Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Egy hang az ELTE-ről

Luca kellemesen lágy hangjával és szorgalmával gyorsan a legtöbb cikket feltöltők táborába került. Felolvasásainak értékét növelte, hogy olyan folyóiratból olvasott fel, ami eddig nem szerepelt a katalógusunkban. Emellett olyan témákat is választott, melyek a hétköznapi életünkben is hasznossá válhatnak, ilyen például a párkapcsolati tanácsadások vagy a házassági krízisek kezelése. A héten Lucát interjúvolta meg a Lapról Hangra szerkesztősége.

Hol találkoztál a Lapról Hangra oldalunkkal?

A Lapról Hangra kezdeményezéssel egy egyetemi szabadon választható kurzus keretein belül találkoztam. Megadott óraszámú önkéntes tevékenységgel teljesíthettük a tárgyat, különböző lehetőségek közül választva. Itt mutatkozott be az Informatika a Látássérültekért Alapítvány is, akik felolvasókat kerestek.

Mióta olvasol fel látássérült hallgatóknak?

Az említett kurzust 2018-ban végeztem el, akkor töltöttem fel az első általam felolvasott cikket a honlapra. Ezt kisebb kihagyás követte, majd idén – a járványhelyzetre való tekintettel – olyan otthonról is végezhető, látássérült személyeket segítő tevékenységre volt szükségem, amit a tanulmányaim lezárásához szükséges gyakorlatba be tudok számítani. Így tértem vissza a Lapról Hangra keretein belül végzett felolvasáshoz.

Miért kezdted el?

Eddigi válaszaimból jól látszik, hogy önkéntes tevékenységeinkkel magunknak is kedvezhetünk. Ha időnk nem is engedi a rendszeres önkénteskedést, találhatunk megoldást, hogy néha mégis alkalmat teremtsünk rá. Így mondhatom, hogy ugyan kíváncsiságból kezdtem el felolvasni, de amikor lehetőségem nyílt, vissza is tértem hozzá.

Milyen témában, cikkeket szeretsz felolvasni?

Legtöbbet A szív, illetve a National Geographic magazinokból olvastam. Utóbbit sokan ismerik és szeretik, izgalmas tudással gazdagítja havonta olvasóit. Előbbinek minden hónapban van egy alapgondolata, amit igyekszik cikkeivel körbejárni. Mivel ebből a folyóiratból még soha senki se töltött fel cikket, úgy gondoltam itt az alkalom.

Mesélj egy kicsit magadról! Hány éves vagy? Végzel-e más önkéntes munkát? Van-e látássérült ismerősöd?

Idén végeztem az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán, értelmileg akadályozottak és látássérültek pedagógiája szakirányokon. Gimnázium eleje óta erre a pályára készültem, csak a szakirányválasztásban voltam bizonytalan. Az egyetem első évében azonban már biztos voltam, hogy az egyik a látássérültek pedagógiája lesz. Ekkor kezdtem el igazán látássérült gyerekekkel, felnőttekkel találkozni. Korábban sérülteket nyaraltató táborban már önkénteskedtem, ott szerettem meg igazán a gyógypedagógiát.

Kinek és miért ajánlanád ezt az önkéntes munkát?

Szívesen ajánlom mindenkinek, aki maga is szeret olvasni, és megosztaná ezt az élményt látássérült embertársaival. Nincs se helyhez, se időhöz kötve, és ha már úgyis ledőlünk olvasni, miért ne nyomjuk meg a „Felvétel”-t? Egy 10 perces cikk – némi gyakorlattal – kb. 5 percnyi utómunkával már hozzáférhetővé is válik a Lapról Hangra oldalon. Külön öröm, amikor egy látássérült felhasználó megköszöni a cikk feltöltését az erre szolgáló gombbal. Be is állítottam, hogy erről értesítést kapjak, hiszen ennél jobb visszaigazolás nincs!

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére