Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Előadás a Lapról hangrá-ról a Petőfi Gimnáziumban

Agárdi Szilvit szinte biztosan nem kell bemutatnunk honlapunk olvasóinak. Van, aki a Voice válogatóiból ismeri őt, mások már a kezdetektől fogva figyelemmel kísérik pályájának alakulását, és biztosan akadnak olyanok is, akik emlékeznek rá, hogy néhány éve a Vodafone angyalaként dolgozott nálunk Szilvi. Most újra az Infoalap munkatársai között köszönthetjük őt. Feladatai közé tartozik Lapról hangra kezdeményezésünk népszerűsítése. Ennek, mivel lelkes újságolvasó, szívesen tesz eleget.

December 1.-jén a budapesti Petőfi Gimnáziumba látogatott el Szilvi, hogy meséljen az iskola tanulóinak alapítványunkról és természetesen a Lapról hangráról, amely nagyszerű lehetőséget biztosít az iskolai közösségi szolgálat teljesítésére. Több mint száz diák gyűlt össze, hogy egy rendhagyó, érzékenyítő osztályfőnöki órával kezdjék a péntek reggelt. Volt, aki nem titkolta örömét, hogy egy másik óra helyett ülhet be az előadásra, mások találgatták, miről is lesz szó, és olyanok is akadtak, akik azt remélték, hogy megtudhatnak valamit Szilvi fellépéseinek kulisszatitkairól.

A rövid bemutatás után, amire talán szükség sem volt, mert mindenki ismerte Szilvit, megkezdődött az előadás. Szilvi egy személyes bemutatkozással indított, és mivel alig idősebb a jelen lévő diákoknál, az ő nézőpontjukból tudta érzékletessé tenni, milyen jól jön a képernyőolvasó és nagyító program, amikor érettségire készül az ember, vagy az egyetemi vizsgáihoz keres anyagot az interneten. Közbeszúrt kérdésekkel, játékos feladatokkal vonta be a hallgatóságot a közös gondolkodásba. Természetesen nem maradtak el a korábban már nagy sikert arató szimulációs szemüvegek sem, amelyek segítségével bárki kipróbálhatja, mennyit látnak azok, akiknek a különböző szembetegségek miatt romlik a látásuk. A látássérültségeket szimuláló szemüvegekkel történő közlekedés, olvasás igazán megdöbbentette a gyerekeket, mert valamit megéreztek abból, hogy nemcsak arról van szó, hogy jót nevetgélhetünk egy osztálytársunkon, aki nem birkózik meg például az újságolvasással, hanem beléjük hasított a felismerés, hogy „az én nagymamám is egyre rosszabbul lát, meg, hányszor is mentem el a szomszéd bácsi mellett, aki a bolti polcokon keresgélt valamit." A gimnázium igazgatója maga is próbát tett az egyik szimulációs szemüveggel.

Szilvi a játékos, érzékenyítő feladatok mellett könnyen érthető és hasznos tippeket adott ahhoz is, hogyan lehet a lehető legjobban segíteni, ha valaki látássérült járókelővel találkozik az utcán. Megemlítette, hogy a segítségnek nemcsak az az egyetlen formája, hogy átkísérünk valakit a zebrán, hanem például az is, ha felolvasunk egy-egy újságból. Hangsúlyozta a Lapról hangra kezdeményezés összekötő szerepét látó felolvasók és látássérült olvasók között, kiemelte, hogy milyen előnyei vannak annak, ha valaki Lapról hangrá-sként végzi az iskolai közösségi szolgálatot. Végül azt is elárulta, hogy miért szeret jobban a Lapról hangra oldalon keresztül újságot olvasni, mint számítógéppel.

Az előadás után sokan Szilvi köré gyűltek, kifaggatták a Lapról hangra önkénteseihez történő csatlakozás apró lépéseiről. Köszönjük a sok érzékeny diák érdeklődését, reméljük, hogy nemsokára a Petőfi Gimnázium tanulóival is találkozhatunk a Lapról hangra felolvasói között.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére