Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Honlapok egyenlő esélyű hozzáférését támogató fejlesztéseket készített az Infoalap

2024.04.08.

A Vodafone Digitális Díj logójaAkadálymentes honlapok tervezését, készítését és használatuk gyakorlását kívánja elősegíteni most közreadott fejlesztéseivel az Informatika a Látássérültekért Alapítvány. A most elérhetővé tett oktatóvideók és webes mintamegoldások, valamint a képernyőolvasó programok által optimálisan használható webes felületek bemutatásával egy ingyenesen elérhető tudásbázist készített az alapítvány.

A webprogramozók és cégek döntéshozói részére közzétett anyagokból az érintettek tájékoztatást kapnak arról, hogy mit és hogyan tehetnek annak érdekében, hogy a vállalkozások és intézmények honlapjai megfeleljenek a jelenlegi és a rövidesen életbe lépő európai uniós akadálymentességi előírásoknak. A látássérült felhasználók pedig egy, mindenki számára hozzáférhető, webes környezetben gyakorolhatják a honlapok használatát.

Az online munkavégzés, ügyintézés, vásárlás és tanulás iránti megnövekedett igény felgyorsította a digitalizációt, ám emiatt az akadálymentességi problémák is fokozottabban jelentkeznek. Az Európai Unió törekszik a digitális akadálymentesség egységes szabályozására. Évek óta hatályos rendelkezések vonatkoznak a közszférabeli szervezetek honlapjaira és mobilalkalmazásaira, míg a digitális termékeket, szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások esetén 2025. június 28-tól kezdve kell alkalmazni az újabb uniós szabályokat.

A most elkészült webes mintamegoldásokból a webprogramozók megtanulhatják annak alapjait, hogyan tehetik a cég honlapját a törvényi előírások szerint akadálymentessé. E mellett az egyetemes tervezésről és az akadálymentességi szabványról szóló oktató videófilmek is segítenek a megszerzett tudást beépíteni a fejlesztői szemléletbe. Akadálymentes honlapról akkor beszélhetünk, ha a fogyatékkal élő felhasználók mellett az idősek, az alacsony informatikai képzettségű emberek és a többi hátrányos helyzetű célcsoport tagjai is mind használni tudják az adott honlapnak ugyanazt a változatát.

Az egyetemes tervezés illusztrációjaként különböző korú és különböző fogyatékossággal élő embereket ábrázoló grafika.Az „Oktatóvideók az akadálymentességről” c. aloldalról elérhető anyagok útbaigazítást adnak az akadálymentes honlapok egyetemes tervezésével, fejlesztésével, tesztelésével és használatával kapcsolatban. Kitérnek a webes akadálymentességet érintő szabvány követelményeire, ezekhez magyarázatokat fűznek, valamint a webfejlesztők számára közvetlenül hasznosítható példákat és megoldásokat kínálnak. A videókban elhangzottak szöveges átiratként is elérhetőek.

A „Jó megoldások – akadálymentes webes komponensek” c. aloldalon olyan webes mintakomponensek és példák kerülnek bemutatásra, amelyek megoldásokat kínálnak akadálymentes honlapok kialakításához. A példákban többnyire olyan népszerű komponensfajták szerepelnek, amelyek nem találhatóak meg a HTML alapvető elemtípusai között, de a weboldalakon gyakran előfordulnak.

A „Böngészésre fel!” c. aloldalon átfogó tréninganyag található a JAWS for Windows képernyőolvasó program használatához. Ez elsődlegesen a látássérült felhasználók számára készült a webböngészés megtanulásának elősegítésére, ugyanakkor ennek révén a webfejlesztők is betekintést nyerhetnek abba, hogy a képernyőolvasó programot használók hogyan tudják böngészni a különféle weboldalakat.

Az akadálymentes webes komponensek gyűjteménye és az oktató videófilmek a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készültek a Vodafone Digitális Díj program keretében.

Az új fejlesztések az alapítvány honlapjának menürendszeréből a Megoldások almenü Akadálymentesség menüpontján keresztül érhetőek el. Közvetlen hivatkozás: https://www.infoalap.hu/egyetemes

Bízunk benne, hogy az érdeklődők, és különösen a webes fejlesztéssel foglalkozó szakemberek a gyakorlatban is hasznosítják majd az erről a weboldalról szerzett ismereteket!

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére