Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Cikkajánló – 2023. március

Kedves Olvasóink!

Márciusban is számtalan témában és számos kiadványból érkeztek hozzánk cikkek, amelyeket önkéntes felolvasóink választottak ki érdeklődésüknek megfelelően. Ezekből válogattuk ki márciusi cikkajánlónkat, fogadják szeretettel!

1. Óvónő legyek, vagy influenszer?

A kérdés jogos, ugyanis az elsődleges szempont, ha pályát választanánk, hogy anyagilag miképp alakul a jövőnk, ha például óvónőnek mennénk. A lehetőségekkel szembesülve felmerül a kérdés, nem lenne kifizetődőbb inkább influenszernek menni? Ezt a „foglalkozást” választva ugyanis tízszer annyit kereshetnénk, mint például diplomás ápolóként, és műkörmösként többet, mint óvónőként. Miképp választhatnak helyesen a mai tinédzserek? Hogyan várható el tőlük, egyáltalán elvárható-e, hogy helyesen válasszanak? Oktatáskutatók szerint a ma még létező szakmák mindössze tizenöt százaléka marad meg hét év múlva. Hallgassák meg a nagyon is érdekes részleteket Zsenilia felolvasásában, köszönet neki érte!

A cikk itt érhető el: Óvónő legyek, vagy influenszer?


 

2. Csilagjegyek és drágaköveik

Akik hisznek benne, úgy gondolják, szerencsét hoznak a drága- vagy a féldrágakövek. Mégsem mindegy, hogy csillagjegyünk szerint melyiket rendelte hozzánk az asztrológia, mert az segíthet nekünk a legtöbbet. Önhöz melyik drágakő passzol csillagjegye szerint? A cikkből kiderül.

Köszönjük a felolvasást, RRA!

A cikk itt érhető el: Csilagjegyek és drágaköveik


 

3. Magic Mike utolsó tánca

A filmvilág folyóiratában jelent meg a rövid elemzésnek nem, inkább erős kritikának nevezhető cikk a címben szereplő filmről.

Köszönjük a felolvasást, KAMILLAMAGYARI!

A cikk itt érhető el: Magic Mike utolsó tánca


 

4. A zoknimegmaradás törvénye

Mindannyian ismerjük azt az általános iskolában elsajátított törvényt, ami így szól: zárt rendszerben energia nem vész el, csak átalakul. Miképp húzhatók erre a nagyon is logikus tételre rá a zoknik? A cikk szerzője elárulja. Egy biztos: a zoknimegmaradás törvényére is kellene valamiféle értelmes magyarázatot találni.

Köszönet a felolvasásért, MillichLilla64!

A cikk itt érhető el: A zoknimegmaradás törvénye


 

5. A testem úgy tökéletes, hogy nem tökéletes

„A barátod akarok lenni.” Testünk pedig pontosan ezt szeretné, rendelkezzünk is bármilyen adottságokkal. Itt az idő egy kicsit másként tekintenünk rá, mert testünk egyedi és különleges, ami pedig maga az otthon. A cikk a legújabb kutatások mellett beszámol arról, mi gyakorol hatást a testképünkre, és hogy miképp fogadhatjuk el, ami megadatott nekünk.

Köszönjük a szép felolvasást, PZsuzska!

A cikk itt érhető el: A testem úgy tökéletes, hogy nem tökéletes


 

6. Az atomzúzó titkai

Nos, nem titkolom, ez nem az én műfajom: talán soha nem volt még ilyen nehéz írni egy adott témában. A világunk titkai cikkei között számtalan érdekességet találunk. Ebben a cikkben a szerző az atomzúzók működéséről, és arról a részecskegyorsítóról számol be, ami ellenőrzött módon óriásira növeli a szubatomi részecskék energiáját annak érdekében, hogy a tudósok tanulmányozhassák az ütközéskor fellépő kölcsönhatásokat. Aggodalomra semmi ok, ha én nem tudom rendesen elmondani, a részletek a hosszú cikkben maradéktalanul megtalálhatóak.

Köszönjük a felolvasást, K2010!

A háromrészes cikk első része itt, Az atomzúzó titkai 1

A második része itt, Az atomzúzó titkai 2

A harmadik része pedig itt érhető el: Az atomzúzó titkai 3


 

7. Kisbolygó őrzi Ivanics-Rieger Klaudia emlékét

Az idők végezetéig… A fájón fiatalon elhunyt csillagásznő, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnökségi és alapító tagja, az amatőr csillagászati civil szervezet tagjaként sokat tett a tudomány népszerűsítéséért. Neki köszönhető többek között az is, hogy az egyesület megalkotta az egyedülálló tapintható Univerzum Vándorkiállítást, amit látássérültek is élvezhetnek. A cikkből többek között kiderül, hol található a Klau-Rieger kisbolygó, hogy miképp született meg ez az ötlet a hölgy munkássága előtt tisztelegve, és közelebb hozza hozzánk Klaudia személyiségét is.

Köszönjük a minőségi felolvasást, preghbalazs!

A cikk itt érhető el: Kisbolygó őrzi Ivanics-Rieger Klaudia emlékét


 

8. Tegye elviselhetőbbé az allergiaszezont!

Itt a tavasz, és mi ennek nagyon örülünk. A finom virágport kibocsátó növények százai azonban megkeseríthetik az allergiások életét. Ebben a cikkben tippeket kapunk arra vonatkozóan, hogyan védekezhetünk ellenük, és enyhíthetjük a tüneteinket.

Köszönjük a felolvasást, MillichLilla64!

A cikk itt érhető el: Tegye elviselhetőbbé az allergiaszezont!


 

9. Ilyen lesz 2023!

Anyagiak terén számíthatunk javulásra, vagy megtaláljuk életünk párját? A cikk szerzője e két témában bocsátkozik részletekbe, és ad rövid tanácsokat.

Köszönjük a felolvasást, RRA!

A cikk itt érhető el: Ilyen lesz 2023!


 

10. A mesterséges intelligencia veszélyei a tudományos világban

Nem túlzás, ha azt mondom, mindannyiunkat sokkolt a mesterséges intelligencia fejlődése az utóbbi időben. Gyakori téma baráti társaságokban, és sűrűn tárgyalják különféle híroldalak is. Mi ennek az oka? A megdöbbentő tények, többek között az, hogy a mesterséges intelligenciával működő chatbot olyan meggyőzően képes kutatási cikkek összefoglalóit megírni, hogy a tudósok gyakran nem veszik észre a különbséget, és az is, hogy a ChatGPT olyan vizsgákat is sikeresen teljesít, amire mi emberek akár évekig is készülünk, ez pedig több mint ijesztő. A részletek a cikkben találhatóak.

Köszönjük a felolvasást, PZsuzska!

A cikk itt érhető el: A mesterséges intelligencia veszélyei a tudományos világban

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére