Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

JOGos érdek – EU-s akadálymentességi jogok érvényesítése az internet világában

2023.09.16.

Európai Unió logó
Az alapítvány 2023 márciusban nyújtott be pályázatot az Európai Unió Közös Értékeink programjának „Fejlődésben – intézményfejlesztési és projektpályázatok” elnevezésű kiírására. A beadott 190 pályázat közül az alapítvány pályázata bekerült a 26 nyertes projekt közé.

A webes akadálymentesség kérdéseivel és az akadálymentességi jogok érvényesítésével foglalkozó projektet 2023.09.01. és 2024.12.31. között bonyolítjuk le megyei egyesületi partnereinkkel együtt.

A projektről

Bár a közszféra honlapjainak, jogszabály szerint, akadálymenteseknek kellene lennie a hátrányos helyzetű felhasználók számára, a legtöbb honlap nem felel meg az elvárásoknak. A kezdeményezés egyrészt az érintett honlapok ilyen szempontból történő vizsgálatát tűzte ki célként, másrészt a látássérült jogászokat kívánja támogatni jogszabályi információs portálok akadálymentessé tételével és képzések révén képessé tenni arra, hogy értő módon tudjanak fellépni a jogsértő gyakorlatokkal szemben.
A megvizsgált honlapok kapcsán tanulmány készül, ami széles körben kerül terjesztésre, illetve kapcsolódó kampány is segíteni fogja azt, hogy minél többen információt szerezzenek a témáról, és ha indokolt, megfelelő formában panasztételeket is be tudjanak nyújtani. A szakmai tevékenységet tehát érdekérvényesítő állampolgári kezdeményezések is ki fogják egészíteni.

A projektbe bevont partner-egyesületek

Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete

Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete

Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete

A projekt az Európai Unió „Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” (CERV) programjának támogatásával valósul meg. Az Európai Bizottság támogatása nemjelenti a projektben megvalósított tevékenységek tartalmának jóváhagyását, amely kizárólag az azt megvalósítók álláspontját tükrözi, valamint a Bizottságnem tehető felelőssé ezen információk bárminemű felhasználásáért.

 

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére