Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

„Ez a számítógép a régihez viszonyítva egy szupergyors eszköz”

Szabó József

Interjú Szabó Józseffel

2021-ben számos látássérült ember élt azzal a pályázási lehetőséggel, melyet az Informatika a Látássérültekért Alapítvány hirdetett meg. A felújított számítógépek egyikét az ötvenöt éves Szabó József nyerte el. A megpályázott eszközről és mindennapjairól az Infoalap munkatársa kérdezte.

1983-ban végeztem el a középiskolát, amikor még szakmunkásképzőnek hívták; gépszerelő a szakmám. Még abban az évben el is helyezkedtem az első munkahelyemen, a Villamosszigetelő és Műanyaggyárban. Ott dolgoztam egészen 2000-ig. Ekkor történt, hogy levált a retinám az egyik szememen, de a másik sem volt tökéletes. Mindig erősen rövidlátóként éltem és dolgoztam. Egy évig voltam táppénzen, egyik műtét követte a másikat. Az ötödik műtét sem hozta meg a várt gyógyulást: azóta csak az egyik szememmel látok. Az akkori üzemorvos nem engedett dolgozni, ekkor kezdődött a leszázalékolás folyamata. 2000 után még dolgoztam pár évet egy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégnél, 2013 óta nem dolgozom.

– Mi a kedvenc időtöltése?

Kertes házban lakom, itt mindig van valami tennivaló.  Van az udvarban pár tőke szőlő és néhány gyümölcsfa, ezek mindig adnak egy kis elfoglaltságot, ezen felül nyáron egy kis  fűnyírás színesíti a teendőket.

Időtöltésként szeretek sétálni, túrázni, régebben kerékpároztam is.  Ha kint rossz az idő, akkor  zenét hallgatok, de érdekel a számítástechnika és a foci is. Régebben még rúgtam  én is a labdát, ma már inkább csak nézem, Illetve hallgatom.

– Honnan értesült a pályázatról?

A pályázatról az interneten értesültem, ha jól emlékszem, az Infoalap honlapjáról. A számítógépet, mint a felhasználók többsége, weboldalak böngészésére, zenehallgatásra, e-mailek küldésére és fogadására használom.

– Miben jelent segítséget a számítógép a mindennapjai során?

Különböző ügyeket intézek számítógépről: például internetes vásárlás, banki  ügyek, időpont-foglalás orvoshoz, okmányirodába.

– A pályázaton elnyert számítógép milyen tekintetben hozott változást az életében?

Nagy változást nem hozott az új gép: már előtte is volt egy muzeális darab a birtokomban, ami rettentő lassú volt, de ez a számítógép a régihez viszonyítva egy  szupergyors eszköz. Nem kell hosszú időt tölteni a monitor előtt, hogy végre betöltsön egy oldalt vagy megnyisson egy alkalmazást.

Köszönjük Józsefnek, hogy elvállalta ezt a beszélgetést!

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére