Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Hiánypótló informatikai oktatási anyagok látássérült felhasználóknak és segítőiknek

Fiatal látássérült felhasználó laptop előttÖrömmel jelentjük be, hogy alapítványunk a mai napon elérhetővé tesz több mint egy tucat hiánypótló informatikai oktatási anyagot látássérült felhasználók és segítőik számára. A kiadványokat a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet (NSZI) megrendelésére, a Látássérült személyek infokommunikációs segítője című képzés keretében készítették el munkatársaink.

Az elsősorban kezdő szintű számítógép felhasználók, valamint segítőik és oktatóik számára készített oktatási anyagok az egyes témák alapismereteit tartalmazzák, emiatt rövidebbek és lényegre törőbbek a részletes lehetőségeket bemutató ECDL tananyagainknál. Kiadványainkat elsődlegesen azoknak ajánljuk, akik csak a legfontosabb hardver- és szoftverkezelési információkra kíváncsiak.

A számítógépes billentyűzet ismertetése dokumentumban bemutatjuk a klaviatúra billentyűcsoportjait, az egyes billentyűk funkcióit és azt, miként érdemes elkezdeni a tízujjas gépírás tanulását. Emellett ismertetjük a leggyakrabban használt billentyűparancsokat is.

Elkészítettük a Windows, Beszélő Linux és a Mac OSX operációs rendszerek használatába bevezető oktatási anyagokat, melyek az operációs rendszerek kezeléséről tartalmazzák a legfontosabb információkat.

A látássérült felhasználók körében is a Windows a legelterjedtebb operációs rendszer, és mostanra kisegítő lehetőségei is sokat fejlődtek. A gyengénlátó és vak emberek számára használható Windows nagyító és képernyőolvasó lehetőségekről készült oktatási anyagainkban bemutatásra kerülnek a legfontosabb szolgáltatások és funkciók.

A Braille-írást szerető és használó emberek számára készült kiadványunkban, egy általános ismertetés mellett a Magyarországon legelterjedtebb Focus Blue és OrbitReader Braille-kijelzők JAWS képernyőolvasó programmal történő használatát mutatjuk be.

Mivel az Internet egyre fontosabb szerepet tölt be az emberek életében, ezért a világhálón való szörföléshez is készítettünk oktatási anyagot, amelyben a Microsoft Edge web-böngészőn keresztül mutatjuk be a weboldalak és az Internetes szolgáltatások használatát.

Az elektronikus levelezés kezelésének megkönnyítéséhez készítettük el a Mozilla Thunderbird levelező program használatának ismertetését.

A látássérült emberek körében népszerű az Apple cég által fejlesztett és értékesített iPhone mobiltelefon. A készüléken elérhető kisegítő lehetőségek nagymértékben megkönnyítik a vak és gyengénlátó emberek mindennapjait. Az iPhone oktatási anyagunk bemutatja az operációs rendszer lehetőségeit és a kisegítő szoftverek használatát.

A Magyarországon elterjedt optikai karakterfelismerő szoftvereket és szolgáltatásokat bemutató kiadványunkból megismerhetik a képernyőolvasó szoftverek OCR lehetőségeit és a népszerű szövegfelismerő programok használatát.

Az Akadálymentes dokumentumkészítésről írt kiadványunkban ismertetjük azokat az eljárásokat, amelyekkel a Word, PDF és HTML dokumentumokat akadálymentessé lehet tenni a hátrányos helyzetű felhasználók számára. Ezen ismeretek alkalmazásával nagymértékben javulhat a dokumentumok egyenlő esélyű hozzáférhetősége.

A számítógépeknél könnyebben kezelhető digitális nagyító és felolvasó készülékeket bemutató kiadványunkban a nemzetközileg legnagyobb gyártó termékkínálatából adunk összegző és összehasonlító tájékoztatást.

Kiadványaink szabadon letölthetőek alapítványunk honlapjáról, az alábbi hivatkozásról:

infoalap.hu/tananyagok

Bízunk benne, hogy oktatási és tájékoztató kiadványainkkal felbátorítjuk azokat a látássérült embereket, akik még csupán érdeklődnek a számítógép és internet-használat iránt. Megkönnyítjük továbbá a kezdőszintű felhasználók tanulását, ismeretszerzését, valamint hasznos segédleteket biztosítunk a segítő és az oktatást végző szakemberek számára!

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére