen, nagy súlyú novella ez, nem véletlen, hogy néha Bori is az izgalomtól reszketve ereszti ki a levegőt, pedig ő „csak” tolmácsolója mások valós vagy elképzelt gyötrelmeinek.

Nehéz szembesülni súlyos, fájdalmas hazugságokkal, még ha azok esetleg csak az írói képzelet szüleményei is.

Link ehhez a zseniális novellához: http://www.laprolhangra.hu/cikk/A-fonyeremeny

A kislány három évig teljesen néma volt, majd egy nap megszólalt, és ezt mondta:

A cikk címe kattintásvadász. Így nevezzük a tartalom nélküli című, kattintásra felhívó cikkeket. A kattintások célja általában nem más, mint a hirdetések megtekintésére való ösztönzés, a cikk tartalma általában mellékes, a bulvárlapok előszeretettel élnek ilyen technikával.

Mégis, kattintásvadászat ide, bulvárlapok oda, az autizmus egy olyan rendellenesség, melyről mindenkinek érdemes tudnia. Ez a – Blikkben megjelent – cikk egy életszerű példát kiragadva, jól összegző rápillantást enged az érdeklődők számára. Köszönjük Sisa Anna felolvasását.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/A-kislany-3-evig-teljesen-nema-volt-majd-egy-nap-megszolalt-es-ezt-mondta

Dzsungelmisszió

Milyen az, amikor egy nehéz életút értelmesen teljesedik be?

Milyen az, amikor eltérő kultúrkörben élő emberek az eltérések ellenére is hasonlóképpen gondolkodnak és jutnak közös nevezőre?

A Népek Missziója című lapban Rostás Sándor atya megható beszámolója elevenedik meg.

Köszönjük Porubszki Dóra kedves, beleérző felolvasását.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Dzsungelmisszio

Házi őrizet, x. nap

Krúdi Tamás cikke a Nők Lapja 2020. évi 16. számában jelent meg. Ahogy az alcíme is mutatja, a szerző Pilinszky János gondolatait szűri át magán.

Sikerül vajon az áttörés? Mind ezt csak ennek a remek cikknek a végén tudhatjuk meg. De addig is: nagyon olvasmányos stílusban, remek humorral átszőtt gondolatokban ismerhet ki-ki saját magára, a lassan múló karantén még eleven emlékére.

A cikket a remek irodalmi érzékkel megáldott, évek óta alázatosan a segítségünkre siető Bajnok Bori olvassa fel. Köszönettel tartozunk kitartó, szorgalmas munkájáért, példaképe lehet minden újonnan csatlakozó önkéntesnek, nekünk pedig, ha csak a hangokon át is, de már régi ismerősünk.
Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Hazi-orizet-x-nap

Szerepben élni, szerepben maradni

Interjú Törőcsik Franciskával

Megjelent a Szív című lap februári számában.

Törőcsik Franciskát manapság sokan ismerik és szeretik. Nem kell ahhoz hatvan-hetvenéves színészlegendának lenni, hogy valaki egy ország kedvence lehessen, fiatalon, ragyogón is van erre esély.

Olvashatunk az interjúban az álmokról, a spiritualitásról, a szakmának a laikusokat érdeklő jellegzetességeiről egyaránt.

A cikket Gcluca olvassa fel három részben, ez úton is köszönjük ezt az igen szépen tagolt, értelemtükröztető felolvasást, melyben egyetlen botlás sem volt, remek munka.

Aki Törőcsik Franciska hangját szeretné hallani, letöltheti a Bodor Tibor online hangoskönyvtárból Grecsó Krisztián: Vera című könyvét az ő felolvasásában is.

Linkek a cikkhez:

Első rész: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Szerepben-elni-szerepben-maradni-1-resz
Második rész: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Szerepben-elni-szerepben-maradni-2-resz
Harmadik rész: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Szerepben-elni-szerepben-maradni-3-resz

Az orvos, aki feltalálta a kézmosást

A Nők Lapja 2020. évi 20. számában megjelent cikket Bajnok Bori tolmácsolásában olvashatjuk Semmelweis Ignácról. Az ismétlés a tudás anyja, mondhatnánk. A cikkben szereplő információk nem frissek, nem szenzációsak, mind összesen egy, a laikusoknak szóló tudományos ismeretterjesztő cikk rengeteg tanulsággal. A legfontosabb: a kézmosás hasznossága, értelme, de emellett legalább ennyire fontos, hogy milyen hibát nem szabad elkövetni: egy embert nem szabad méltatlanul semmibe venni. Ha pedig utólag fedezzük fel tettének nagyszerűségét, az ő szempontjából már késő.

A cikk egyúttal szól a keresőóriás befolyásoló erejéről, de sokkal inkább arról, hogy milyen gyarló is tud lenni az ember, amikor ahelyett, hogy alázattal fordulna a tudomány felé, a tudományos fejlődés kerékkötőjévé válik. Ismerős, amit Semmelweis-szel szemben elkövettek, ilyesmi ma is előfordul, de a mértéke és módja: az az igazán döbbenetes.

Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Az-orvos-aki-feltalalta-a-kezmosast

Mi mire való?

Hogyan tanulják meg a kisgyermekek a tárgyak használatát, jellemzőit?

Talán bele sem gondolunk, ők milyen „elvek” mentén ismerkednek világunkkal, egyszerűen: ösztönösen irányítjuk őket. Ez a fajta ismerkedés néha jól sikerül, néha nem, de idővel minden a helyére kerül. Pető Réka pszichológiai szemszögből elemzi, hogyan működik ez a tanulási folyamat. A cikket olvasva talán könnyebben tudjuk segíteni a kicsiket ezen a – rögtelennek egyáltalán nem mondható – úton.

Megjelent: a Mindennapi Pszichológia 2017. évi 5. számában, köszönjük Tímea felolvasását.

A cikk két részben érhető el:

Első rész: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Mi-mire-valo-1
Második rész: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Mi-mire-valo-2

Üvegfal-sorozat

Ebben az évben sokan kiemelt figyelmet fordítanak a családon belüli erőszak elkerülésére, a bántalmazás megakadályozására. Reméljük, nemcsak beszélünk róla, hanem a végeláthatatlan beszédeket végre tettek is követik.

Ne feledjük: előbb-utóbb mindenkinek lesz családja. A szerencsésebbeknek már a születésüktől fogva, a kevésbé szerencséseknek később.

De akárhogy is alakul az élet, a család mindenkinek az a végső zug, végső menedék, ahová az élet viharai, nehézségei elől menekülhet. Vigyázzunk rá, becsüljük meg, mert ha nem bánunk vele jól, és nincs hová menekülni, mindenkinek pokollá tesszük az életét, ami nemcsak hogy nem múlik el nyom nélkül, hanem előidézheti a rossz minták továbbörökítését is.

A folytatásokban közölt regény (mondhatnánk, tárcaregény, ha a hozzáértők megfogalmaztak volna ilyen műfaji kategóriát) szerzője Dobray Sarolta, megjelent a Nők Lapja 2020. évi 15–19. számaiban.

A sorozatot Bajnok Bori olyan átéléssel, beleérzően olvassa fel, hogy néha nem tudunk úrrá lenni a döbbenetünkön. Köszönjük ezt a rengeteg és remek munkát!

A sorozatot végigolvasva úgy tűnik, még folytatódni fog, mivel az eddigi hat részből még nem rajzolódott ki a történet íve, csak annak részletei.

Linkek a cikkekhez:

Első rész: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Uvegfal-1-Lena
Második rész: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Uvegfal-2-Peter
Harmadik rész: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Uvegfal-3-Lena
Negyedik rész: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Uvegfal-4-Peter
Ötödik rész: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Uvegfal-5-Lena
Hatodik rész: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Uvegfal-6-Peter

Alexa, teljesítsd a kívánságom!

Mörk Leonóra cikke a Nők Lapja 2020. évi 20. számában jelent meg. A virtuális asszisztensekről kíván egy átfogó körképet felvázolni, beleértve a pozitívumokat és a negatívumokat.

Köszönjük Bajnok Bori felolvasását.
Link a cikkhez: http://www.laprolhangra.hu/cikk/Alexa-teljesitsd-a-kivansagom

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére