Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Képzés látás-és hallássérülteknek

A Microsoft támogatásával létrejött program fontos segítséget jelent a fogyatékkal élõknek a digitális írástudás megszerzésében – írja a Computerworld. Az év végéhez közeledve meghatározó mérföldkõhöz érkezett a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlõségéért Közalapítvány (FSZK) látás- és hallássérült emberek számára kifejlesztett képzési programja, melyet a Microsoft Korlátlan Lehetõségek Program segítségével hívtak életre. A nyolc településen induló informatikai képzési programok közül elsõként a szombathelyi fogyatékossággal élõk számára indult el a tanfolyam, ennek a szombathelyi Regionális Képzõközpont ad otthont. A következõ hónapokban további tanfolyamok indulnak majd Pécsett, Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Békéscsabán és Kecskeméten is a helyi Regionális Képzõközpontokban. A budapesti oktatáshoz a megfelelõen akadálymentesített helyszínt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság biztosítja.

A Fogyatékosok Esélye Közalapítvány – az FSZK jogelõdje – 2006. márciusában a Microsoft Unlimited Potential (Korlátlan Lehetõségek) programjának keretében 65 ezer dolláros pénzügyi juttatásban és hasonló értékû szoftvercsomagban részesült. Az azóta eltelt idõben a pályázat elsõ két szakasza sikeresen lezárult, elkészült a speciális tananyag a hallás- és látássérültek IT oktatásához, illetve befejezõdött az oktatók speciális képzése is. A tanulókat 23 speciálisan felkészített oktató képzi majd. További eredmény, hogy az országos képzési programnak otthont adó Regionális Képzõközpontokat és a budapesti NJSZT központot a képzésre való felkészítés keretében akadálymentesiteni is sikerült a Microsoft támogatásával.

A központok mindegyikében a fent említett két célcsoport számára csoportonként 10-10 fõvel egy-egy tanfolyam indul majd – így a pályázati program végére összesen 160 fõ részesülhet speciális, testreszabott informatikai oktatásban; a tanfolyam végén, 2008. áprilisában a tanulók ECDL Start Alap vizsgával bizonyíthatják megszerzett tudásukat. A kurzus tananyaga, a kiegészítõ anyagok és az oktatás egyaránt ingyenesek. Az FSZK és a Microsoft reményei szerint a program lezárásával a képzési program önállóan is tovább él majd, hiszen a tananyag kifejlesztésével és a speciálisan kiképzett oktatók segítségével bármely Képzõközpontban igény szerint újabb és újabb tanfolyamokat lehet hirdetni a jövõben is.

Magyarországon köztudottan rendkívül nehéz a látás- és hallássérült emberek a munkaerõpiacon való elhelyezkedése. A Microsoft meggyõzõdése – amit a jelentkezõk visszajelzései is igazolnak -, hogy ezek a kurzusok az országban élõ 53 500 látás- és 83 000 hallássérült ember számára (KSH 2001. évi népszámlálási adatok) nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a digitális írástudás megszerzésében, munkalehetõségeiben és ezáltal esélyegyenlõségük megteremtésében.

Forrás: http://computerworld.hu/kepzes-latas-hallasserultek.html

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére